Reisbeschrijving

Reis 2501: Kaapstad naar Vic Falls basis niveau

Voorbeeld van een vierweekse reis met start in Kaapstad, een route via Namibië en Botswana en einde in Windhoek. Voor de liefhebbers van een fors reistempo die alles in één reis willen zien. Dit voorbeeld is gemaakt op basis van verblijf in vaste accommodatie, maar kamperen (of een combinatie) wordt ook veel gedaan op deze route.

Reistijd in dit voorbeeld: september

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Kaapstad staat uw huurauto klaar. In dit voorbeeld gaan we uit van een kleine middenklasser, bijvoorbeeld een Toyota Avanza.

Dit voorbeeld is gemaakt voor een klant die al in Kaapstad was geweest, dus de route start met een kort verblijf in Stellenbosch. Vervolgens een eerste forse rit naar een boerderijverblijf bij Springbok. Indien u inderdaad begin september reis is er kans op het zien van de woestijnbloemen.

Dan passeert u de grens naar Namibie en komt u aan bij de Fish River Canyon. In dit voorbeeld slaapt u “bovenop” het plateau. Het beste uitkijkpunt is bij Hobas.  Daarna een volgende mooie rit door lege landschappen met tussenstop bij een typisch Namibische boerenbedrijf.

Dan komt u aan bij de rand van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterend voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U verblijft in een leuk safarikamp op korte afstand van Sesriem, de ingang naar de Sossusvlei.

Na de Sossusvlei rijdt u over net Namib Plateau (een schitterende rit via Walvisbaai) naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.  Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanuit Khorixas bezoekt u vervolgens de diverse bezienswaardigheden in het Twyfelfonteingebied met onder meer rotsgravures van de San/Bosjesmannen, het Versteende Woud en andere geologische fenomenen.

Dan door voor 3 dagen safari in het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het westen naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Na Etosha een lange reisdag naar Rundu. U beseft die dag nog eens goed hoe groot en droog Namibie is. Maar het landschap verandert plotseling als u aan het einde van de over de brede Kavango rivier uitkijkt, de grens met noorderbuur Angola. U volgt de rivier westwaarts en dan bij Mohembo de grens over naar Botswana waar u langs de westkant van de Kavango rivier rijdt. U slaapt hier langs de rivier waar de rivier nog breed, diep en snel is.

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken.  In dit voorbeeld is opgenomen een kanotocht in een mokoro. Dat is een uitgeholde boomstam die tegenwoordig meestal van plexiglas is en die wordt voort bewogen met een lange stok door een locale gids, een “poler”. Met hem verkent u de waterwegen aan de rand van de delta, u gaat wandelen op één van de eilandjes en u slaapt in eenvoudige koepeltenten. De volgende dag keert u terug in Maun.

Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval  tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

U vervolgt de route oostwaarts en stopt bij een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar (indien u wilt en natuurlijk met gids) per quad bike een stukje  de zoutpannen op. U slaapt onder de vrijwel altijd glasheldere sterrenhemel – een nacht om nooit te vergeten. De volgende ochtend gaat u op zoek naar stokstaartjes en daarna terug naar het kamp voor het ontbijt.

Vervolgens gaat u de grens over naar Botswana en u rijdt direct al door één van de meest bekende parken, het Chobe National Park. U tijd heeft voor een wildrit en voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen).

Dan laat u uw voertuig achter (tegen betaling van one-way rentalkosten) en wordt u via twee grensovergangen gebracht naar het dorp Victoria Falls, genoemd naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Hier heeft u nog twee mooie dagen in een rustige lodge en kunt genieten van het natuurschoon en (indien gewenst) van tal van activiteiten en excursies die lokaal te regelen zijn.

Tenslotte door naar het vliegveld van VicFalls van waar u via Johannesburg terug naar huis vliegt.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Caledon Villa 2 B&B
Daisy Country Lodge 2 B&B
Canon Roadhouse 2 B&B
Koiimasis 1 B&B
Desert Camp 2 B&B
The Stiltz 1 B&B
Twyfelfontein Lodge 2 DBB
Etosha National Park 3 B&B
Kaisosi River Lodge 1 B&B
Drotsky's Cabins 1 BO
Audi Camp 3 B&B/FBA
Planet Baobab incl. Ntwetwe Pan trip 2 B&B/FBA
Chobe Safari Lodge 2 BO
Bayete Guest Lodge 2 BO
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
B&B/FBA = Bed & breakfast + excursie met maaltijden