Reisbeschrijving

Reis 2001: Namibië Botswana Cirkel – kamperen

Dit is ongetwijfeld één van de meest populaire routes van dit moment voor de (beetje) avontuurlijke reiziger. U rijdt in een logische cirkel langs de prachtigste natuurgebieden van Namibie en Botswana. Er zijn allerlei variaties te bedenken, maar voor het overzicht staat dezelfde route op meerdere niveaus op de site: deze reis, dus kamperen (2001), overnachten in vaste accommodatie op basisniveau (2002), op middenklasse niveau (2003) en op hoog niveau (2004).  Voor deze voorbeelden geldt dat er al twee meerdaagse excursies  zijn inbegrepen in de reissom.

Reistijd in dit voorbeeld: juli

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw kampeervoertuig klaar. In dit voorbeeld is het een Toyota Single Cabine 4×4 voertuig met volledige kampeeruitrusting en tent op het dak. Wilt u liever een voertuig waarbij u in de achterbak slaapt (het bed klapt dan zijwaarts uit) dan kan dat ook.

Na een overnachting in Windhoek rijdt u als eerste naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U kampeert binnen de grenzen van het park dus u kunt bij zonsopgang als eerste op pad (wel even een permit halen bij het kantoortje).

Na de Sossusvlei rijdt u over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben.  Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf  hier gaat u bijna pal noordwaarts. Eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Hier slaapt u op een zogenaamde “community campsite”. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische  zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens.

 

Dan door naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn.  Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Na Etosha een lange reisdag naar Rundu. U beseft die dag nog eens goed hoe groot en droog Namibie is. Maar het landschap verandert plotseling als u aan het einde van de over de brede Kavango rivier uitkijkt, de grens met noorderbuur Angola. U volgt de rivier westwaarts naar de Caprivistrip waar u voor het eerst “natte” safariactiviteiten kunt doen, zoals boottochten en vissen. Ook cultureel is dit een heel ander deel van het land. Bezoek één van de traditionele dorpjes als u interesse heeft voor de leefwijze van de bevolking hier.

Vervolgens gaat u de grens over naar Botswana en u rijdt direct al door één van de meest bekende parken, het Chobe National Park. In dit voorbeeld zijn drie dagen ingepland zodat u tijd heeft voor een wildrit, voor een boottocht bij zonsondergang (zeer aanbevolen) én voor een dagtocht naar de Victoria Watervallen, net over de grens in Zimbabwe. Dit is goed te doen in een dag en kan worden geregeld via uw overnachtingsadres. Een dagtocht werkt beter dan zelf de grens over gaan met uw voertuig, dat is zeer tijdrovend en ronduit een gedoe. Zelfs de excursiebedrijven die de dagtocht uitvoeren wisselen bij de grens van voertuig.

 

Vanaf hier gaat u op de terugweg richting Windhoek maar eerst komen er nog twee hoogtepunten van de reis. U stopt bij een bijzonder kamp in de Makgadikgadi Zoutpannen aan de rand van de Kalahari. Hier zijn prachtige baobabbomen (en trouwens ook een zeer bijzonder zwembad). Van hieruit gaat u de volgende dag per voertuig het achterland in naar de rand van de pannen, en daar (indien u wilt en natuurlijk met gids) per quad bike een stukje  de zoutpannen op. U slaapt onder de vrijwel altijd glasheldere sterrenhemel – een nacht om nooit te vergeten. De volgende ochtend gaat u op zoek naar stokstaartjes en daarna terug naar het kamp voor het ontbijt.

Dan komt u aan in Maun aan de zuidkant van de Okavango Delta waar u verblijft in één van de kampen van waaruit de safari’s vertrekken.  In dit voorbeeld is opgenomen een kanotocht in een mokoro. Dat is een uitgeholde boomstam die tegenwoordig meestal van plexiglas is en die wordt voort bewogen met een lange stok door een lokale gids, een “poler”. Met hem verkent u de waterwegen aan de rand van de delta, u gaat wandelen op één van de eilandjes en u slaapt in eenvoudige koepeltenten. De volgende dag keert u terug in Maun.

Heeft u meer budget dan raden we voor de Okavango Delta een andere aanpak aan, bijvoorbeeld dieper de delta in met een chartervliegtuigje, de zogenaamde fly-in safari, of verder rijden naar een locatie waar wildritten (en eventueel ook wateractiviteiten) mogelijk zijn. Er zijn in dit geval  tal van uitstekende safari opties, maar de kosten zijn fors. Wij hebben de mokorotocht met overnachting in dit voorbeeld opgenomen omdat het de meest betaalbare manier is om een beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied.

En dan zit het er helaas bijna op. Vanuit Maun rijdt u door de prachtige open landschappen van de Kalahari naar de grens met Namibie. En na een laatste mooie tussenovernachting daar komt u halverwege de volgende dag aan, terug bij het vliegveld ten oosten van Windhoek waar u bent aangekomen – U heeft dus geen one-way rentalkosten. Hier levert u uw voertuig in en vanaf Windhoek vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Sesriem Campsite 2 CAM
Pebblestone House 1 B&B
Aba Huab Campsite 1 CAM
Palmwag Lodge 2 CAM
Etosha National Park 3 CAM
Kaisosi River Lodge 1 CAM
Camp Kwando 1 CAM
Kubu Lodge 3 CAM
Planet Baobab incl. Ntwetwe Pan trip 2 CAM/FBA
Audi Camp 3 CAM/FBA
Kalahari Bush Breaks 1 CAM
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
CAM = Kamperen
CAM/FBA = Kamperen + excursie met maaltijden