Reisbeschrijving

Reis 2103: Zuid-Afrika Oost – Botswana – VicFalls – one-way

Wilt u Botswana zien maar u wilt niet helemaal terug rijden naar Johannesburg dan is dit een iets kortere variatie op de vierweekse cirkel route (2101 en 2102). Daarnaast zijn in dit voorbeeld de verblijven van hoger niveau, waaronder twee privé safari’s – één in de omgeving van Kruger National park plus een fly-in safari naar een privé lodge in de Okavango Delta. De reis eindigt met een verblijf bij de spectaculaire Victoria Watervallen.

Reistijd in dit voorbeeld: juni

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Johannesburg wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. De volgende ochtend wordt uw voertuig bezorgd. In dit voorbeeld gaan we uit van een kleine middenklasser, bijvoorbeeld een Chevrolet Aveo.

U rijdt eerst naar de Drakensbergen. U kunt hier heerlijk relaxen maar ook prachtig wandelen, golfen of paardrijden.  Daarna één tussenovernachting op een boerderijadres in Zululand en dan door naar de kust voor verblijf in één van de vele leuke guest houses in St. Lucia dorp, de springplank naar de St. Lucia Wetlands (Isimangaliso) aan de prachtige Indische Oceaan. U kunt een boottocht maken in de natte natuurgebieden of een boottocht op zee. Verder kunt u het moerasachtige gebied ten noorden van het dorp zelf per auto verkennen of u kunt een excursie boeken met een lokale gids die dit zeer complexe natuurgebied (dat doorloopt tot aan de grens met Mozambique) nog meer tot leven laat komen.

Een tussenovernachting in Swaziland in een gastvrije herberg en vanuit Swaziland steekt u door voor een korte lus door het  Kruger Nationaal Park.  Het is leuk om zelf een keer te zien hoe het er aan toe gaat in dit prachtige park, maar voor de “echte” safari’s rijdt u door naar het Thornybush Private Game Reserve, een uitstekende plek om Afrika’s beroemde Big Five te zien (leeuw, luipaard, buffel, olifant, neushoorn).  Met een ranger en een tracker (spoorzoeker die voorop zit en de sporen leest) gaat u in een speciaal aangepast open safarivoertuig met vierwielaandrijving (4×4) op zoek naar dieren. De ranger vertelt veel over de dieren en de natuur in het algemeen en weet bijzondere ‘sightings’ natuurlijk beter te vinden dan wij als leken. Hij mag bovendien van de weg af en ook na donker nog rijden. Al met als is de kans dat u veel ziet op een dergelijke wildrit groter dan wanneer u zelf rondrijdt. De wildritten duren meestal 2 tot 3 uur en dagelijks gaat u twee keer op wildrit. Bij een verblijf van 2 nachten heeft u dus 4 wildritten. Bijkomend voordeel is dat in dergelijke privé lodges alle maaltijden en soms ook wandelingen zijn inbegrepen en de accommodatie vaak erg mooi en romantisch is. Het echte Out of Africa gevoel!

Dan is het tijd voor een meer cultureel getint intermezzo in een leuke lodge in de Soutpansbergen. Dit is een nog vrij onbekende deel van het land is het domein van de Venda, één van de vele “stammen” in Zuid-Afrika – vooral bekend om hun handelsgeest en creativiteit. Deze lodge heeft veel lokale kunstwerken en kan ook mooie excursies in de omgeving regelen.

Vervolgens verlaat U Zuid-Afrika en gaat u de afstand overbruggen naar het noordelijk deel van Botswana waar veel parken liggen. Via één tussenstop bij de grens komt u aan bij een project waar men probeert de in Botswana zeer zeldzame neushoorn te bewaren. Daarna rijdt u dwars door de Kalahari (over vrij goede wegen).

Na kilometers droogte wordt het pas goed duidelijk hoe bijzonder de Okavango Delta is. Vanuit een mooie lodge in Maun vliegt u naar uw lodge diep in de delta  – de vluchten zijn kort maar schitterend. Eenmaal aangekomen bent u weer onder de hoede van de gastvrije teams die de lodges runnen en natuurlijk zijn alle maaltijden en safariactiviteiten hier inbegrepen. In dit voorbeeld zijn dit wateractiviteiten en wandelingen. Wilt u ook wildritten kunnen maken dan kiezen we een lodge die in een gemengd droog/nat gedeelte ligt. Deze zijn meestal iets duurder.

Na terugkeer in Maun haalt u uw auto weer op en rijdt u via Nata naar Kasane en het Chobe National Park. U verblijft hier in een mooie lodge aan het water en kunt ter plaatse activiteiten regelen als wildritten in het park, of (zeer aanbevolen) een “sunset cruise” op de machtige Chobe rivier. Als u geluk heeft zwemmen de olifanten voor de boot over (van de Botswaanse naar de Namibische kant van de rivier).

Tenslotte levert u uw voertuig in Kasane (tegen betaling van zogenaamde one-way rentalkosten) en wordt u (via twee grensovergangen) gebracht naar Zimbabwe, naar de Victoria Falls. U heeft hier ruim voldoende tijd om de watervallen te zien en eventueel één van de vele activiteiten te doen die u via de lodge kunt regelen (bijv. een helikoptervlucht).

Helaas is er geen vlucht vanuit VicFalls naar Europa. Op de dag van vertrek vliegt u dus van VicFalls naar Johannesburg en aansluitend door naar huis.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)