Reisbeschrijving

Reis 2004: Namibië Botswana Cirkel – comfortabel niveau

Nogmaals de populaire Namibië Botswana Cirkel, maar nu met verblijf in diverse zeer mooie en bijzondere accommodaties. U rijdt in een logische cirkel langs de prachtigste natuurgebieden van Namibië en Botswana. Deze route is inclusief fly-in safari in de Okavango Delta. Dezelfde route staat op meerdere niveaus op de site: deze reis – dus overnachten in comfortabele accommodatie, overnachtingen op middenklasse niveau (2003), op basis niveau (2002) en met een kampeervoertuig (2001).

Reistijd in dit voorbeeld: september

Aantal personen in dit voorbeeld: 4

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw huurvoertuig klaar. Dit voorbeeld is voor 4 personen dus wij hebben een fors voertuig met vierwielaandrijving en grote bagageruimte. Het voertuig is goed verzekerd en er is geen eigen risico.

Na een overnachting in Windhoek rijdt u als eerste naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U slaapt in prachtig gelegen accommodatie binnen de grenzen van het nationale park.

U vervolgt de route over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.  Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf hier gaat u bijna pal noordwaarts. Eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Ook hier bijzondere accommodatie die in het prachtige landschap tussen enorme rotsblokken is verscholen. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische  zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens.

Verder naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Vooral het westelijke Dolomite Camp is  prachtig gelegen, maar Okaukuejo heeft de “drukste” drinkplaats (met de meeste dieren). De laatste overnachting is net buiten de oostgrens in een privé natuurreservaat.  U kunt dus nog de hele dag in Etosha blijven of u kunt in het privé reservaat een wildrit doen.

Na Etosha een lange reisdag naar Rundu. U beseft die dag nog eens goed hoe groot en droog Namibie is. Maar het landschap verandert plotseling als u aan het einde van de over de brede Kavango rivier uitkijkt, de grens met noorderbuur Angola. U volgt de rivier westwaarts naar de Caprivistrip waar u voor het eerst “natte” safariactiviteiten kunt doen, zoals boottochten en vissen. Ook cultureel is dit een heel ander deel van het land. Bezoek één van de traditionele dorpjes als u interesse heeft voor de leefwijze van de bevolking hier.

Vervolgens gaat u de grens over naar Botswana en u rijdt direct al door één van de meest bekende parken, het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw overnachtingsadres. Een dagtocht werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig.

Vanaf hier gaat u op de terugweg richting Windhoek maar eerst komen er nog twee hoogtepunten van de reis. U maakt een tussenovernachting bij een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad).

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één mooie lodge buiten het dorp. De volgende dag vliegt u per chartervliegtuigje de Okavango Delta in. De vlucht geeft een beeld van dit prachtige gebied en na landing verkent u de waterwegen met uw gids per kano, boot en te voet (wilt u ook wildritten kunnen maken dan zijn er vele alternatieve lodges). De lodge is prachtig met grote gemeenschappelijk ruimte onder rietdak en wijds inzicht rondom. U slaapt in goed ingerichte ruime canvast tentkamers met douche en toilet.  Alle safariactiviteiten zijn inbegrepen. Na twee overnachtingen vliegt u terug naar Maun waar u uw voertuig weer ophaalt en nog even bij kunt komen in een mooie lodge.

En dan zit het er helaas bijna op. Vanuit Maun rijdt u door de prachtige open landschappen van de Kalahari naar de grens met Namibie. En na een laatste mooie tussenovernachting daar komt u halverwege de volgende dag aan, terug bij het vliegveld ten oosten van Windhoek waar u bent aangekomen – U heeft dus geen one-way rentalkosten. Hier levert u uw voertuig in en vanaf Windhoek vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Sossus Dune Lodge 2 B&B
Beach Lodge 1 B&B
Camp Kipwe 1 DBB
Palmwag Lodge 2 DBB
Etosha National Park 2 B&B
Onguma Bush Camp 1 DBB
Kaisosi River Lodge 1 B&B
Namushasha Lodge 1 B&B
Kubu Lodge 3 B&B
Planet Baobab 1 B&B
Thamalakane Lodge 1 B&B
Moremi Crossing 2 FBA
Thamalakane Lodge 1 B&B
Kalahari Bush Breaks 1 B&B
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes