Reisbeschrijving

Reis 2011: Johannesburg, Botswana, Namibië – basis niveau

Drieweekse route in één en richting vanuit Johannesburg naar Windhoek via Botswana. U rijdt in een normaal voertuig en verblijft in vaste accommodatie op normaal goed niveau met een extra mooie lodge aan het einde. Deze route staat ook op de site uitgaande van rijden in een 4x4voertuig en kamperen (2010).

Reistijd in dit voorbeeld: augustus

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

De route kan andersom, maar houdt er rekening mee dat voertuighuur startend in Windhoek meestal duurder is dan starten vanuit Johannesburg. Bij beide richtingen krijgt u te maken met kosten voor het achterlaten van het voertuig in een ander land (nog niet inbegrepen in de kostenindicatie want het bedrag verschilt per leverancier – meer informatie in de offerte).  Dit prijsvoorbeeld gaat wel uit van reizen in het hoogseizoen, in het laagseizoen (januari tot en met juni) is een kampeerreis goedkoper.

Wilt u de excursies niet opgenomen hebben in de begroting, dan kan dat ook.

Na aankomst in Johannesburg wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. De volgende dag wordt uw huurauto bezorgd, in dit voorbeeld een kleine middenklasser die wel wat hoger op de wielen staat zodat u gemakkelijker door kuilen gaat, bijvoorbeeld een Toyota Avanza.

U rijdt  in enkele uren naar Marakele NP waar u verblijft in grote safaritenten aan het meer, met eigen douche, toilet en keukentje. Als  u meer tijd heeft kunt u hier eventueel een dag extra blijven. Daarna door naar Botswana waar we de meer avontuurlijk route door het binnenland kiezen. De afstanden zijn flink maar u rijdt dwars door de uitgestrekte Kalahari, het (droge) type landschap dat bijna geheel Botswana beslaat (daarna is de natte Okavango Delta een nog groter wonder).

U komt aan in Maun aan de zuidkant van delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken.  In dit voorbeeld is opgenomen een kanotocht in een mokoro. Dat is een uitgeholde boomstam die tegenwoordig meestal van plexiglas is en die wordt voort bewogen met een lange stok door een lokale gids, een “poler”. Met hem verkent u de waterwegen aan de rand van de delta, u gaat wandelen op één van de eilandjes en u slaapt in eenvoudige koepeltenten. De volgende dag keert u terug in Maun.

Vindt u dit te primitief dan kunnen we ook dagtochten vanuit Maun regelen. Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval  tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

Volgende stop is een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar (indien u wilt en natuurlijk met gids) per quad bike een stukje  de zoutpannen op. U slaapt onder de vrijwel altijd glasheldere sterrenhemel – een nacht om nooit te vergeten. De volgende ochtend gaat u op zoek naar stokstaartjes en daarna terug naar het kamp voor het ontbijt. Ook hier is het mogelijk om dagtochten uit het kamp te regelen indien u niet wilt kamperen.

Via Nata komt u aan bij Kasane, de springplank naar het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw overnachtingsadres. Een dagtocht werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig. In dit voorbeeld verblijft u in eenvoudige accommodatie met deels Botswaanse eigenaars, helaas nog altijd een uitzondering in Botswana. Er zijn uiteraard ook meer exclusieve opties.

U volgt de rivier oostwaarts en gaat de grens over naar Namibie. U bent nu in de Caprivistrip dus aan de noordkant van de Delta. Hier verblijft u twee dagen in een bijzondere lodge voor de laatste watersafari’s  – vanaf daar zult u geen water meer zien.

Na een tussenstop in Rundu komt u aan in het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het oosten naar het uiterste westen van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken. De kampen in het park zijn in de afgelopen jaren vernieuwd en met name het meeste westelijk kamp (Dolomite) is schitterend. Wel tijdig boeken want het is heel vaak vol.

Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen maar het is het mooiste deel van Namibië. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische  zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens. Een prachtige excursie van een dag met gids in open 4x4voertuig  is inbegrepen in dit voorbeeld.  Daarna door naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden.

Volgende stop is Swakopmund, het eerste stadje na lange tijd. Hier slaapt u in een guesthouse en zult u vast genieten van een normaal bed en uw eigen douche (wilt u meer overnachtingen in vaste accommodaties dan kan dat – dit is slechts een reis).  De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, ook zeker een omweg waard. Wilt u veel doen in Swakopmund dan is een extra dag noodzakelijk. Vanuit Swakopmund kunt u bijvoorbeeld een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.

Vervolgens via Walvisbaai  over de (goede) hoofdweg over het Namib Plateau, onderdeel van de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld.  Als u het plateau over bent komt u in het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U verblijft in een mooie, rustige lodge. Wilt u liever in het park zelf verblijven, of juist eenvoudiger op een guestfarm,  dan kan dat ook, – er zal tal van opties in deze omgeving. Ook hier geldt echter tijdig boeken.

Op de laatste dag is er voldoende tijd om zonder stress terug te rijden naar Windhoek.  Inleveren van het voertuig en vertrek naar huis (of naar een andere bestemming, bijvoorbeeld Kaapstad?).

 

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
B&B/FBA = Bed & breakfast + excursie met maaltijden
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)