Sossusvlei - Dode boom in Dead Vlei

Reis 1107: Namibië kamperen met kinderen

 • De mooiste natuur van Namibië
 • De meest interessante stam van Namibië
 • 4x4 Voertuig met volledige kampeeruitrusting
 • Af en toe een B&B tussendoor
Chobe National Park - Zonsondergang Chobe Rivier

Reis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

 • Mooie reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies al inbegrepen
 • Slapen in een tent op het dak van uw 4x4 voertuig
Lower Zambezi National Park (2)

Reis 1309: Zambia & Malawi kamperen

 • Drie bekendste nationale parken van Zambia
 • Veel zelfstandig op zoek naar dieren, maar begeleiding ook mogelijk
 • Kamperen midden in de natuur
 • Ontspannen onderbreking aan Lake Malawi
Kruger National Park - Luipaard close-up

Reis 2201: Zuid-Afrika + Mozambique – kamperen

 • Safari en strand in 3 landen
 • Vierwielaandrijving en kamperen
 • Bezoek Great Limpopo Transfrontier Park incl. Krugerpark
 • Vijf dagen aan de witte zandstranden van Mozambique

Reis 2504: Rondom de Kalahari (kamperen)

 • Bijzondere natuurgebieden
 • Veel variatie: woestijn en groen/nat
 • Diverse activiteiten met goede begeleiding inbegrepen
 • Ook veel tijd en ruimte om zelf dingen te ondernemen

Kampeervoertuigen in Afrika

U kunt natuurlijk zelf een tent en kampeeruitrusting meenemen, maar dat is wel een gedoe in het vliegtuig :). Ook kunt u ter plaatse een goedkope tent en wat uitrusting aanschaffen en met een gewone huurauto op pad gaan. Dat raden we soms aan voor de echte budgetreizigers. Maar de meeste van onze klanten huren een camper of een kampeervoertuig met tent(en) en volledige kampeeruitrusting. Hiervoor werken al jaren samen met meerdere gespecialiseerde partners ter plaatse. Er komt namelijk aardig wat kennis bij kijken. Wij letten onder meer op:

 • Het land/de landen/de route incl. eventuele grensovergangen
 • Aantal personen en leeftijden
 • Budget
 • Tijd van het jaar
 • Eventuele ervaring met 4×4 rijden
 • Verzekeringen/afkoop eigen risico
 • Automaat nodig of niet
 • Lengte van de reizigers (i.v.m. beddenmaat en beenruimte voertuig)
 • Bijzondere wensen (bijvoorbeeld: toilet nodig; wel of geen trapje naar de tent)
Kampeerreizen Afrika - 4x4 met twee daktenten en complete uitrusting

Kamperen met volledige uitrusting en tenten op het dak.

Grofweg kunnen de kampeervoertuigen worden onderverdeeld in voertuigen met of zonder vierwielaandrijving (4×4) en in voertuigen voor twee, vier of meer dan vier personen.

 • Campers zonder vierwielaandrijving zijn vooral geschikt voor rondreizen in Zuid-Afrika en zijn te huur voor 4 of 6 personen. Dit is met name geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of mensen die erg lang en zonder boekingen vooraf op pad willen (bijv. 2 maanden overwinteren).
 • Voor 2 personen zijn er de zogenaamde 4×4 Single Cabs (staat voor Single Cabin, dus enkele cabine). De Single Cabs hebben 2 stoelen voorin, daarachter direct de laadbak met uitrusting en één uitklaptent op het dak. Ook zijn er modellen met een uitklaptent in de laadbak zelf. Die is vooral geschikt voor ouderen.
 • Voor 4 personen zijn er de 4×4 Double Cabs. Deze hebben 2 voorstoelen, een achterbank en pas daarachter de laadbak. De double cabs hebben één of twee tenten op het dak, afhankelijk van het aantal passagiers. Ze worden namelijk ook vaak door 2 personen gehuurd, want het is handig om een achterbank te hebben voor bagage en fotoapparatuur (minder stof in de cabine). Bovendien (lange mensen opgelet) kunnen de voorstoelen in de double cabs veel verder naar achteren dan in de single cabs.
 • Bij meer dan 4 personen is het 4×4 aanbod beperkt maar er zijn wel oplossingen. Enkele verhuurders hebben tenten voor 5 personen, of we huren een extra grondtent (of u neemt er een mee). Het slapen is het probleem niet, maar het zitten op de achterbank soms wel. Bij 6 personen heeft u bijna altijd twee voertuigen nodig. Hier en daar zijn voertuigen voor 6 personen te huur maar die zijn vaak meer dan een jaar van tevoren al volgeboekt. Op zich is het geweldig om met twee of zelfs drie 4×4 voeruigen een kampeerreis door Afrika te gaan maken. U rijdt dan in konvooi en dat is altijd veiliger als u bijvoorbeeld vast komt te zitten of pech krijgt.
Kampeerreizen in Afrika - Reizen in konvooi

Met meerdere voertuigen kunt u in konvooi reizen, wat met name veiliger is als u door erg afgelegen gebieden gaat reizen.

Kampeeruitrusting in Afrika

De meeste voertuigen hebben een goede uitrusting met onder meer matrassen, lakenzak, dekbedden, kussen, stoelen, tafel, lamp, keukengerei, spade, krik, compressor, sleepkabel. De uitrustingen verschillen wel per verhuurder (in Zambia is het simpeler) – een precieze opgave vindt u in de offerte. U hoeft dus grote dingen niet mee te nemen in de bagage. Wel raden we aan om zelf handdoeken mee te nemen. Ook extra vaatdoeken en (veel) theedoeken zijn handig en in de wintermaanden (juni-september) een warme pyjama. We letten erop dat u niet direct na het in ontvangst nemen van het voertuig nog honderden kilometers moet rijden. De overdracht van het voertuig is grondig en duurt vaak een paar uur. Daarna is het dan fijn om het voertuig en de uitrusting goed te leren kennen en eventueel nog wat extra dingen te kopen. Zorg in ieder geval altijd voor zaklantaarns voor iedereen en een goede leatherman/zakmes.

Kampeerreizen Afrika - Inventaris kampeervoertuig

Een voorbeeld van een deel van de inventaris van een kampeervoreuig.

De beste landen voor kampeerreizen in Afrika

Wilt u zelfstandig gaan kamperen in Afrika dan zijn binnen ons aanbod de beste landen: Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Botswana. We lopen ze even kort langs:

Zuid-Afrika: kampeerreizen in Zuid-Afrika zijn heel populair, ook onder de lokale bevolking (voor zover ze het kunnen betalen). Het is dus een leuke manier om veel Zuid-Afrikanen tegen te komen. Kampeerterreinen in nationale parken kunnen wij van tevoren reserveren. U moet wel rekening houden met lange afstanden en veel gebergtes waar u overheen moet. Zeker als u een camper huurt, zorgen we dat de afstanden per dag niet te lang zijn. U moet er tegen kunnen dat u vaak niet harder dan 80km per uur rijdt.

Kampeerreizen in Afrika - Ritten door de bergen in de Karoo

Houd rekening met soms lange afstanden en rijden door gebergtes. Dat is in deze indrukwekkende natuurgebieden echter geen straf!

Namibië: in Namibië zijn campers niet geschikt vanwege de vele onverharde wegen. U heeft echt 4×4 nodig zodat u makkelijker door kuilen en over ribbels rijdt. In de nationale parken en bij bijna elke lodge en guesthouse op het platteland zijn goede kampeerterreinen. Ook is er een groeiende trend naar zogenaamde private campsites. U heeft dan een grote plek met privacy en een eigen kraan/aanrecht. Soms heeft u zelfs een privé toilet en douche. Ook zijn er zogenaamde community campsites van de lokale bevolking. Hier zijn de voorzieningen meestal heel erg eenvoudig maar dat is te doen voor een nachtje. Het is goedkoop en de locatie is vaak vlakbij een belangrijke bezienswaardigheid waar deze community toevallig land heeft.

Kampeerreizen in Afrika - Kampeerplaats met eigen faciliteiten

Op diverse plekken in Namibië kunt u kamperen waarbij u beschikt over uw eigen faciliteiten.

Botswana: ook in Botswana is een 4×4 kampeervoertuig het meest geschikt voor een kampeersafari. De hoofdwegen zijn weliswaar verhard maar sommige stukken zijn slecht en als u eenmaal van de weg een zijweg of pad indraait, is het bijna onmiddellijk zand. Zie verder onze speciale pagina over kamperen in Botswana.

Kampeerreizen in Afrika - Olifanten steken de weg over, Chobe National Park

De hoofdwegen in Botswana zijn meestal verhard, maar die moet u soms wel delen met andere weggebruikers die zich niet altijd aan de verkeersregels houden!

Zambia: kamperen in Zambia is dé manier om de kosten in de hand te houden in dit vrij dure land. Het systeem hier is om te kamperen bij lodges in de gebieden die grenzen aan de nationale parken, de zogenaamde Game Management Areas (GMA’s). Er zijn geen hekken dus het wild loopt vrij rond, wat bijdraagt aan een avontuurlijke Afrika reis. Vandaaruit kunt u dan met eigen voertuig het park in of u boekt af en toe een wildrit bij de lodge zodat u uw tent kunt laten staan.

Kampeerreizen in Afrika - Uitzicht over Luangwa Rivier vanaf kampeerterrein

In Zambia kunt op veel plekken kamperen in het GMA dat grenst aan het nationale park. Een rivier is vaak de grens, wat resulteert in een prachig uitzicht vanaf uw kampeerplaats!

Kamperen in Afrika afwisselen met vaste accommodatie

Als maatwerkspecialisten zijn wij flexibel in ons aanbod. Het is mogelijk – zelfs een heel goed idee – om kamperen in Afrika af te wisselen met hier en daar een verblijf in vaste accommodatie. Het is heerlijk om na enkele dagen kampeersafari en ‘afzien’ in een mooie kamer met eigen douche, toilet en ruim bed te slapen. U waardeert deze luxe dan des te meer en daarna biedt terugkeer naar uw eigen huis in de bush en uw eigen kampvuur ook weer zijn voordelen – the best of both worlds!

Kampeerreizen in Afrika - Slaapkamer met uitzicht Dolomite Camp

Af en toe het kamperen afwisselen met verblijf in een comfortabele kamer met mooi uitzicht – heerlijk!

Glamping in Afrika

Af en toe ontstaat er wat spraakverwarring wanneer klanten ons bellen met vragen over kampeerreizen of kampeersafari’s in Afrika. Zij hebben dan een beeld van grote, reeds opgezette, vaste safaritenten. Deze staan vaak op houten vlonders en hebben een eigen terras, groot slaapgedeelte en een eigen douche en toilet. Een ‘Prins Bernhardtent’ of glamping wordt het soms genoemd. Dit is een fantastische manier om te overnachten in Afrika en maakt een groot deel van ons aanbod uit. Echter, voor ons is dit geen kamperen maar is het gewoon vaste accommodatie, ook al is de kamer (deels) van canvas. En het is niet goedkoop, ook al lijkt het op een tent. Natuurlijk kan een dergelijke tented safari lodge wél worden ingebouwd in een kampeerreis.

Kampeerreizen in Afrika - Glamping in Namibië, Epupa Camp

Verblijf in grote safaritenten met eigen badkamer en comfortabele bedden is niet hetzelfde als kamperen, maar het kan wel ingebouwd worden in een kampeerreis voor de afwisseling.

Kampeersafari in Afrika met een gids

Ten slotte: als het kamperen u aanspreekt maar u hebt geen enkele bush ervaring en u wilt liever niet zelf rijden, kijk dan eens bij onze bijzondere groepskampeersafari’s.

Kampeerreizen in Afrika - Volledig verzorgde kampeersafari met gids

Liever niet zelf rijden, wel graag kamperen? Overweeg dan één van onze avontuurlijke groepskampeersafari’s met gids.

Waarom uw Afrika kampeerreis boeken bij Out in Africa?

Al generaties lang trekken wij rond in Afrika, de laatste 20 jaar vaak met ons eigen 4×4 voertuig met tent. Kamperen in Afrika is heerlijk en goed voor de mens. Bovendien is het een duurzame vorm van reizen en helpt het lokale gemeenschappen. Dit leidt op zijn beurt weer tot het behoud van natuurgebieden die anders ten onder zouden gaan. Een goede voorbereiding is wel belangrijk want er zijn zeker risico’s. Wilt u meer weten over ons, bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Afrika kampeerreis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende, uitgebreide offerte. U kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar direct e-mailen of telefonisch contact opnemen is ook prima. Wij bespreken indien gewenst uw reisplannen ook graag bij ons op kantoor. Wilt u meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.