Reisbeschrijving

Reis 1107: Namibië kamperen met kinderen

Dit is een voorbeeld van een kampeerreis met hier en daar vaste accommodatie geschikt voor gezinnen met oudere kinderen (12+). Kamperen in Afrika is enigszins avontuurlijk maar binnen grenzen; de voorzieningen zijn goed en de bij het voertuig geleverde kampeeruitrusting is prima. Ook heeft het voertuig vierwielaandrijving dus het is zeer geschikt voor de rijcondities in Namibie. In deze reis zit zowel natuur als cultuur en de reis is niet té lang. Verlengen is natuurlijk mogelijk, bijvoorbeeld naar Kaapstad of naar een strandbestemming.

Reistijd in dit voorbeeld: augustus

Aantal personen in dit voorbeeld: 4 (2 volwassenen + 2 kinderen 12+)

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw kampeervoertuig klaar. In dit voorbeeld is het een Toyota Double Cabine 4×4 voertuig met tenten op het dak en volledige kampeeruitrusting.

Na een overnachting in Windhoek rijdt u als eerste naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). U kampeert binnen de grenzen van het park dus u kunt bij zonsopgang als eerste op pad (wel even een permit halen bij het kantoortje).

Na de Sossusvlei rijdt u over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf hier gaat u bijna pal noordwaarts. Eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Hier slaapt u op een zogenaamde “community campsite”. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens. Een lange wildrit met gids is inbegrepen in de reissom.

Vervolgens van de betreden paden af over prachtige wegen naar het zogenaamde Kaokoveld. In het uiterste noorden van Namibie lleven de beroemde Himba nog op vrij authentieke wijze en met een goede gids kunt u ze op respectvolle wijze bezoeken. De Epupa Falls en de omliggende vruchtbare groenstrook vormen een prachtig contrast na vele kilometers door droge gebieden. Epupa is “the last frontier” voor reizigers in zuidelijk Afrika. Aan de andere kant van de Epupa waterval begint Angola, nog lang niet veilig voor self-drive toeristen.

Dan door naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn. Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Onderweg terug naar Windhoek bouwen we een verblijf in bij de bijzondere Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibia. Leeuwen in het wild zijn al zeer zeldzaam maar met name cheeta’s komen vaak in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting proberen zij de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Tenslotte levert u uw voertuig in bij het depot van de verhuurder op het vliegveld ten oosten van Windhoek en vliegt u terug naar huis, of naar de volgende bestemming.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Sesriem Campsite 2 CAM
Pebblestone House 2 B&B
Aba Huab Campsite 1 CAM
Palmwag Lodge 2 CAM
Epupa Camp 2 CAM
Etosha National Park 3 CAM
Okonjima Lodge 1 CAM
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
CAM = Kamperen