Beste mensen,

Bijgewerkt  23 maart

Voor volledig gevaccineerde reizigers is het niet langer nodig om een negatieve PCRtest te hebben bij aankomst in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia en eSwatini (Swaziland). U moet wel bewijs van volledige vaccinatie kunnen laten zien. Het is verstandig om een papieren versie mee te nemen. Bent u niet gevaccineerd, dan is een negatieve PCRtest nodig bij elke grensovergang.

In de overige landen is een negatieve PCR test nog nodig maar wij verwachten dat daarin ook verandering komt.

Het reizen naar Afrika komt absoluut weer op gang. Het is hier zelfs heel druk op dit moment. We merken dat mensen met uitgestelde reizen vast van plan zijn in 2022 eindelijk te vertrekken. Daarnaast hebben we veel interesse van klanten die hun reis destijds geannuleerd hadden of een voucher ontvingen – ook zij willen nu alsnog op reis. En dan zijn er natuurlijk nieuwe aanvragen. Op dit moment geven wij voorrang aan klanten die hun reis reeds geboekt hebben of hadden. We kunnen dus niet alle nieuwe aanvragen aannemen.

Dit om aan te geven dat reizen zonder meer kan inmiddels.  Wel hebben we geleerd dat regels weer kunnen wijzigen – wij kunnen geen garanties geven over hoe de situatie zich in de toekomst ontwikkelt. Maar voorlopig staan we er beter voor dan in de afgelopen jaren.

Nog twee tips:

  • De ANWB heeft een reis- en annuleringsverzekering ontwikkeld die een flink aantal covid-gerelateerde risico’s dekt. Daarnaast is het goed om te beseffen dat – indien u een Nederlandse zorgverzekeraar heeft – buitenlandse zorgkosten wél worden vergoed. Nederlandse zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om wereldwijde zorg te leveren voor wat betreft de kosten die hier in het basispakket zitten. Het basispakket is dus wereldwijd geldig, inclusief spoedeisende hulp zoals huisarts en ziekenhuis. Het reisadvies van de Nederlandse overheid beïnvloedt het recht op deze zorg niet.
  • Gezien de stijging van brandstofprijzen verwachten wij dat ticketprijzen gaan stijgen. Dat betekent dat prijzen van vluchten die nog in optie staan en van de vluchten die helemaal nog niet geboekt zijn (zoals de lokale vluchten) gaan stijgen. Een optie betekent  namelijk dat er een reservering is tegen een bepaalde prijs, maar die prijs kan nog wel verhoogd worden. Dat is jarenlang nauwelijks gebeurt maar gezien de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt is dit aan het veranderen.

Wij beantwoorden geen vragen van mensen die op eigen gelegenheid gaan reizen.  Hiervoor hebben wij helaas niet de capaciteit. Bel rechtstreeks met ambassades, GGD of testlaboratoria.

Omboeken van de reis

Omboeken van de reis kan inmiddels niet meer zomaar vanwege corona risico’s. Het coronabeleid van de reisbranche is alleen van toepassing indien wij als reisorganisator zeker weten dat we de reis niet kunnen uitvoeren als gevolg van corona effecten. Dit bepalen we ca. 2 weken voor vertrek. U kunt wel te allen tijde annuleren, maar dan gelden formeel de normale voorwaarden. Vaak lukt het wel om de annuleringskosten te beperken, maar dat is geen recht. Indien uw reis echt niet door kan gaan, neem dan contact op om te overleggen. Wellicht kunnen we de reis dan toch verzetten.