Ants Nest - Paardrijsafari met zebra's

Reis 1024: Zuid-Afrika Paardrij Safari

 • Veel aandacht voor paardrijden
 • Ook veel andere activiteiten mogelijk
 • Grote verscheidenheid aan natuur en landschappen
 • Accommodaties mix van niveaus

Paardrijden in Afrika: a way of life

In Afrika is paardrijden is al honderden jaren onderdeel van the way of life. Bij sommige bevolkingsgroepen zijn paarden diep verankerd in de cultuur en geschiedenis. Denk in Zuid-Afrika bijvoorbeeld aan de Afrikaners. Paarden (en ossen) waren de basis voor de Grote Trek van Afrikaners die in de 19e eeuw de Kaapprovincie verlieten en uitzwermden over heel zuidelijk Afrika. Tijdens de Boerenoorlog (ca. 1900) waren zowel Afrikaners als Engelsen volledig afhankelijk van paarden. De lokale commando’s (groepen boeren die vanuit de bush tegen het Engelse leger vochten) leefden letterlijk in het zadel en waren legendarisch goede rijders. De Engelsen zelf brachten meer dan 360.000 paarden extra naar Zuid-Afrika (op een totaal van een half miljoen paarden dat in deze oorlog gebruikt is).

Paarden safari Afrika - Horse Memorial Port Elizabeth

Horse Memorial in Port Elizabeth (foto: NMBT.co.za).

Tegenwoordig vertrouwen sommige bevolkingsgroepen, zoals de Basotho uit Lesotho, nog steeds op hun paarden om afstanden te kunnen afleggen in hun onherbergzame land waar zelfs 4×4 voertuigen lang niet overal kunnen komen. Ook bij andere stammen zoals de Zulu is paardrijden nog steeds een veel voorkomende vorm van vervoer, vooral in de bergen. Het is heel apart om een Zulujongen te paard langs te zien komen (vaak zonder zadel!). Daarnaast zijn er veel grote landerijen (farms) waar lokale cowboys koeien hoeden te paard. Door landeigenaren wordt soms te paard gejaagd en voor hen is het ook gewoon een geliefde hobby. De populariteit van paardrijden in Afrika geldt voor alle landen in Zuidelijke Afrika inclusief Botswana en Namibië.

Paarden safari Afrika - Zulu gids op paard in de Drakensbergen (Northern Horse Montusi)

Zulu gids te paard (met zadel :)) in de Drakensbergen. Foto: Northern Horse @ Montusi

Paardrijden in Afrika: voorzichtig aan

We vertellen iets over de rol van paarden in Afrika om aan te geven dat paardrijden daar anders kan zijn dan hier. Door het klimaat slapen paarden vaak niet in stallen maar buiten. Soms leven ze vrij in kuddes (fantastisch om te observeren!) en vaak worden ze niet dagelijks bereden. Ze worden niet altijd zo vertroeteld en zijn ook niet altijd zo goed geschoold als hier. Het kan zijn dat je een prachtig geborsteld en willig paard treft, maar over het algemeen zijn de paarden wat ‘wilder’ dan hier. Het terrein waarover je rijdt is verder meestal oneffen met bijvoorbeeld kuilen, grote graspollen, bosjes en rotsblokken. In de bergen ga je soms langs steile afgronden. Met een beetje geluk steek je een stroompje of rivier over, of ga je zelfs zwemmen met de paarden. Het kan heel warm zijn of juist behoorlijk koud en als je gaat paardrijden tijdens een safari reis kun je dieren tegenkomen waar het paard van kan schrikken. Al met al is dit fantastisch als je goed kunt rijden, maar ben je beginner of middenniveau, dan moet je je wel goed laten informeren over de aard van de ritten die je gaat doen en de paarden die beschikbaar zijn. Praat met degene die de boekingen doet en ook met de groom die de paarden verzorgt. Paardrijden in Afrika kan risicovol zijn en je gaat dan ook geheel op eigen risico rijden. Maar dan heb je ook wat – de betere adressen bieden ritten die je je leven lang niet zult vergeten.

Paarden safari Afrika - Paarden galloperen door water, Ants Nest

Vaak rijd je door bijzondere landschappen en steek je bijvoorbeeld water over, ervaring is dus wel vereist! Foto: Ant’s Nest

Paardrijden in Afrika – onderweg in Zuid-Afrika en Namibië

Voor de meeste klanten is het paardrijden één van de vele activiteiten die ze onderweg één of misschien meerdere keren (zeker tijdens een echte avontuurlijke/actieve Afrika reis) doen. Dit kan zoals uitgelegd op heel veel plaatsen. We noemen hier zomaar enkele van de betere bestemmingen:

 • Op het schiereiland van Kaapstad ligt aan de Atlantische Oceaankant het plaatsje Noordhoek. Dit heeft een heel breed strand en mede daarom zijn er goede rijscholen die trails en tochten verzorgen.
 • Langs de Tuinroute kun je op veel plaatsen paardrijden. Hog Hollow Horse Trails is een bijzonder adres dat werkt met rescue paarden die elders niet goed behandeld zijn.
 • In de Drakensbergen is paardrijden heel populair. Zelfs bij de nationale parken zijn er soms stallen, zoals de Rugged Glen Stables. Een ander goed adres in noordelijk Drakensbergen is The Northern Horse op het terrein van Montusi Mountain Lodge.
Paarden safari Afrika - Paardrijden in de Drakensbergen (Northern Horse @ Montusi)

Paardrijden door de prachtige Drakensbergen. Foto: Northern Horse @ Montusi

 • In de heuvels en bergen van Swaziland kan je ook goed paardrijden, zowel korte tochten als meerdere trails. Startpunt is dan het Mlilwane Wildife Sanctuary, één van de bekendste natuurparken in Swaziland.
 • In Namibië is een bekend adres voor paardentochten The Desert Homestead in de omgeving van de Sossusvlei. Maar paardrijden kan in Namibië op heel veel plekken en er is zelfs een gebied met wilde paarden die je alleen op afstand ziet.
Paarden safari Afrika - Paardrijden in het landschap van de Namib woestijn,Desert Homestead

Paardrijden in het prachtige landschap van de Namib Woestijn. Foto: Desert Homestead

Pony trekking/paardrijden in Afrika: Lesotho

Lesotho verdient een aparte vermelding als één van de beste plekken voor paardenliefhebbers in Afrika. Lesotho is één van de hoogstgelegen landen ter wereld en het heeft uitgestrekte en nauwelijks bevolkte berglandschappen. Voor paarden is het te ruig maar de Basotho ponies zijn wereldberoemd vanwege hun taaiheid en sure-footedness (hun zekere ‘stap’) in de bergen. Ook kunnen ze heel goed tegen de extreme temperatuurverschillen die je op deze hoogte tegenkomt. Op meerdere plaatsen kan je dagtochten naar mooie plekken maken maar het is ook mogelijk om treks te doen van meerdere dagen waarbij je in lokale dorpen slaapt. Zo zie je werkelijk het authentieke Afrika. Het is een heel duurzame vorm van vervoer en bovendien help je er de lokale mensen zeer mee.

Paarden safari Afrika - Paardrijden in Lesotho

Lesotho is één van de beste plekken in Afrika voor paardrijliefhebbers.

Exclusieve paardensafari’s in Zuid-Afrika en Botswana

En dan komen we bij de meest exclusieve vorm van paardrijden in Afrika: de echte paardensafari’s door natuurreservaten waar ook wilde dieren zijn. Bij dergelijke bijzondere adressen staat het paardrijden centraal en deze lodges worden uitsluitend bevolkt door gepassioneerde paardenfanaten. Citaat: “Bij ons staan de paarden op nummer 1 – en de gasten op nummer 2”. Daar moet je tegen kunnen :). Bij deze bestemmingen zijn de paarden wel heel goed geschoold en zullen zij ook van tevoren willen weten wat je niveau is, welk zadel je wilt en stellen ze andere gespecialiseerde vragen. Deze adressen zijn zonder meer duur, maar de verzorging (van paarden en gasten) is uitstekend. Dergelijke adressen zijn een droom die uitkomt voor de natuurliefhebber die Afrika te paard kan en wil ervaren. De wilde dieren reageren heel anders op bezoekers te paard dan op wildritvoertuigen. En bij de rijder gaan vanzelf alle zintuigen op scherp – je bent één met je paard en met de natuur. Zolang je goed genoeg kunt rijden om in het zadel te blijven, komt het goed :). We lichten er enkele beroemde paardrijlocaties uit.

 • Paardensafari in de Waterbergen – in het bergachtige gebied ten noorden van Johannesburg zijn goede horse safari adressen. Deze zijn gelegen op grote privé natuurreservaten met veel wild, bijvoorbeeld allerlei antilopesoorten, zebra’s, giraffen en neushoorns. Soms worden er ook wildritten en wildwandelingen gedaan, dus kan je afwisselen. Ook hebben ze veel ervaring met paardrijritten voor (jonge) kinderen, dus het is ook een goede bestemming voor een kindvriendelijke Zuid-Afrika reis.
 • Paardensafari in het Tuli Block – dit uitgestrekte wildgebied ligt net over de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana langs de Limpopo Rivier. Dit is landschappelijk heel mooi – denk enorme oude bomen, grote rotspartijen en de mysterieuze rivier. Ook dit is geweldig paardenterrein en hier is alle groot wild aanwezig, inclusief olifanten en de grote katachtigen.
 • Paardensafari in de Kalahari – dit is een heel ander type terrein. Heel weids en open, met minder dieren maar ze zijn er zeker wel. De zanderige Kalahari staat garant voor geweldige ritten in galop. De eigenaren maken er verder een heel bijzondere ervaring van met kampvuur en slapen onder de helderste sterrenhemels. Voor de liefhebbers met diepe zakken.
Paarden safari Afrika - Paardrijden in de Waterbergen met neushoorns

Paardrijden in de Waterbergen waar er (gelukkig) nog relatief veel neushoorns te zien zijn.

Waarom een paarden safari boeken bij Out in Africa?

Out in Africa is meer dan 25 jaar geleden ontstaan vanuit de passie van de (Zuid-Afrikaans/Nederlandse) eigenaren voor het echte, authentieke Afrika. Zoals je wel proeft op deze pagina hoort paardrijden daar voor hen zeker bij. We zouden het geweldig vinden om een bijzondere reis met paardrijden voor je samen te stellen. Wil je meer weten over ons en waarom wij anders zijn, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw paarden safari?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Je kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar je kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken de reisplannen ook graag samen met jullie bij ons op kantoor. Wil je meer weten over hoe een maatwerkreis boeken in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.