Reisbeschrijving

Reis 2054: Zuid-Afrika West + Namibië Cirkel Kaapstad-Kaapstad kamperen

Heeft u voldoende tijd (4 weken) en bent u een liefhebber van ‘road trips’ door prachtige landschappen zonder veel verkeer dan is dit een voorbeeld van een zeer complete route door het westen van Zuid-Afrika en Namibie. U ziet zowel de Fish River Canyon als Kgalagadi Transfrontier Park en natuurlijk ook Etosha National Park. Start en einde zijn in de meer bewoonde wereld van Stellenbosch en Kaapstad, dus geen one-way rentalkosten voor het voertuig.

Reistijd in dit voorbeeld: april

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Kaapstad staat uw huurauto klaar. In dit voorbeeld is het een Nissan Single Cabine 4×4 voertuig met volledige kampeeruitrusting en tent op het dak. Wilt u liever een voertuig waarbij u in de achterbak slaapt (het bed klapt dan zijwaarts uit) of een traditionele camper dan kan dat ook.

We starten in een B&B in Stellenbosch zodat u het voertuig kunt leren kennen en boodschappen kunt doen (verblijf in Kaapstad is aan het einde van de reis gepland, maar u kunt dit natuurlijk omdraaien).

Dan gaat u op pad met eerst een bezoek aan het West Coast NP, bekend om de vele zeevogels en het ruige kustlandschap van de Atlantische Oceaan. Vervolgens maakt u een tussenstop in Springbok en daarna passeert u de grens en komt u aan bij de Fish River Canyon. In dit voorbeeld slaapt u op het kampeerterrein in een Rest Camp op de bodem van de canyon bij de bijzondere warmwaterbronnen Ai-Ais. Vervolgens via het uitkijkpunt over de canyon bij Hobas een tussenstop bij  Duwisib Castle, een oud Duits fort midden in de woestijn.

Van daaruit bent u al tijdig bij de rand van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterend voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). Het kampeerterrein is binnen de hekken van het nationaal park dus als kampeerder kunt u ’s ochtends als eerste op pad.

Na de Sossusvlei rijdt u over net Namib Plateau (een schitterende rit via Walvisbaai) naar Swakopmund. Hier slaapt u weer eens in een normaal bed en kunt u het stof en zand afspoelen in uw eigen douche. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.  Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Dan weer op weg met uw kampeervoertuig. U verblijft op een zogenaamde ‘community campsite’ in het Twyfelfonteingebied met in de omgeving onder meer rotsgravures van de San/Bosjesmannen en andere geologische fenomenen.

U gaat nu echt van de betreden paden af naar Damaraland. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische  zwarte neushoorns).

Dan door voor 3 dagen safari in het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het centrum naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Vanaf hier gaat u weer zuidwaarts en stopt u bij een B&B in Windhoek om weer even in een normaal bed te slapen en opnieuw proviand in te slaan voor de komende tocht naar de Kalahari. Onderweg daar naartoe slaapt u in Hardap en dan gaat u voor de tweede maal op safari in het Kgalagadi Transfrontier Park (vroeger bekend als Kalahari National Park). Dit is onder Zuid-Afrikanen zeer populair vanwege de stille uitgestrektheid van de woestijn én het relatief grote aantal dieren rondom de rivierbeddingen. Met name de Kalahari leeuw (met zwarte manen) is legendarisch. Dit park moet zeer ver van tevoren geboekt worden want het is heel vaak vol, vooral het zeer eenvoudige maar gunstig gesitueerde kamp Nossob. Dit zijn uw laatste kampeerovernachtingen.

Via Upington rijdt u vervolgens de uitgestrekte Karoo in, een semi-woestijn en geologisch nog steeds onderdeel van de enorm uitgestrekte Kalahari. U slaapt in Calvinia waar de tijd lijkt stil te staan.

Na alle natuur en stilteplekken is het contrast met de laatste dagen in Kaapstad des te groter – wat is het toch eigenlijk een vreemde stad helemaal op de punt van zo’n groot en droog continent! Maar wel prachtig gelegen en heerlijk om na te genieten van deze epische ‘road trip’.

Tenslotte levert u uw voertuig weer in en vliegt u naar huis.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
CAM = Kamperen