Reisbeschrijving

Reis 5000: Ranger cursussen

Indien u altijd al meer heeft willen leren over de Afrikaanse Bush, is een rangercursus misschien voor u. Gedurende een cursus van een maand, 2 maanden of zelfs een jaar wordt u systematisch de basiskennis over safari Afrika bijgebracht: flora en fauna, geologie, astronomie, tracking, rijden met een 4×4, schieten, etc. Wij hebben de prijs van de meeste gekozen cursus genoemd (ca. € 4.165/ 28 dagen) maar er zijn ook veel kortere en veel langere cursussen.

Out in Africa Rangercursus (14)

 

Rangercursussen en special interest reizen Zuid-Afrika

Hieronder beschrijven wij (de eerste details van) rangercursussen, fotocurssussen, birdwatching weken en andere bijzondere, educatieve en “life-changing” ervaringen in de bush die u via Out in Africa kunt boeken.

Wat is een ranger?

Wat is nu eigenlijk een ranger precies? De ranger is ofwel de professionele begeleider van gasten op safari, ofwel de persoon belast met het behoud van de natuur onder zijn beheer, of beide. De Nederlandse vertaling is “ “boswachter” (maar dat klinkt een beetje teveel als Swiebertje’s Bromsnor – de meest rangers zien er toch echt een stuk leuker uit!). “Jachtopziener” is misschien beter. Een ranger is iemand die een schat aan bushkennis en -ervaring heeft en deze op een verantwoorde manier laat zien aan meestal onervaren safarigangers. Naast enorme kennis over flora, fauna, geologie, astrologie, archeologie, ecosystemen, etc. moet de ranger ook uiteenlopende vaardigheden beheersen als rijden in een open 4x4voertuig, spoorzoeken, schieten, eerste hulp, basis mechanische kennis, survival technieken, etc. Daarnaast besteden de rangercursussen aandacht aan bredere milieuvraagstukken, waaronder het altijd terugkerende thema van hoe mens en dier naast elkaar kunnen blijven leven in Afrika. Voor zijn safarigasten is een goede ranger ook een duizendpoot: leraar, drilsergeant, gastheer en soms een halve psycholoog. Bent u meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de natuur van Afrika en alles wat daar bij komt kijken? Dan is het volgen van een rangercursus wellicht iets voor u.

Diverse soorten cursussen

Naast rangercursussen zijn er ook Special Interest cursussen over fotografie, vogels (birdwatching), spoorzoeken, zoogdiergedrag, etc. in Zuid-Afrika. Er zijn meerdere instituten die cursussen aanbieden en de meeste organisaties bieden meerdere soorten aan, soms zelfs op verschillende locaties. Het zijn serieuze opleidingen met echte examens door de kandidaten. Examen doen is niet verplicht maar als u wel meedoet voor het diploma is een rijbewijs noodzakelijk. De minimum leeftijd is 18 jaar, maar bij voorkeur zijn de cursisten iets ouder zodat u al wat meer rijervaring heeft. De aanpak is vrij ouderwets, met klassikaal onderwijs en vrij veel studeren tijdens de cursus. De aard van het onderwerp betekent dat er veel gestampt moet worden – het is nu eenmaal zo dat een boomblad wel 12 verschillende vormen kan hebben en die hebben allemaal een naam… . Andere feedback is dat het niveau van het Engels hoog is. Er zijn cursisten uit Zuid-Afrika zelf en andere buitenlandse rangers in spé komen vaak ook uit Engelssprekende landen. Er zijn veel cursusdata en de cursusduur loopt uiteen van één maand tot één jaar. Wij kunnen gedetailleerde informatie geven over welke cursus het meeste geschikt is, hoe de locatie er uit ziet en hoe de gang van zaken tijdens de cursus is.

Werken als ranger?

De rangercursussen worden door Out in Africa klanten meestal gedaan uit persoonlijke interesse en niet omdat zij als ranger in Afrika willen werken. Net als in Nederland zijn in Afrika de onderwijswereld en de arbeidsmarkt ingewikkeld. U moet aan veel formele eisen voldoen voordat je een vak mag uitoefenen (of voordat u een baan aangeboden krijgt). Onder andere moet een toekomstige werkgever een verblijfsvergunning regelen. Het is niet onmogelijk om daar te gaan werken, maar het is net zo moeilijk voor ons om daar te gaan werken als voor non- EU personen die hier willen komen werken.

Waarom boeken via Out in Africa?

Heel simpel: een rangercursus of een andere bijzondere cursus (ook wel Special Interest cursus genoemd) is niet zomaar een vakantie. Uitgebreide en goede informatie is nodig om de verwachtingen wederzijds goed op elkaar af te stemmen, en die informatie krijgt u mede van ons. Verder kunnen wij (indien gewenst) helpen met dingen die geregeld moeten worden voor en na de cursus van uw keuze, bijvoorbeeld transfers naar de kampen, binnenlandse vluchten van en naar de dichtstbijzijnde vliegvelden, internationale vluchten, hotelovernachtingen en verlengingen of eerder vertrek. Indien u bij ons boekt betaalt u dezelfde prijs als aan het instituut maar u loopt geen financieel risico en krijgt niet te maken met internationale (aan)betalingen etc. Wij factureren de cursus op basis van de door het trainingsinstituut gepubliceerde tarief (in Zuid-Afrikaanse Rand of Dollar) en de geldige wisselkoers op het moment van factureren. U betaalt dus precies hetzelfde als wanneer u het zelf zou boeken, maar u krijgt wel een betere service en meer zekerheid.

Het spreekt voor zich dat deze cursussen meer risico inhouden dan een normale safari en u tekent daarvoor ook een vrijwaring van aansprakelijkheid, zoals in Afrika gebruikelijk. Wanneer de cursus echter bij een Nederlandse reisorganisatie is geboekt bent u toch beter beschermd dan wanneer u het zelf direct regelt in Zuid-Afrika. Het consumentenrecht is daar veel minder ontwikkeld. Hier heeft u juridisch meer rechten, niet alleen wat betreft de cursus zelf maar bijvoorbeeld ook als er vluchtvertraging is of iets dergelijks. Natuurlijk zijn wij aangesloten bij het SGR en het Calamiteitenfonds. Maar in de praktijk is onze belangrijkste rol toch de informatie verzorging. Dus waarom zou u niet via ons boeken?

Life-changing - geen cliché in dit geval

Een laatste opmerking. Rangercursussen zijn voor veel mensen een “life-changing” ervaring die u vrijwel zeker in uw verdere leven zult gebruiken, ook al heeft u na afloop weinig of niets meer met de bush te maken. Allereerst is er natuurlijk de relatieve rust. De totale afzondering met alleen maar natuur om u heen, frisse lucht, zon, een onweersbui, vogels, krekels, heel veel wandelen, focussen op één ding, alles verder geregeld, nadenken over het snelle tempo van uw normale leven en wat u nog voor u heeft – balsem voor de geest. Verder valt er veel te leren van het gedrag van dieren, bijvoorbeeld hoe dierenmoeders hun jongen disciplineren; hoe voorzichtig zelfs de dominante dieren zijn en dat ze vaak wel dreigen maar echte confrontatie alleen aangaan als het echt niet anders kan. De les is simpel: bent u ongehoorzaam of onnodig agressief in het leven, dan gaat het mis. En dan is er nog ons lichaam, met name de reflexen en de zintuigen, die zeer baat hebben bij een bush ervaring. Voor het eerst gebruikt u weer écht uw oren, uw neus, uw vingers en niet te vergeten ons belangrijkste zintuig: de ogen. Nu eens niet gericht op een flitserig beeldscherm op 40 cm afstand zoals u nu doet, maar rustig de omgeving scannend, de functie waar onze mensenogen eigenlijk op gebouwd zijn. De kennis en vaardigheden die u heeft opgedaan kunt u ook in andere omgevingen gebruiken. Eén cursist werkzaam in de beleggingswereld vond bijvoorbeeld dat hij beter geëquipeerd was om snel risico’s te overzien en split-second beslissingen te kunnen nemen. Wat wij in ieder geval horen van mensen die terug zijn, of het nu studenten, moeders, ambtenaren, artsen, gepensioneerden of ondernemers zijn: “ Ik zal nooit meer helemaal hetzelfde kijken naar mijzelf, mijn naasten en de “jungle” van ons dagelijks leven in Europa”. Dus … ooit in je leven een keer doen zo’n rangercursus!

Prijzen zijn per persoon en zijn inclusief de lessen, overnachtingen en maaltijden. Vluchten of  bus (of ander vervoer naar de cursuslocatie) kunnen wij wel regelen maar zijn niet inbegrepen in onderstaande prijzen.

Prijsinformatie

Wij geven hier de werkelijk prijs in Zuid-Afrikaanse Randen weer. De wisselkoers is ongeveer € 1 = ca. ZAR 16 (dus de bedragen door 16 delen voor indicatie prijs van de cursus zelf, exclusief vluchten, etc). De Rand en de Euro fluctueren dus check zelf de koersen of bel ons.

One Year Field Guide Course (Gap Year) – 11 maanden

2020: ZAR 317.800 (startdata: 4 jan; 1 feb; 1 aug; 1 sep; 1 okt)

Field Guide Level 1 – 55 dagen

2020: ZAR 103.800 (startdata: 4 jan; 24 feb; 13 maa; 9 apr; 6 mei; 10 jul; 10 okt)

Safari Guide 28 dagen

2020: ZAR 66 590 (startdata: 6 mei; 2 jun; 2 sep)

Eco Quest 7 of 14 dagen

2020: ZAR 21.800 (startdata: 16 maa; 25 sep; 17 dec) of ZAR 37.050 (startdata: 24 jul; 5 okt; 1 nov)

Birding 7 dagen

2020: ZAR 17.950 (startdata: 17 feb; 24 okt)

Tracks & Tracking 7 of 14 dagen

2020: ZAR 18.200 (startdata: 11 feb; 10 maa) of ZAR 41.520 (startdata: 29 jun)

Wilderness photography workshop 7 dagen

2020: ZAR 22.100 (startdata: 4 maa; 19 sep)

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte voor de cursus die het best bij u past en ontvang veel meer informatie over waar u verblijft, wat u gaat doen, literatuur, vlucht- en transferinformatie, de benodigde papierwinkel, boekings- en betalingsprocedure, etc. Heeft u concreet belangstelling laat ons dan de beschikbaarheid checken want sommige cursussen zijn erg populair!

Out in Africa Rangercursus (4)

 

Route

Overnachtingen

Reis 5000: Ranger cursussen

Fotocollage Zuid-Afrika

Eén van onze vaste klanten en inmiddels een zeer ervaren Afrika-reiziger, heeft onderstaande fotocollage gemaakt na zijn vakantie in Zuid-Afrika. Na ook al eens een fotocursus in Afrika te hebben gedaan, worden de foto’s mooier en mooier!