Reisbeschrijving

Reis 2052: Zuid-Afrika West + Namibie one-way – via Kgalagadi – middenklasse niveau

Voorbeeld van een drieweekse reis met start in Kaapstad en einde in Windhoek en accommodatie op middenklasse niveau. Na Kaapstad rijdt u door het stille binnenland naar het spectaculaire Kgalagadi Transfrontier Park voor een 1e safari. Dan via de rode zandduinen van de Namib, Swakopmund, Twyfelfontein en de 2e safari in Etosha naar Windhoek. Een dergelijk route maar dan via de Fish River Canyon en in basisaccommodatie staat ook op de site – zie voorbeeld 2051. Wilt u liever kamperen, kijk dan naar voorbeeld 2053.

Reistijd in dit voorbeeld: augustus

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Kaapstad staat uw huurauto klaar. In dit voorbeeld gaan we uit van stevige 4×4 (bijvoorbeeld Ford Ranger), onder meer omdat u daarmee meer mogelijkheden in het Kgalagadi Transfrontier Park.

U verblijft eerst in een centraal gelegen guesthouse in Kaapstad. Er is voldoende tijd om de meeste hoogtepunten te zien. Daarna rijdt u noordwaarts en ter hoogte van Vredendal gaat u van de begane paden het binnenland in naar Calvinia. In dit slaperige Karoo dorp zie u het Zuid-Afrikaanse plattelandsleven van weleer.

Volgende stop is bij de Augrabies Falls, één van de meer bekende watervallen in het land. Augrabies is gedeelte waar de Oranje rivier, die helemaal in de KwaZulu-Natal Drakensbergen ontspringt, de rotsen diep heeft uitgesleten.

Boodschappen doen in Upington en dan naar het Kgalagadi Transfrontier Park (vroeger bekend als Kalahari National Park). Dit nationale park is onder Zuid-Afrikanen zeer populair vanwege de stille uitgestrektheid van de woestijn én het relatief grote aantal dieren rondom de rivierbeddingen. Met name de Kalahari leeuw (met zwarte manen) is legendarisch. Dit park moet zeer ver van tevoren geboekt worden want het is heel vaak vol, vooral het zeer eenvoudige maar gunstig gesitueerde kamp Nossob. U rijdt een halve cirkel door het park en in dit voorbeeld zijn ook leuke tented units opgenomen.

Vanuit het park rijdt u Namibie in en via één mooie tussenstop komt u aan bij de rand van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterend voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden).

Na de Sossusvlei rijdt u over net Namib Plateau (een schitterende rit via Walvisbaai) naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanuit Khorixas bezoekt u vervolgens de diverse bezienswaardigheden in het Twyfelfonteingebied met onder meer rotsgravures van de San/Bosjesmannen, het versteende woud en andere geologische fenomenen. Hier verblijft u in een zeer bijzondere lodge.

U doet een tweede safari in het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn. Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Onderweg naar eindstation Windhoek bouwen we een verblijf in bij de bijzondere Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibia. Leeuwen in het wild zijn al zeer zeldzaam maar met name cheeta’s komen vaak in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting proberen zij de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Tenslotte levert u uw huurauto in op het vliegveld ten oosten van Windhoek (tegen betaling van zogenaamde one-way rentalkosten) en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Cloud 9 Boutique Hotel 3 B&B
Hantam Huis 1 B&B
Augrabies Falls NP 1 BO
Kgalagadi Transfrontier Park 3 BO
Kalahari Red Dunes Lodge 1 DBB
Desert Homestead 2 DBB
Beach Lodge 2 B&B
Camp Kipwe 2 DBB
Etosha National Park 3 B&B
Okonjima Lodge 1 DBB
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)