Reisbeschrijving

Reis 2502: Johannesburg, Botswana, Namibië en Kaapstad kamperen

In een grote boog van Johannesburg naar Kaapstad via de buurlanden. U start in Johannesburg (dus vluchten en autohuur zijn relatief goedkoop), dan rijdt u via de hoogtepunten van Botswana en Namibië (inclusief de  mogelijkheid voor een bezoek aan de Victoria Watervallen) helemaal door naar Kaapstad, waar u kunt nagenieten van alles wat u gezien heeft. U gaat kamperen met hier en daar een mooi guesthouse en een dagtocht naar de woestijn (met gids) is inbegrepen.

Reistijd in dit voorbeeld: mei

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Johannesburg wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. De volgende ochtend wordt u opgehaald bij het hotel en naar het nabij gelegen depot van de autoverhuurder gebracht.

In dit voorbeeld is het een Toyota Single Cabine 4×4 voertuig met volledige kampeeruitrusting en tenten op het dak. De kampeerterreinen zijn eenvoudig maar hebben wel normale toiletten en douches.

De volgende dag direct noordwaarts met een overnachting bij de eerste grens met buurland Botswana, en vervolgens een tussenstop bij Nata.  Dan komt u aan in Kasane bij het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn twee dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit plus boottocht op de ene dag en een dagtocht naar de Victoria Watervallen op de andere. Deze liggen in de uiterste noord-west punt van Zimbabwe, het derde land wat u aandoet op deze route. Een dagtocht kan worden geregeld via uw overnachtingsadres en werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig.

Daarna vervolgt u de route naar een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar een stukje de zoutpannen op. Tijdens de tocht gaat u ook op zoek naar stokstaartjes en daarna gaat u terug naar het kamp voor het diner en de overnachting.

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken.  In dit voorbeeld zijn nog geen tochten opgenomen. Die zijn ter plaatse te regelen (er is veel keus) of wij kunnen dit van te voren voor u doen.

Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval  tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

Vervolgens rijdt u om de delta heen langs de zogenaamde Panhandle, het gedeelte van de Kavangorivier dat nog breed en diep is, de watertoevoer voor de delta. U slaapt hier op een mooi kampeerterrein langs de rivier. Wilt u de Tsodilo Hills bezoeken, dan kunt u het beste een dag extra plannen hier.

Dan gaat u de vierde grens over – naar Namibie. Na een tussenstop in Rundu komt u aan in het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het oosten naar het uiterste westen van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Daarna door naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Hier slaapt u op een zogenaamde “community campsite”.

Volgende stop is Swakopmund, het eerste echte stadje na lange tijd. Hier slaapt u in een guesthouse en zult u vast genieten van een normaal bed en uw eigen douche (wilt u meer overnachtingen in vaste accommodaties dan kan dat – dit is slechts een reis).  De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, ook zeker een omweg waard. Wilt u veel doen in Swakopmund dan is een extra dag noodzakelijk. Vanuit Swakopmund kunt u bijvoorbeeld een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.

Vervolgens via Walvisbaai  over de (goede) hoofdweg over het Namib Plateau, onderdeel van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld.  Als u het plateau over bent komt u in het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U kampeert binnen de grenzen van het park dus u kunt bij zonsopgang als eerste op pad (wel even een permit halen bij het kantoortje).

Verder door het stille zuiden van het land met een tussenstop op een leuk boerderijadres en vervolgens door naar de Fish River Canyon. In dit voorbeeld slaapt u op het kampeerterrein van Ai-Ais Rest Camp met de bijzondere warmwaterbronnen op de bodem van de canyon.

Dan passeert u voor de vijfde keer de grens en bent u weer terug in Zuid-Afrika. Via één tussenstop komt u aan in Kaapstad. En na zo’n epische route door eindeloze lege landschappen is het contrast met deze mooie en mondaine stad vol restaurants en terrassen des te groter. Maar het echt bijzondere van Kaapstad is dat er naast cultuur en geschiedenis ook hier nog heel mooie natuur is, bijvoorbeeld Kaap de Goede Hoop, de pinguins bij Boulders Beach, de stranden langs de Atlantische kust.

U kunt eventueel de laatste dagen een gewone huurauto nemen i.p.v. het kampeervoertuig. Tenslotte levert u uw huurauto in en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
CAM = Kamperen
CAM/FBA = Kamperen + excursie met maaltijden