Reisbeschrijving

Reis 2009: Namibië Botswana Cirkel met Epupa – comfort niveau

Heeft u 4 weken de tijd dan kunt u de cirkelroute vanuit Windhoek nog interessanter maken door een bezoek aan het Kaoakoveld in het uiterste noorden van Namibië toe te voegen. Hier zijn de bijzondere Epupa Falls en ook kunt u de Himba bezoeken. Zij leven hier nog op authentieke wijze, in tegenstelling tot de meer toeristische bezoekplaatsen verder naar het zuiden. Deze route staat in 3 versies op de site: dit voorbeeld gaat uit van verblijf in prima accommodatie met extra’s, onder meer een fly-in safari naar een lodge diep in de Okavango Delta.  Verder is er een kampeerversie (2007) en een versie met verblijf in basisaccommodatie (2008).

Reistijd in dit voorbeeld: september

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw huurvoertuig klaar. In dit voorbeeld is het een stevig voertuig met vierwielaandrijving, bijvoorbeeld een Ford Ranger. Hoewel in juli normaal niet noodzakelijk is dit het meeste geschikte voertuig voor de rijcondities in Namibie. Het voertuig is goed verzekerd en zonder eigen risico.

Na een overnachting in Windhoek rijdt u als eerste naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U verblijft in een prachtige lodge met uitzicht op de duinen op enige afstand van het soms drukke Sesriem, het toegangshek tot de vlei.

U vervolgt de route over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. U slaapt in een lodge met mooi uitzicht over de oceaan. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.  Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf hier gaat u eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. De accommodatie bestaat uit koepelhuizen die tussen de rotsen zijn gebouwd, zeer bijzonder. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens. Een lange wildrit met gids is inbegrepen in de prijs van dit voorbeeld.

Het volgende gedeelte voert u van de betreden paden naar het Kaokoveld, in het bijzonder de Epupa Falls.   Epupa is  “the last frontier” voor reizigers in zuidelijk Afrika. Aan de andere kant van de Epupa waterval begint Angola, nog lang niet veilig voor self-drive toeristen.  De Epupa Falls zelf zijn  prachtig en in deze omgeving leven de fotogenieke  Himba nog op vrij authentieke wijze, in tegenstelling tot meer toeristische plaatsen meer naar het zuiden zoals als Kamanjab.  De Himba is één van de weinige stammen in heel Afrika die met hun kuddes nog op semi-nomadische wijze leeft.

Volgende bestemming is het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Vooral het westelijke Dolomite Camp is  prachtig gelegen, maar Okaukuejo heeft de “drukste” drinkplaats (met de meeste dieren). Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. De laatste overnachting is in een zogenaamde Tree Tops accommodatie, net buiten de grenzen van Etosha in een privé natuurreservaat. ’s Middags maakt u hier bij zonsondergang een  wildrit in open 4×4 voertuig en de volgende ochtend gaat u wandelen in het reservaat. Beide natuurlijk onder leiding van een ranger en alleen indien gewenst (minimum leeftijd voor de wandeling is 16 jaar).

Na Etosha een lange reisdag naar Rundu. U beseft die dag nog eens goed hoe groot en droog Namibie is. Maar het landschap verandert plotseling als u aan het einde van de over de brede Kavango rivier uitkijkt, de grens met noorderbuur Angola. U volgt de rivier westwaarts naar de Caprivistrip waar u voor het eerst “natte” safariactiviteiten kunt doen, zoals boottochten en vissen. Ook cultureel is dit een heel ander deel van het land. Bezoek één van de traditionele dorpjes als u interesse heeft voor de leefwijze van de bevolking hier.

Vervolgens gaat u de grens over naar Botswana en u rijdt direct al door één van de meest bekende parken, het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw prima en kleinschalige lodge met prachtige tuinen.

Vanaf hier gaat u op de terugweg richting Windhoek maar eerst komen er nog twee hoogtepunten van de reis. U stopt bij een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Eventueel kunt u van hieruit een excursie doen met overnachting in de woestijn maar in dit voorbeeld verblijft u hier slechts één nacht.

Dan komt u aan in Maun waar u verblijft in een uitstekende lodge buiten het dorp. Van hieruit gaat u met een chartervliegtuigje diep de Okavango Delta in. De vluchten zijn prachtig, evenals de lodge. Dagelijks maakt u boot- en kanotochten in het ongerepte landschap op zoek naar dieren. Wandelen met gids is ook mogelijk. Wilt u in de delta ook wildriten kunnen doen, dan selecteren we een andere lodge in een iets droger gedeelte van dit complexe ecosysteem. Na twee overnachtingen en de laatste ochtendsafari vliegt u terug naar Maun voor een  laatste overnachting in de lodge buiten Maun.

En dan zit het er helaas bijna op. Vanuit Maun rijdt u door de prachtige open landschappen van de Kalahari naar de grens met Namibie. En na een laatste mooie tussenovernachting daar komt u halverwege de volgende dag aan, terug bij het vliegveld ten oosten van Windhoek waar u bent aangekomen – U heeft dus geen one-way rentalkosten. Hier levert u uw voertuig in en vanaf Windhoek vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Desert Homestead 2 B&B
Beach Lodge 1 B&B
Twyfelfontein Lodge 1 DBB
Palmwag Lodge 2 DBB
Opuwo Hotel 2 B&B
Epupa Camp 2 DBB
Etosha National Park 2 B&B
Onguma Tree Top Camp 1 DBB
Kaisosi River Lodge 1 B&B
Namushasha Lodge 2 B&B
Kubu Lodge 3 B&B
Planet Baobab 1 B&B
Thamalakane Lodge 1 B&B
Moremi Crossing 2 FBA
Thamalakane Lodge 1 B&B
Kalahari Bush Breaks 1 B&B
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes