Reisbeschrijving

Reis 1108: Namibië Rustig – vaste accommodaties

Heeft u 4 weken de tijd dan kunt u alle klassieke hoogtepunten aandoen en hier en daar wat langer blijven. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra wandelbestemmingen inbouwen. Deze route staat in twee versies op de site: dit voorbeeld (1108) gaat uit van rijden in een normaal voertuig en verblijf in vaste accommodatie. Voorbeeld 1109 is dezelfde route maar gebaseerd op kamperen d.w.z. rijden in een 4×4 voertuig met tent op het dak, regelmatig afgewisseld met vaste accommodatie.

Reistijd in dit voorbeeld: juni

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw huurauto klaar. In dit voorbeeld gaan we uit van kleine MPV bijvoorbeeld een Renault Duster. Deze staat iets hoger op de wielen dan een kleine huurauto zodat u makkelijker door kuilen rijdt. Het voertuig is goed verzekerd en zonder eigen risico. U heeft tijd om boodschappen te doen en eventueel enkele bezienswaardigheden in Windhoek te bekijken.

De eerste etappe gaat richting de Kalahari. U maakt een tussenstop onderweg in een eerste mooie lodge en daarna rijdt u door naar het Kgalagadi Transfrontier Park. Hoewel dit formeel in Zuid-Afrika gelegen ligt past het logisch op de grote cirkelroute die u rijdt en het is er schitterend. De landschappen zijn al spectaculair mooi en in de twee droge rivierbeddingen komen bovendien veel dieren voor, o.a. de Kalahari leeuw, cheeta’s en veel dieren die goed tegen weinig water kunnen zoals oryx, springbok, bruine hyena’s. Dit is een park met gevarieerde accommodatie van zeer eenvoudig tot moderne tented units. Belangrijk om te melden is dat dit park zeer populair is onder lokale natuurliefhebbers (het is vaker vol dan Krugerpark) dus ons advies is deze reis ver van tevoren vast te leggen.

Na de Kalahari volgt een tussenstop in Keetmanshoop waar u een bezoek kunt brengen aan het Kokerboomwoud. Daarna door voor het spectaculaire uitzicht op de Fish River Canyon en verblijf in een leuke lodge waar onder meer wandelingen mogelijk zijn. Daarna rijdt u met een tussenstop op een typisch Namibische boerenbedrijf door naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). Indien u het budget heeft (ca. € 325 pp) is hier een ballonvaart aan te bevelen. Omdat u de tijd heeft bouwen we ook een verblijf in Namib Naukluft, één van de verborgen juweeltjes van de Namibische Parkenraad. Schitterend wandelgebied, nieuwe accommodatie en veel minder druk dan Sesriem.

Dan rijdt u over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf hier gaat u bijna pal noordwaarts. Eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen bij kortere, meer gehaaste reizen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens. Een lange wildrit met gids is inbegrepen in de reissom.

Voor meer safari’s rijdt u door naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn. Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken. Er is tijd om in 4 kampen binnen de grenzen van het park te verblijven, dus geen gehaast.

Inmiddels bent u 3 weken verder en wordt het tijd om terug te rijden naar Windhoek. Onderweg bouwen we een verblijf in bij de bijzondere Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibia. Leeuwen in het wild zijn al zeer zeldzaam maar met name cheeta’s komen vaak in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting proberen zij de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Tenslotte levert u uw huurauto in op het vliegveld ten oosten van Windhoek en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)