Reisbeschrijving

Reis 2012: Namibië en Botswana anders incl. Bushmen (kamperen)

Dit is een alternatieve cirkel Namibië Botswana waarbij u zowel door het verre noorden als het onbekende oosten van Namibië rijdt. U bezoekt zowel de Himba als de Bushman/San die in de uithoeken van Namibië en Botswana nog steeds hun legendarische kennis van de bush toepassen. In dit voorbeeld gaat u wel naar de Okavango Delta, maar niet naar de Sossuvlei en Chobe. Vierwielaandrijving is noodzakelijk. Indien kamperen te primitief is voor u, kijk dan naar voorbeeld 2013.

Reistijd in dit voorbeeld: juni

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw kampeervoertuig klaar. In dit voorbeeld is het een Toyota Single Cabine 4×4 voertuig met volledige kampeeruitrusting en tent op het dak. Wilt u liever een voertuig waarbij u in de achterbak slaapt (het bed klapt dan zijwaarts uit), dan kan dat ook.

U rijdt noordwaarts met een eerste leuke tussenstop bij de Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibia. Leeuwen in het wild zijn al zeer zeldzaam maar met name cheeta’s komen vaak in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting proberen zij de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Vervolgens door naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Hier slaapt u op een zogenaamde “community campsite”.

Het volgende gedeelte voert u van de betreden paden naar het Kaokoveld, in het bijzonder de Epupa Falls.   Epupa is  “the last frontier” voor reizigers in zuidelijk Afrika. Aan de andere kant van de Epupa waterval begint Angola, nog lang niet veilig voor self-drive toeristen.  De Epupa Falls zelf zijn  prachtig en in deze omgeving leven de fotogenieke  Himba nog op vrij authentieke wijze, in tegenstelling tot meer toeristische plaatsen meer naar het zuiden zoals als Kamanjab.  De Himba is één van de weinige stammen in heel Afrika die met hun kuddes nog op semi-nomadische wijze leeft.

Dan door naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

U rijdt nu naar Bushmanland in het vrijwel onbewoonde centraal-oosten van Namibie. U kampeert hier bij een bushman nederzetting en gaat een hele dag met hen op stap om aspecten van hun oeroude cultuur mee te maken, bijvoorbeeld spoorzoeken, voedsel verzamelen, spelen, zang en dans. Met name ook voor kinderen zeer interessant.

Dan steekt u over zandwegen door naar Botswana en komt u uiteindelijk aan bij de Panhandle, ofwel de Kavango rivier die de Okavango Delta voedt.  Hier kunt u de volgende dag een boottocht of andere excursie maken.

Daarna door naar Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken.  In dit voorbeeld is opgenomen een kanotocht in een mokoro. Dat is een uitgeholde boomstam die tegenwoordig meestal van plexiglas is en die wordt voort bewogen met een lange stok door een locale gids, een “poler”. Met hem verkent u de waterwegen aan de rand van de delta, u gaat wandelen op één van de eilandjes en u slaapt in eenvoudige koepeltenten. De volgende dag keert u terug in Maun.

Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval  tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

En dan zit het er helaas bijna op. Vanuit Maun rijdt u nogmaals door de prachtige open landschappen van de Kalahari naar de grens met Namibie. En na een laatste mooie tussenovernachting daar komt u halverwege de volgende dag aan, terug bij het vliegveld ten oosten van Windhoek waar u bent aangekomen – U heeft dus geen one-way rentalkosten. Hier levert u uw voertuig in en vanaf Windhoek vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Okonjima Lodge 1 CAM
Khorixas Rest Camp 2 CAM
Opuwo Hotel 1 CAM
Epupa Camp 2 CAM
Etosha National Park 4 CAM
Nhoma Camp 2 CAM
Drotsky's Cabins 2 CAM
Audi Camp 3 CAM/FBA
Kalahari Bush Breaks 1 CAM
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
CAM = Kamperen
CAM/FBA = Kamperen + excursie met maaltijden