KwaMbili Lodge - Close encounter olifant

Reis 1019: Zuid-Afrika puur safari

 • Voor de echte natuurliefhebber
 • Lang verblijf in Krugerpark
 • Plus twee goede privé-safari's
 • Geen lange afstanden

Reis 1022: Zuid-Afrika noord – lang

 • Puur safari
 • Afwisseling in activiteiten, waaronder wandelsafari's
 • Ongerepte gebieden
 • Veel diversiteit in natuur en landschappen
Ants Nest - Paardrijsafari met zebra's

Reis 1024: Zuid-Afrika Paardrij Safari

 • Veel aandacht voor paardrijden
 • Ook veel andere activiteiten mogelijk
 • Grote verscheidenheid aan natuur en landschappen
 • Accommodaties mix van niveaus
Ongava Lodge - gamedrive - neushoorns

Reis 1112: Namibië safari – kamperen

 • De mooiste wildgebieden van Namibië
 • Gunstig geprijsd
 • Zowel zelf rijden als met een gids op pad
 • Wildrit op zoek naar woestijnolifanten inbegrepen
Chobe National Park - Zonsondergang Chobe Rivier

Reis 1201: Botswana Self-Drive – kamperen

 • Mooie reis langs hoogtepunten van Botswana
 • Veel verschillende safari mogelijkheden
 • Enkele avontuurlijke excursies al inbegrepen
 • Slapen in een tent op het dak van uw 4x4 voertuig
Lower Zambezi National Park (2)

Reis 1309: Zambia & Malawi kamperen

 • Drie bekendste nationale parken van Zambia
 • Veel zelfstandig op zoek naar dieren, maar begeleiding ook mogelijk
 • Kamperen midden in de natuur
 • Ontspannen onderbreking aan Lake Malawi
Kruger National Park - Luipaard close-up

Reis 2201: Zuid-Afrika + Mozambique – kamperen

 • Safari en strand in 3 landen
 • Vierwielaandrijving en kamperen
 • Bezoek Great Limpopo Transfrontier Park incl. Krugerpark
 • Vijf dagen aan de witte zandstranden van Mozambique
Etosha NP - Zebra's drinken water

Reis 2501: Kaapstad naar Vic Falls basis niveau

 • Heel veel zien in 4 verschillende landen
 • Groot contrast in landschappen
 • Meerdere safari's
 • Kanotocht met overnachting inbegrepen

Reis 2504: Rondom de Kalahari (kamperen)

 • Bijzondere natuurgebieden
 • Veel variatie: woestijn en groen/nat
 • Diverse activiteiten met goede begeleiding inbegrepen
 • Ook veel tijd en ruimte om zelf dingen te ondernemen
Bushways - Groepsfoto baobab boom

Reis 5012: Groepskampeersafaris

 • Mobiele safari met gids
 • Van de betreden paden
 • Met gelijk gestemde natuurliefhebbers
 • Bijna alles inbegrepen

Actie & Avontuur in Afrika

Je zou kunnen zeggen dat bijna elke reis naar Afrika al een avontuur op zich is. De landen die wij aanbieden (grofweg van Kaapstad tot Kenia) zijn ver weg en absoluut minder goed georganiseerd dan hier. Afrika is verder enorm groot, vaak stoffig, heet en soms koud. De wegen kunnen slecht zijn en een dokter zit niet altijd om de hoek. Je moet dus uit het juiste hout gesneden zijn om Afrikareiziger te worden en een zeker risico kunnen accepteren. Een goede voorbereiding gebaseerd op goede informatie van een ervaren reisspecialist die er vandaan komt helpen om het risico te minimaliseren en het beste uit je actieve Afrikareis te halen. Maar tegenover een zeker risico staan de overweldigende natuur en schoonheid en de bijzondere sfeer – het gevoel van thuiskomen dat veel reizigers alléén in Afrika ervaren. Zou het zo kunnen zijn dat Afrika nog altijd in onze genen zit? Dat we daarom zoveel reizigers hebben die om de paar jaar terugkeren, ook al waren ze dat helemaal niet van plan?

OIA landen zonder Zimbabwe en Oeganda

Actie & Avontuur: op safari in Afrika

De safari is de nummer 1 activiteit in de landen in Afrika die wij aanbieden. Hierover kunnen wij eindeloos vertellen. Bijvoorbeeld over wat een safari nu precies is; over safari’s per voertuig, te voet of op het water; over zelf rijden of niet; over safari’s met of zonder gids; overnachten in huisjes, lodges of tenten en nog veel meer. Lees hier verder als u wat eerste informatie over (actieve) safari reizen in Afrika wilt zien.

Wij vertellen u graag van alles over de verschillende soorten safari’s en overnachtingsmogelijkheden tijdens een avontuurlijke safari reis door Afrika!

Actie & Avontuur: wandelen in Afrika

Afrika is ook een prima continent om prachtige wandelingen te maken. Wij kennen uit eigen ervaring bijzondere regio’s en bestemmingen waar je goed kunt wandelen. In heel veel lodges en nationale parken is het mogelijk ochtend- of middagwandelingen met gids te boeken, soms in mooie natuurgebieden, soms in officiële natuurreservaten waar alle groot wild aanwezig is. In sommige nationale parken zijn er zelfs meerdaagse wandel trails waarbij je ’s avonds steeds terugkeert in hetzelfde kamp (je draagt dus alleen een dagrugzakje). Dit kan tijdens een rondreis in Zuid-Afrika bijvoorbeeld in het Kruger Nationaal Park en in Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. Je hoeft niet echt superfit te zijn omdat je langzaam loopt. Je moet wel alert zijn en onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de rangers kunnen opvolgen. Je bent immers omringd door wilde dieren – actief én avontuurlijk dus. Twee andere bekende wandelgebieden in Zuid-Afrika zijn de KwaZulu-Natal Drakensbergen en de Cederbergen. Deze wandelingen zijn wel pittiger omdat je in de bergen loopt. Het natuurschoon is schitterend, er zijn weinig andere wandelaars en op beide locaties kun je ook rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) vinden.

Actie & Avontuur reizen Afrika - Safariwandelingen met gewapende ranger

Wandelen met gewapende rangers in het Pafuri gebied, in het uiterste noorden van het Kruger National Park.

Tijdens een rondreis in Namibië kan er bijna overal gewandeld worden. Heel bekend zijn natuurlijk de hoger rode zandduinen van de Namib woestijn (Sossusvlei, Dead Vlei, Kuiseb Canyon). In het ongerepte noorden zijn enkele bestemmingen die helemaal ingericht zijn op wandelingen met gids en (geheel verzorgd) overnachten in de natuur. Ook in het diepe zuiden, bij de Fish River Canyon, hebben wij zo’n adres. Indien nodig gaan daar zelfs muilezels mee om de bagage te vervoeren. Uniek is een verblijf bij de Bushmen. Wandelen is bij deze oudste inwoners van Afrika zozeer onderdeel van de levenswijze dat kinderen daar maanden eerder kunnen lopen dan bij ons!

Actie & Avontuur reizen Afrika - Wandelen bij de Bushmen in Namibië

De Bushmen wandelen uren door de bush, vaak jonge kinderen.

In Botswana en in Zambia is de wildstand erg hoog en daarom mag er in de nationale parken in principe niet gewandeld worden, op enkele uitzonderingen na. Niettemin zijn er privé safari lodges buiten de officiële grenzen van de nationale parken die zich specialiseren in wandelsafari’s. Dit zijn (halve) dagwandelingen over vlak terrein, dus fysiek niet heel zwaar. Mentaal zijn ze des te spannender want je kunt zeker oog in oog komen te staan met grote dieren als olifanten, buffels en soms zelfs katachtigen.

Avontuur & actie reizen Afrika - Gids met olifanten bij de rivier Chobe Elephant Camp

Tijdens een wandeling is een veilige afstand bewaren essentieel, en het liefst met een natuurlijke barriere tussen jullie en de dieren, bijvoorbeeld water.

Ook tijdens een rondreis door Tanzania kunt u kiezen voor een verblijf in een privé safari lodges net buiten de officiële parkgrenzen die dergelijke wandelingen aanbieden. Ook op de rand van de Ngorongoro Krater en de omgeving daarachter (Empakai en Lake Natron/ Ol Donyo Lengai) zijn wandelingen met gids mogelijk.

Actie & Avontuur reizen Afrika - Wandeling met Maasai gids Lake Natron, Tanzania

Bij een wandeling in de omgeving van Lake Natron gaat u op pad met een Maasai gids die u van alles over dit bijzondere gebied kan vertellen.

Actie & Avontuur ’s nachts!

Ook de manier van overnachten kan een dimensie toevoegen aan jouw actieve en avontuurlijke Afrikareis. Kamperen is dé manier om dichter bij de natuur te komen en meer mee te maken. Met name ’s avonds, bij het opzetten van het kamp (waar natuurlijk een kampvuur bij hoort) en ’s nachts wanneer dieren om de tent heen kunnen lopen, voelt het als een echt Afrika avontuur. Kamperen is ontzettend populair in Afrika en dan met name het rondreizen in kampeervoertuigen met tenten op het dak of uitklaptenten. In het wild kamperen mag niet, maar in alle nationale parken en bij veel lodges zijn kampeerterreinen. Sommige kampeerterreinen hebben goede voorzieningen zoals een zwembadje en restaurant. Er zijn echter ook plekken midden in de bush zonder voorzieningen. Je moet dan echt alles bij je hebben, niet alleen proviand maar ook water en brandstof. Dit is de meest avontuurlijk manier van kamperen en in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten vergt dit een goede voorbereiding. Je moet zelfvoorzienend zijn ook als iets mis is met de auto of de uitrusting en je hebt vergunningen nodig om toegang te krijgen tot dergelijke kampeerplekken.

Avontuur & actie reizen Afrika - Kamperen in Nxai Pan

Een “kampeerterrein” in Nxai Pan, Botswana. Een voorbeeld van een prachtige plek, maar moeilijk bereikbaar en zonder faciliteiten.

Zelf rijden in een 4×4

Het voertuig is nog een manier om de mogelijkheden voor actie en avontuur in Afrika te vergroten. Een voertuig met vierwielaandrijving (4×4) biedt veel extra routemogelijkheden. Kampeervoertuigen hebben sowieso altijd al 4×4. Echter, ook als kamperen echt niet je ding is, maar spectaculaire routes rijden wél, kan je een 4×4 voertuig huren. ’s Avonds slaap je dan in huisjes of mooie lodges. Overigens is het niet zo dat je de 4×4 versnellingen zelf heel vaak zult moeten inschakelen. Dat is alleen nodig in zacht zand, modder en soms in water. Maar deze voertuigen zijn in het algemeen veel steviger en daardoor beter geschikt voor Afrika. Ze hebben een verhoogde wielbasis, betere banden, vering en stuurinrichting. Ze zijn daarom geschikt voor alle onverharde wegen en die zijn er nog overal in Afrika nog, zodra je van de hoofdroutes af gaat. Vaak zijn dit de mooiste uithoeken van een land. Afgelegen gebieden als het Tuli Block, Kgalagadi Transfrontier Park, Lesotho, het binnenland van Mozambique, Kaokoveld en Bushmanland zijn alleen (of beter) te berijden met een 4×4 voertuig. Ook in nationale parken zoals Marakele en Krugerpark zijn bepaalde lussen alleen toegankelijk met een 4×4. En die zijn natuurlijk het stilst, dus het mooist. Wij kennen de hele regio op ons duimpje en adviseren graag bij het plannen van een avontuurlijke route door zuidelijk Afrika.

Avontuur & actie reizen Afrika - 4x4 rijden in Botswana

Zelf rijden in Afrika: veel onverharde wegen en op sommige plekken provisorische (maar stevige) bruggen.

Actie & Avontuur onder begeleiding: groepskampeersafari’s

Spreekt het kamperen diep in de bush je zeker aan, maar heb je geen 4×4 ervaring en klinkt dat toch een brug te ver? Dan raden we aan om eens te kijken op onze pagina Groepskampeersafari’s. Dit zijn heel bijzondere reizen met gids en (open) 4×4 voertuig en in kleine groepen (max. 12). Zij rijden per definitie langs avontuurlijke routes die moeilijk of zelfs helemaal niet toegankelijk zijn voor self-drivers. Zij maken verder vaak gebruik van de genoemde heel afgelegen kampeerplekken diep in de bush. Daarom hebben de gids en zijn camp assistant ook douche- en toilettenten en voldoende water bij zich, naast natuurlijk alle eten en drinken. Dit is één van de beste actieve en avontuurlijk opties in Afrika – maar wel met een beperkt risico.

Actie & Avontuur reizen Afrika - Rivier oversteken in 4x4

Tijdens een groepskampeersafari rijdt u soms door hele ongerepte gebieden waar u als self-drive niet doorheen zou komen.

Activiteiten en excursies onderweg

Maar actie heeft natuurlijk niet alleen te maken met kamperen, kampeerlocaties en voertuigen. Overal waar u komt worden excursies en activiteiten aangeboden. Soms is dit al inbegrepen in ons aanbod en de prijs, soms kunt u hier beter ter plaatse over beslissen. Dat staat allemaal duidelijk uitgelegd in onze uitgebreide offertes.

Actie & Avontuur reizen Afrika - Wildrit Nkorho bush lodge, drinkende leeuwen

Bij een verblijf in een privé safari lodge zijn meestal twee wildritten per dag inbegrepen, in een open safari voertuig met ranger.

Sommige locaties die veel toeristen trekken zijn ware hotspots voor actie en avontuur geworden, bijvoorbeeld:

 • Kaapstad: beklimmen van de Tafelberg, kite surfing, mountain biking
 • Tuinroute: kajakken, bungee jumping, golf, board surfing
 • St. Lucia: fietsen, boottochten op de rivier en op zee, snorkelen, duiken
 • Drakensbergen: wandelen, tokkelen, paardrijden, mountain biking
 • Victoria Falls: bungee jumping, micro-lighting, rafting
Avontuur & actie reizen Afrika - Windsurfers met Tafelberg op de achtergrond, Kaapstad

Windsurfen in Kaapstad.

Watersporten

En dan hebben we nog bestemmingen die wereldberoemd zijn vanwege de uitstekende watersportmogelijkheden in Afrika. Mauritius en de Seychellen zijn waarschijnlijk de beste plekken als het echt om watersport gaat. Hier vind je volop actie: windsurfen, snorkelen, duiken, zeevissen en zeilen. Ook Mozambique is een goede plek om te snorkelen en te duiken. Populair is het duiken met mantaroggen en walvishaaien. Langs de gehele oostkust van Afrika varen zogenaamde dhows. Dat zijn traditionele zeilboten met één zeil, een fantastische manier om de oceaan te verkennen en de kust vanaf het water te zien. Ook in Zuid-Afrika, omringd door twee oceanen en met een kustlijn van honderden kilometers, zijn watersporten populair. Graag leggen wij uit welk deel van de Zuid-Afrikaanse kust geschikt is voor welke wateractiviteit en in welke tijd van het jaar.

Actie & Avontuur reizen Afrika - Snorkelen met walvishaai in Mozambique

Snorkelen met walvishaai in Mozambique.

Rangercursussen

Ten slotte: een wel heel bijzondere vorm van actie & avontuur in Afrika zijn onze zogenaamde rangercursussen. Deze zijn gericht op het overbrengen van kennis over de bush. Je krijgt deels klassikaal onderwijs (wel op een prachtige locatie in de bush) en deels praktisch onderwijs. Je brengt dagelijks uren door in de bush onder leiding van hoog opgeleide, ervaren rangers. Je leert van alles over bijvoorbeeld zoogdieren, insecten en vogels, flora en bodemsoorten, sporen lezen, schieten, rijden, astronomie en nog veel meer. Het is voor de echte bush liefhebber – waarschijnlijk het meest unieke actieve en avontuurlijke wat Afrika te bieden heeft!

Avontuur & actie reizen Afrika - Schildpadje bestuderen tijdens rangercursus

Tijdens een rangercursus leer je van alles over de grote én de kleine dingen die je in de bush tegenkomt.

Waarom een Afrika reis boeken bij Out in Africa?

Out in Africa is meer dan 25 jaar geleden ontstaan vanuit de passie van de (Zuid-Afrikaans/Nederlandse) eigenaren voor het unieke continent Afrika. Voor ons is actie & avontuur een vanzelfsprekend onderdeel van een reis naar Afrika, zolang het maar wel verantwoord blijft. Voor de klant, maar ook voor Afrika’s dieren en bewoners. Voorbeeldje: aan zaken als olifantrijden doen wij niet mee. Bekijk ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw Afrika reis?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Je kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar je kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken de reisplannen ook graag samen met jullie bij ons op kantoor. Wil je meer weten over hoe een maatwerkreis boeken in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.

Klantervaringen Avontuurlijk/Actief

Opnieuw een reis om nooit te vergeten

Goedemiddag Annelieke en Mandy, Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar we willen jullie graag nog bedanken en laten weten wat een fantastische reis we opnieuw met jullie hebben gemaakt vorig jaar. Het was echt geweldig om terug te keren naar Namibië, en het contrast met Botswana maakte het een zeer afwisselende reis. De…

Lees verder