Reisbeschrijving

Reis 2053: Zuid-Afrika West + Namibië one-way – totaal – kamperen

Voorbeeld van een vierweekse individuele kampeerreis, een zeer complete route van het diepe zuiden naar het uiterste noorden van zuidelijk Afrika. In deze route zijn naast de bekende hoogtepunten onder meer opgenomen het Kgalagadi Transfrontier Park, de Fish River Canyon, Damaraland en Epupa Falls. Twee vergelijkbare maar kortere voorbeeldroutes zijn 2051 (vaste accommodatie basisniveau) en 2052 (vaste accommodatie middenklasse niveau).

Reistijd in dit voorbeeld: oktober

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Kaapstad staat uw kampeervoertuig klaar. In dit voorbeeld is het een Toyota Single Cabine 4×4 voertuig met volledige kampeeruitrusting en tent op het dak. Wilt u liever een voertuig waarbij u in de achterbak slaapt (het bed klapt dan zijwaarts uit) dan kan dat ook.

Vanaf daar rijdt u lange tijd pal noordwaarts. Eerst een bezoek aan het West Coast NP, veel vogels en een ruige Atlantische kust. Vervolgens verder via één tussenstop naar Augrabies Falls, één van de meer bekende watervallen in het land, uitgesleten door de Oranje rivier die helemaal in de KwaZulu-Natal Drakensbergen ontspringt.

Boodschappen doen in Upington en dan naar het Kgalagadi Transfrontier Park (vroeger bekend als Kalahari National Park). Dit is onder Zuid-Afrikanen zeer populair vanwege de stille uitgestrektheid van de woestijn én het relatief grote aantal dieren rondom de rivierbeddingen. Met name de Kalahari leeuw (met zwarte manen) is legendarisch. Dit park moet zeer ver van tevoren geboekt worden want het is heel vaak vol, vooral het zeer eenvoudige maar gunstig gesitueerde kamp Nossob.

Vanuit het park rijdt u Namibie binnen en maakt u een lus naar Keetmanshoop (o.a. een mooi Kokerboomwoud) en de Fish River Canyon. In dit voorbeeld slaapt u op het kampeerterrein in een Rest Camp opde bodem van de canyon bij de bijzondere warmwaterbronnen Ai-Ais. Vervolgens via het uitkijkpunt over de canyon bij Hobas een tussenstop bij Duwisib Castle, een oud Duits fort midden in de woestijn.

Van daaruit bent u al tijdig bij de rand van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterend voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden).

Na de Sossusvlei rijdt u over net Namib Plateau (een schitterende rit via Walvisbaai) naar Swakopmund. Hier slaapt u weer eens in een normaal bed en kunt u het stof en zand afspoelen in uw eigen douche. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Dan weer op weg met uw kampeervoertuig. U verblijft op een zogenaamde ‘community campsite’ in het Twyfelfonteingebied met in de omgeving onder meer rotsgravures van de San/Bosjesmannen en andere geologische fenomenen.

U gaat nu echt van de betreden paden af naar Damaraland. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische zwarte neushoorns).

Het volgende gedeelte voert u naar het verre noorden van Namibie, het bijzondere dorp Opuwo en het Kaokoveld, in het bijzonder de Epupa Falls. Epupa is “the last frontier” voor reizigers in zuidelijk Afrika. Aan de andere kant van de Epupa waterval begint Angola, nog lang niet veilig voor self-drive toeristen. De Epupa Falls zelf zijn prachtig en in deze omgeving leven de fotogenieke Himba nog op vrij authentieke wijze, in tegenstelling tot meer toeristische plaatsen meer naar het zuiden zoals als Kamanjab. De Himba is één van de weinige stammen in heel Afrika die met hun kuddes nog op semi-nomadische wijze leeft.

Voor meer safari’s koerst u vervolgens naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn. Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Onderweg terug naar Windhoek stop u tenslotte bij het Waterberg NP. Hier zijn bijzondere antilope soorten te zien, bijvoorbeeld sabel en roan antilope.

U levert uw huurauto in op het vliegveld ten oosten van Windhoek (tegen betaling van zogenaamde one-way rentalkosten) en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
CAM = Kamperen
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt