Reisbeschrijving

Reis 2503: Rondom de Kalahari (vaste accommodatie incl. fly-in)

Een heel bijzondere route waarbij u in een grote cirkel om en door de Kalahari rijdt. Gevarieerde accommodatie van basic tot een fly-in safari lodge in de Okavango Delta. U doet ook minder bekende parken aan en u verblijft 4 volle dagen in het Kgalagadi Transfrontier Park. U start en eindigt in Johannesburg dus geen drop-off kosten voor het voertuig.

Reistijd in dit voorbeeld: oktober

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Johannesburg wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. De volgende dag wordt uw huurauto bezorgd, een stevig voertuig met vierwielaandrijving en flinke bagagebak.

U rijdt  in enkele uren naar Marakele NP waar u verblijft in grote safaritenten aan het meer, met eigen douche, toilet en keukentje. Als  u meer tijd heeft kunt u hier eventueel een dag extra blijven.

Daarna door naar Mapungubwe National Park. Dit bijzondere park ligt langs de Limpopo rivier in het verre noorden van Zuid-Afrika. Alle groot wild is aanwezig, landschappelijk is het prachtig en er zijn ook archeologische vondsten gedaan.

Vervolgens door naar Botswana. De afstanden zijn flink maar u rijdt hier al langs de rand van de uitgestrekte Kalahari, het (droge) type landschap dat bijna geheel Botswana beslaat.

Via Maun bereikt u eerst het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland in een kleinschalige accommodatie zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw overnachtingsadres. Een dagtocht werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig.

Volgende stop is een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar (indien u wilt en natuurlijk met gids) per quad bike een stukje  de zoutpannen op. U slaapt onder de vrijwel altijd glasheldere sterrenhemel – een nacht om nooit te vergeten. De volgende ochtend gaat u op zoek naar stokstaartjes en daarna terug naar het kamp voor het ontbijt. Ook hier is het mogelijk om dagtochten uit het kamp te regelen indien u niet wilt kamperen.

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één mooie lodge buiten het dorp. De volgende dag vliegt u per chartervliegtuigje de Okavango Delta in. De vlucht geeft een beeld van dit prachtige gebied en na landing verkent u de waterwegen met uw gids per kano, boot en te voet (wilt u ook wildritten kunnen maken dan zijn er vele alternatieve lodges). De lodge is prachtig met grote gemeenschappelijk ruimte onder rietdak en wijds inzicht rondom. U slaapt in goed ingerichte ruime canvast tentkamers met douche en toilet.  Alle safariactiviteiten zijn inbegrepen. Na twee overnachtingen vliegt u terug naar Maun waar u uw voertuig weer ophaalt en nog even bij kunt komen in een mooie lodge.

Dit is een reis. Indien de prijs boven budget is kunnen we de fly-in safari vervangen door kanotochten naar de rand van de delta en kampeerovernachting op een eilandje.

U doorkruist nu de Kalahari richting Namibie en rijdt over stille wegen langs de oostgrens tussen Namibie en Botswana zuidwaarts naar het Kgalagadi Transfrontier Park (vroeger bekend als Kalahari National Park). Dit is onder Zuid-Afrikanen zeer populair vanwege de stille uitgestrektheid van de woestijn én het relatief grote aantal dieren rondom de rivierbeddingen. Met name de Kalahari leeuw (met zwarte manen) is legendarisch. U heeft hier 4 volle dagen inclusief een leuke tented kamp en het eenvoudige maar strategisch gelegen Nossob Rest Camp. Dit park moet wel zeer ver van tevoren geboekt worden.

Tenslotte rijdt u lang de zuidelijk grens van het park door één van de stilste gebieden van Zuid-Afrika terug naar Johannesburg waar u het voertuig inlevert en terug naar huis vliegt.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
B&B/FBA = Bed & breakfast + excursie met maaltijden
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)