Reis 1019: Zuid-Afrika puur safari
- Voor de echte natuurliefhebber
- Lang verblijf in Krugerpark
- Plus twee goede privé-safari's
- Geen lange afstanden
Een safari in Afrika is in alle opzichten overweldigend: wat je ziet, hoort, ruikt en voelt brengt ons terug naar de natuur en naar onze oorsprong – die ligt namelijk op de savannes van Afrika! Bovendien is een safari haalbaar voor bijna elke reiziger – iedereen kan het doen. Out in Africa organiseert al meer dan 25 jaar prachtige safari’s naar Afrika voor jong en oud, duur of goedkoop, geheel verzorgd of met eigen inbreng. Lees Meer, bekijk de voorbeelden en neem contact op!
‘Safari’ is een Swahili woord afgeleid van het Arabische woord ‘safara’ hetgeen ‘reizen’ betekent. Een safari is dus simpelweg een reis. Als je het zo stelt, is alles wij aanbieden een safari maar natuurlijk heeft het woord safari in de afgelopen 100 jaar een meer specifieke betekenis gekregen. Met safari wordt bedoeld een (meestal enigszins avontuurlijke) tocht naar nog ongerepte natuur/jungle/bush waar de oorspronkelijke Afrikaanse landschappen en ecosystemen nog in tact zijn.
In het verleden ging men vooral op safari vanwege de jacht op groot wild. Hier komt ook de term ‘Big Five’ vandaan. Dit zijn de 5 dieren die tijdens de jacht het meest gevaarlijk zijn (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en – de aller gevaarlijkste – buffel). Hunting safari’s bestaan nog steeds in bepaalde natuurreservaten, maar het overgrote deel van natuurgebieden is nu gewijd aan de foto safari’s waarbij safarigangers ook de Big 5 proberen te spotten, maar die dan ‘schieten’ met hun camera’s.
Hoewel er overal ter wereld plekken zijn met mooie landschappen en dieren, is een safari in Afrika toch uniek. Nergens anders zijn er zoveel verschillende natuurgebieden met zoveel verschillende soorten dieren en kan je op safari met zoveel variatie in locaties, begeleiding, overnachten en activiteiten. Een safari in Afrika raakt je en verandert je voor altijd.
Wij kunnen safari’s op alle niveaus die er bestaan aanbieden, maar een bezoek aan Afrika is natuurlijk niet goedkoop. Daarom is het goed om erbij stil te staan dat er een direct verband tussen de safari’s die je wilt gaan maken en het behoud van de natuurgebieden waar dat het beste kan. In een groot deel van de wereld (vooral ons deel!) zijn er na eeuwen van agrarische en industriële ontwikkelingen nog nauwelijks ongerepte natuurgebieden over. In Afrika geldt dat niet, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Ook daar is er enorme druk om de natuur in gebruik te nemen voor menselijke behoeften. Toerisme naar Afrika, en de safari-industrie in het bijzonder, levert een belangrijke bijdrage aan de economie en werkgelegenheid, vooral in rurale gemeenschappen die soms nauwelijks andere bronnen van inkomsten hebben. Toerisme zorgt bovendien voor veel en laagdrempelige banen waarvoor geen hoge opleiding en vertrek naar de grote steden nodig is. De schatting is dat elke 7 toeristen in Afrika één baan opleveren! Het kinkt niet erg romantisch, maar cru gezegd maken de safari’s het economisch rendabel om de natuurgebieden niet te gaan ontwikkelen. Ook uw safari gaat hier aan bijdragen. Een safari in Afrika is mooi en onvergetelijk – en daarnaast ook een goede daad voor de planeet en onze kleinkinderen die ook graag nog een safari naar Afrika willen kunnen maken.
Er zijn allerleis soorten safari. Hieronder in het kort iets over de vele mogelijkheden:
Als je oog in oog kunt komen te staan met de Big five of andere gevaarlijke dieren, is het handig om iemand bij je te hebben die weet hoe je daar mee omgaat :). Maar eerst moeten de dieren wel gevonden worden en dat is niet altijd makkelijk. Kies je voor een Afrika safari met gids, dan weet je zeker dat je het maximale haalt uit het vaak korte verblijf in de bush. De kans dat je bijzondere sightings vindt, wordt aanzienlijk groter met een gids. Door de uitleg van de gids ga je ook meer begrijpen van wat je ziet en van de complexiteit van de natuur in het algemeen. Het is mogelijk om volledig begeleid op safari te gaan, dus de gids blijft dan meerdere dagen bij jullie gezelschap. Vaker zal de gids je vooral tijdens de wildritten zelf begeleiden (zie verder Wildritten/Game drives).
Maar ook als je zelf zonder gids op zoek gaat naar dieren, ben je ‘op safari’ en dat kan op heel veel plaatsen inmiddels. Er zijn in alle belangrijke landen in zuidelijk Afrika grote nationale parken waar het toegestaan is om zelf rond te rijden op zoek naar dieren (in Oost-Afrika ligt dat anders). Ook zijn er dorpjes/kampen met huisjes waar je kunt slapen of je kunt gaan kamperen. In die nationale parken, die ook nog eens heel betaalbaar zijn, is er zodanig veel wild dat je ook vrijwel zeker dieren zult ‘spotten’ vanuit je eigen voertuig, zelfs zonder gids. Er zijn parken met deels verharde wegen, zoals Kruger National Park in Zuid-Afrika en Etosha National Park in Namibië. Alle parken hebben ook een uitgestrekt netwerk van onverharde wegen die grotendeels goed begaanbaar zijn. Wel moet je dan het juiste voertuig hebben en daarover adviseren wij graag. Maar onthoud in ieder geval: zelfs als je helemaal nergens begeleiding van een gids hebt, ben je toch op safari!
Wat is nu eigenlijk een wildrit of – zoals het soms ook wordt genoemd – een jeepsafari of een game drive. Het woord game wordt niet altijd direct begrepen. Het heeft niets met sport of spel te maken maar het betekent ‘wild’ in het Engels, als in ‘wilde dieren’. Meestal is een game drive een tocht van enkele uren in een speciaal aangepast safarivoertuig dat helemaal open is (dus zonder ramen) en vierwielaandrijving (4×4) heeft voor lastige kuilen en hellingen. Het voertuig wordt bestuurd door een ranger, een speciaal opgeleide safarigids met heel veel kennis van de bush. Hij of zij rijdt je rond op zoek naar dieren en vertelt zoveel mogelijk over wat je onderweg ziet. Soms zit er ook nog een spoorzoeker in een open stoel voorop het voertuig. Deze tracker let speciaal op de sporen zodat de ranger zich meer kan concentreren op het rijden en vertellen. In veel natuurreservaten staan de rangers met elkaar in verbinding via radiocontact/oortjes zodat de locatie van dieren die gevonden zijn gedeeld kan worden. In de privé reservaten wordt dit strak gemanaged, meestal mogen er maar 2 of 3 voertuigen tegelijk bij een vondst zodat het niet te druk wordt. In nationale parken lukt dit vaak niet, als er echt iets bijzonders is, staan er soms teveel voertuigen stil. Dit is één van de redenen om een verblijf in een privé park in te bouwen indien budgettair haalbaar.
Op sommige plaatsen (maar lang niet overal) is het mogelijk om wildwandelingen te doen. Je gaat dan te voet met een speciaal hiervoor opgeleide ranger op zoek naar dieren. Je loopt in ganzenpas achter hem aan, meestal voor een uur of 2-3. Dit is een fantastische manier om de bush te ervaren. Er wordt meer stil gestaan bij de kleinere dingen zoals planten en insecten, maar je kunt ook groot wild tegenkomen. Het wandelen zelf is vaak niet zwaar, maar je moet goed letten op de handgebaren van de ranger en precies (kunnen) doen wat hij of zij zegt, anders breng je jezelf en anderen in gevaar. De minimum leeftijd is meestal 16 jaar. Behalve de kortere bush walks zijn er ook adressen waar je meerdaagse wandelsafari’s kunt maken – deze zijn favoriet bij de Out in Africa medewerkers. Wij adviseren je graag over wandelmogelijkheden in Afrika, bijvoorbeeld tijdens een safari reis in Zuid-Afrika of een safari reis in Botswana.
Waar er genoeg water is, is het mogelijk om vanaf het water dieren te observeren. Heel bekend zijn de mokoro tochten in de Okavango Delta in Botswana. Dit is een langwerpige kano voor 2 personen die wordt voortgeduwd door een lokale gids, een poler. Dit is een heel rustige (en duurzame) vorm van safari waarbij er behalve de dieren die je langs de oevers aantreft ook veel aandacht is voor vogels en waterplanten. Op brede rivieren kun je verder bootsafari’s of boat cruises doen. Dit is vooral populair op de Chobe rivier tussen Botswana en Namibië. Hier komen van heinde en verre en aan beide kanten van de rivier dieren drinken en badderen. Als je gelukt hebt, zie je zelfs olifanten van de ene naar de andere kant zwemmen.
En waar slaap je dan eigenlijk na alle safariactiviteiten? Als je zelf op safari bent, slaap je in huisjes in nationale parken, of in je eigen tent (zie volgende paragraaf). Kies je voor safari’s met begeleiding dan slaap je in een zogenaamde safari lodge. Alweer een heel veel gebruikt en daarom soms vaag woord – lodge betekende oorspronkelijk een herbergachtig onderkomen buiten de stad. Tegenwoordig is een safari lodge een meestal heel mooi gelegen, kleinschalige accommodatie van waaruit de safari activiteiten worden ondernomen. Over het algemeen is de inrichting mooi met veel natuurlijke materialen, de kamers ruim en met eigen zitje buiten, het eten en de service prima en is er een zwembadje, bar en zitgedeelte waar ook de maaltijden geserveerd worden. Het belangrijkste is echter de locatie, de aard en de grootte van het terrein waarop de lodge safari activiteiten mag aanbieden. Hoe verder weg van mensen of andere lodges en hoe groter en diverser het terrein (liefst met voldoende water), hoe meer kans op het zien van veel dieren. Dit verklaart de vaak enorme prijsverschillen tussen safari lodges. Als een lodge ongewoon goedkoop is, ligt hij meestal niet op een goede plek. Hij kan er dan prachtig uitzien, als je uiteindelijk toch weinig ziet is het geen goede investering geweest.
Bij de oorspronkelijke safari’s was kamperen de enige manier van overnachten in de bush. Nog steeds heeft het iets heel speciaals om te gaan kamperen in Afrika. Je bent dan nóg meer één met de natuur en oude instincten worden wakker. Met kamperen bedoelen wij in dit geval ‘echt’ kamperen dus met kleine tenten, meestal tenten op of aan een voertuig of losse koepeltenten. Glamping (in grote reeds opgezette tenten met eigen douche en toilet) bestaat zeker ook en is fantastisch, maar dat valt bij ons onder de categorie Safari Lodges hierboven. Het is zeer populair om een 4×4 kampeervoertuig te huren en zelf op safari te gaan. Deze voertuigen zijn er met één of twee tenten op het dak of met uitklaptenten. Daarnaast is het mogelijk om met een voertuig met gids (en een kok) op een meerdaagse kampeersafari te gaan. Zij nemen dan koepeltenten en alle spullen en voorraden mee en rijden routes die je niet makkelijk als eenling kunt doen.
De grootste kans op het zien van veel verschillende dieren heeft u tijdens een rondreis in Zuid-Afrika, een rondreis in Botswana, een rondreis in Zambia, een rondreis in Tanzania, en in bepaalde gebieden tijdens een rondreis in Namibië. Natuurlijk organiseren wij safari’s naar de bekende safarigebieden in die landen, zoals de omgeving van Krugerpark, Etosha National Park, de Okavango delta of de Serengeti. Maar voor de ervaren safariganger én voor de bezoeker die het liefst zo min mogelijk andere mensen tegenkomt, zijn er ook plenty minder bekende safari gebieden waar meer rust is. Juist dat zijn de gebieden waarmee Out in Africa zich als ervaren Afrikaspecialist met heel veel lokale kennis onderscheidt.
Out in Africa is opgericht door een Zuid-Afrikaan met een legendarische passie voor de bush. Al heel lang organiseren wij Afrika reizen met als belangrijk onderdeel De Safari! Werkelijk alle parken en safarigebieden hebben wij zelf bezocht en beoordeeld, meestal vele malen. Verantwoord toerisme naar deze kwetsbare gebieden draagt absoluut bij aan het behoud ervan – dit zien wij zelf al meer dan 25 jaar. Wil je meer weten over ons, onze lokale kennis en onze motivatie? Bekijk dan ons filmpje Wie Zijn Wij en Waar Staan Wij Voor.
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Je kunt ons contactformulier invullen of een offerteaanvraag versturen, maar je kunt ons ook direct e-mailen of telefonisch contact opnemen. Wij bespreken je reisplannen ook graag samen met je bij ons op kantoor. Wil je meer weten over onze werkwijze, bekijk dan ons filmpje Hoe Werkt Het.
Hallo Yosta, We zijn net een week terug van een prachtige en indrukwekkende rondreis door Namibië en Botswana (mei 2019). Het is een achtbaan van indrukken geweest, waarbij jullie reisinformatie goed omschreef wat we konden verwachten. Wij hadden gekozen voor de individuele rondreis met kamperen, met af en toe een overnachting in een B&B of…
Twee van onze trouwe klanten kozen dit keer voor een reis naar Zambia, en wel naar de Busanga Plains in het noorden van Kafue National Park. Voor hen één van de allerbeste safari’s, en dat wil voor deze zéér ervaren Afrika reizigers wat zeggen! Zij plaatsten hun feedback over het verblijf bij de lodges in…
Al onze reizen worden op maat voor u samengesteld. Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met u op. U kunt ook zelf een email sturen met uw wensen en contactgegevens. Geef altijd een telefoonnummer tenzij écht onmogelijk. Wij kunnen u ook ’s avonds bellen indien gewenst.