Beste mensen,

Bijgewerkt 16 juni 2021

Reizen naar al ‘onze’ landen in zuidelijk en Oost-Afrika is al langere tijd gewoon weer mogelijk, met uitzondering van de Indische Oceaan eilanden. In het algemeen moeten alle bezoekers een bewijs van een negatieve PCR-test hebben dat niet ouder dan 72 uur is. De hotels en guesthouses ter plaatse hebben strenge maatregelen genomen op het gebied van afstand houden en hygiëne. De code oranje van onze regering is wel nog steeds van kracht in bijna alle landen buiten Europa.

Alle bezoekers met een negatieve PCR test zijn welkom in onze landen van bestemming op het vasteland van Afrika. Het aantal infecties is wel aan het oplopen vooral in de hoofdsteden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de lagere temperaturen in de winter, zoals ook bij ons het geval was.  In Zuid-Afrika zijn de maatregelen aangescherpt naar niveau 3. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de avondklok om 22.00 uur in gaat waardoor restaurants meestal rond 21.00 uur sluiten. Verder mogen winkels geen alcohol verkopen in het weekend. In Namibie is er tot 30 juni een lockdown in het gebied rondom Windhoek. Ook in Botswana stijgt het aantal besmettingen en in mindere mate in Zambia.

Bij terugkeer naar Nederland word u verzocht om 10 dagen in quarantaine te gaan. Als u terug komt uit Zuid-Afrika is dit zelfs verplicht (deze verplichting geldt voor reizigers die langer dan 12 uur in Zuid-Afrika  zijn geweest, dus normaal niet voor mensen die uit Namibie of Botswana via Johannesburg vliegen en minder dan 12 uur in transit zijn).  Daarnaast moet u ook op de terugweg een negatieve PCR laten zien. Wie na 5 dagen quarantaine opnieuw negatief test mag de quarantaine afbreken, ongeacht het land van herkomst.

Bent u klant of heeft u een offerte of reisplannen voor  landen in zuidelijk en Oost-Afrika? Dan spreken wij graag met u. De reizen op deze website zijn voorbeelden, aanpassen is mogelijk! Er wordt volop geboekt voor het najaar, de winter en voor 2022.

Wij beantwoorden geen vragen van mensen die op eigen gelegenheid gaan reizen.  Hiervoor hebben wij helaas niet de capaciteit. Bel rechtstreeks met ambassades, GGD of testlaboratoria.

Heeft u een reis bij ons geboekt?

Omboeken van de reis

Indien uw reis niet door kan gaan, streven wij er naar uw reis om te boeken naar een geschikte datum, in veel gevallen wel tot een jaar later. Hoewel wij begrijpen dat dit soms lastig is, is het bij omboeking zeer aan te raden een nieuwe gewenste datum of reisperiode door te geven. Dit omdat er nu massaal wordt omgeboekt. Hoe eerder wij u op een nieuwe datum kunnen plaatsen hoe beter.

Het coronabeleid van de reisbranche is alleen van toepassing indien wij als reisorganisator zeker weten dat we de reis niet kunnen uitvoeren als gevolg van corona effecten. Dit bepalen we ca. een maand voor vertrek. U kunt wel te allen tijde annuleren, maar dan gelden de normale voorwaarden. Soms lukt het om de annuleringskosten nog iets te beperken, maar dat is geen recht.

De bedoeling is dat wij de reis in principe zo omboeken als overeengekomen, dan krijgen wij de beste medewerking van onze partners. U kunt wel verlengen of langer op een reeds geplande bestemming blijven of tóch wijzigen als u dat graag wilt. De meerkosten zijn dan voor u. In sommige gevallen kunnen meerkosten ook bij een ongewijzigde reis van toepassing zijn, bijvoorbeeld omdat u in een duurder seizoen gaat reizen. Dit geldt vooral voor vluchten en voor sommige accommodaties. Deze kosten blijven tot op heden zeer beperkt. Bij heel veel leveranciers mogen wij nu al gratis omboeken voor dezelfde kosten, dus de medewerking is er bij heel veel mensen in de branche. Via onze collega’s van De Maatwerkspecialisten horen wij dat dit op andere continenten lang niet altijd het geval is.

Wij doen er uiteraard alles aan om uw droomreis alsnog te realiseren zoals begroot en gepland. Wij hebben er inmiddels ervaring mee en het lukt vrij goed. Grootste probleem zijn de luchtvaartmaatschappijen die begrijpelijkerwijs zeer achterlopen met hun administratieve processen en soms geen refunds geven. Misschien ook goed om nog even te melden dat wij deelnemer zijn in SGR. De ontvangen reissommen zijn beschermd, of u nu de eerste betaling heeft gedaan of reeds de volledige reissom heeft betaald of nog moet betalen.

Heeft u plannen voor een nieuwe reis?

De situatie daar

In zuidelijk Afrika is reizen zeker mogelijk en het is heerlijk om parken en natuurgebieden zo rustig mee te maken. Bedenk verder dat u in Afrika vooral buiten leeft. Bijna al onze reizen gaan ook nog eens diep het platteland/ de natuur in. U reist verder niet in een groep maar in eigen klein gezelschap en in eigen voertuig. De hotels en lodges hebben ook strenge maatregelen ingevoerd met betrekking tot hygiëne, afstand houden, etc. In Zuid-Afrika gelden inmiddels wel weer beperkende maatregelen net als hier.

Ja, hoor, u kunt nog terug 😉

Het beeld dat Europa ‘dicht’ is klopt ook al lang niet meer. Als u naar het buitenland gaat, mag u gewoon terugkeren naar Nederland. KLM vliegt ook gewoon dagelijks naar Johannesburg. Wel heeft u ook op de terugweg een negatieve PCR test nodig en wordt door onze regering verzocht om na terugkeer uit het buitenland 10 dagen in zelf-quarantaine te gaan, ook weer ongeacht het land waar u geweest bent. Als u langer dan 12 uur in Zuid-Afrika bent geweest is het verplicht. De quarantaine kan eindigen als u na 5 dagen opnieuw negatief test.

Hoe zit het met verzekeringen?

Allereerst is het heel belangrijk om te beseffen dat – indien u een Nederlandse zorgverzekeraar heeft – buitenlandse zorgkosten wél worden vergoed. Nederlandse zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om wereldwijde zorg te leveren voor wat betreft de kosten die hier in het basispakket zitten. Het basispakket is dus wereldwijd geldig, inclusief spoedeisende hulp zoals huisarts en ziekenhuis. Het reisadvies van de Nederlandse overheid beïnvloedt het recht op deze zorg niet.

Extra risico’s die optreden bij reizen, waaronder kosten die niet in het basispakket vallen (of duurder zijn dan hier), werden normaal verzekerd via een reisverzekering. Denk aan repatriëring of extra verblijfskosten, maar ook aan verlies van een zonnebril. Reisverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden in het Covid-19 tijdperk. Sommige verzekeraars dekken helemaal niets meer. Dat is opmerkelijk, vooral als het een doorlopende verzekering is waarvoor u premie betaalt! Anderen dekken alleen corona-gerelateerde extra’s niet, maar wel andere schade, zoals bijvoorbeeld andere ziektes of het verlies van een camera. U kunt zich ook afvragen hoe groot de kans is dat u (gegeven het feit dat u geen corona heeft als u vertrekt) én onderweg corona krijgt én zo ziek wordt dat u ook nog eens kosten daarvoor maakt.

Wilt u meer zekerheid, dan zijn er gespecialiseerde verzekeraars die ook kortlopende aanvullende verzekeringen afsluiten die wel dekking bieden. Ons advies is om bij boeking een normale annuleringsverzekering af te sluiten zodat u wel gedekt bent voor niet corona gerelateerde redenen, en om te overwegen een reisverzekering af te sluiten bij een specialist zoals OOM Verzekeringen zodat bijvoorbeeld repatriëring gedekt is. U bent zelf verantwoordelijk voor verzekeringen, zoek het dus goed uit. Dit geldt des te meer indien u niet in Nederland verzekerd bent.

Hoe zit het met aanbetalen?

We bekijken per reis hoe we het beste om kunnen gaan met aanbetalen. Het was normaal om de tickets boeking te betalen en uit te geven omdat de ticketprijs dan vast ligt. Maar er zijn nu andere overwegingen, namelijk flexibiliteit behouden. Indien mogelijk laten wij de tickets in optie staan zodat ze niet bij boeking betaald hoeven worden. Indien een optie niet mogelijk is, stellen wij het boeken van de tickets zoveel mogelijk uit, ook al is er dan die kans op tariefsverhogingen. De aanbetaling is dan alleen nog een percentage van het landarrangement dat wij regelen (dus niet de kosten voor de tickets plús een percentage van het landarrangement zoals voorheen). Dat percentage is normaal 20% maar wij kunnen dit afhankelijk van het type reis soms verlagen. Door onze goede contacten, hebben wij verder ter plaatse ook vaak mogelijkheden om accommodaties en voertuigen voorlopig te reserveren, maar nu nog niet formeel vast te leggen.

Uiteindelijk is het uw eigen afweging of u op reis wilt of niet. Nu of later. Maar bezig zijn met het plannen van een reis mag natuurlijk altijd! Zoals een klant ons mailde:

“We worden weer helemaal vrolijk van al het nadenken, uitzoeken en het vooruitzicht. Een uitstekend tijdverdrijf!!!! Alvast onze hartelijke dank voor het met ons mee willen denken.”