Reisbeschrijving

Reis 2102: Zuid-Afrika Oost – Botswana – VicFalls – basis niveau

Kunt u 4 weken weg dan is dit een prachtige, zeer gevarieerde route. In een flink tempo ziet u zowel bekende hoogtepunten in het oosten van Zuid-Afrika en Botswana, en ook enkele minder bekende parken. Een uitstap naar de Victoria Watervallen is ook mogelijk. Dit voorbeeld gaat uit van normaal goede basis accommodatie. Wilt u liever kamperen, kijk dan naar voorbeeld 2101.

Reistijd in dit voorbeeld: september

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Johannesburg wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. De volgende ochtend wordt uw voertuig bezorgd. In dit voorbeeld gaan we uit van een kleine middenklasser, bijvoorbeeld een Toyota Avanza. Deze staat iets hoger op de wielen zodat u beter door kuilen kunt.

U rijdt eerst naar de Drakensbergen. U kunt hier prachtig wandelen of paardrijden. Dit voorbeeld gaat uit van verblijf in een leuk, in Zuid-Afrika beroemd, hotel hoog in de bergen. Dagelijks vertrekt er één wandeling voor beginners, en één voor de echt fitte gasten vanaf het grasveld voor de receptie. De Zulu gidsen gaan mee natuurlijk! Daarna één tussenovernachting op een boerderijadres in Zululand en dan door naar de kust voor verblijf in één van de vele leuke guest houses in St. Lucia dorp, de springplank naar de St. Lucia Wetlands (Isimangaliso) aan de prachtige Indische Oceaan. U kunt een boottocht maken in de natte natuurgebieden of een boottocht op zee. Verder kunt u het moerasachtige gebied ten noorden van het dorp zelf per auto verkennen of u kunt een excursie boeken met een lokale gids die dit zeer complexe natuurgebied (dat doorloopt tot aan de grens met Mozambique) nog meer tot leven laat komen.

Dan door naar Swaziland waar u slaapt in traditionele bijenkorfhuisjes in het nationale park Mlilwane. Deze accommodatie heeft gewoon douche en toilet in de kamer. U kunt er tal van dingen doen, bijvoorbeeld een wildrit, wandelen, paardrijden, een dorp of markt bezoeken, enz.

Vanuit Swaziland steekt u door naar het Kruger Nationaal Park waar u in 4 dagen op uw gemak langzaam van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden rijdt. De Rest Camps hebben eenvoudige maar adequate huisjes en soms grote safaritenten. U kunt kiezen uit de grotere Rest Camps die een zwembad, kampwinkel en een restaurant hebben en de zogenaamde satellietkampen die echt diep in de bush liggen. Indien gewenst kunt u af en toe een wildrit boeken bij de recepties van de grotere Rest Camps. Of u kunt een uitsapje maken naar één van de privé safari lodges die grenzen aan Kruger – dit is slechts een reis.

U bent nu helemaal in het noorden van het land. Volgende stop is het minder bekende Mapungubwe NP, ongeveer op het drielandenpunt Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Dit is een stiller en landschappelijk ander park dan Kruger. Het bestaat nog niet zo lang en de huisjes zijn daarom relatief goed.

U verlaat Zuid-Afrika en moet dan de afstand overbruggen naar het noordelijk deel van Botswana waar veel parken liggen. Via één tussenstop komt u aan in Kasane en het Chobe National Park. Dit is een druk dorp met veel accommodatie. Toch is het er regelmatig helemaal vol. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw overnachtingsadres. Een dagtocht werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig.

Daarna door naar een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar (indien u wilt en natuurlijk met gids) per quad bike een stukje de zoutpannen op. U slaapt onder de vrijwel altijd glasheldere sterrenhemel – een nacht om nooit te vergeten. De volgende ochtend gaat u op zoek naar stokstaartjes en daarna terug naar het kamp voor het ontbijt. Vindt u dit te primitief dan kunnen het in uw reisschema uiteraard veranderen.

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken. In dit voorbeeld zijn nog geen tochten opgenomen. Die zijn ter plaatse te regelen (er is veel keus) of wij kunnen dit van te voren voor u doen.

Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

Na deze tocht rondom de delta gaat u op de terugweg, maar wel via de onbekende binnenlandse route dwars door de Kalahari. U rijdt dus niet twee keer dezelfde weg. U maakt een tussenstop in het Rhino Sanctuary. Tenslotte komt u terug in Zuid-Afrika waar er nog tijd is voor een laatste safari in de bijzondere safaritenten (met douche, toilet en keukentje) het Marakele NP.

Op de dag van vertrek is er eventueel tijd voor een kort bezoek aan Pretoria of aan het Apartheidsmuseum. Daarna levert u het voertuig in op het vliegveld ten oosten van Johannesburg.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
FB = Full Board = vol pension
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
B&B/FBA = Bed & breakfast + excursie met maaltijden