Reisbeschrijving

Reis 1101: Namibië Totaal – Vaste Accommodatie

Zeer complete reis waarin u in ruim 3 weken bijna geheel Namibie ziet, van het verre zuiden tot uiterste noorden. Bovendien rijdt u door het Kgalagadi Transfrontier Park dat op de grens van Nambie, Zuid-Afrika en Botswana ligt. U gaat niet naar de Caprivsitrip – die kunt u beter bezoeken tijdens een rondreis Namibie + Botswana. Dit voorbeeld gaat uit van een stevige 4×4 met grote achterbak enverblijf in normaal goede accommodaties.

Reistijd in dit voorbeeld: juni

Aantal personen in dit voorbeeld: 4

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat uw huurauto klaar. In dit voorbeeld gaan we uit van een Ford Ranger Double Cab met vierwielaandrijving (4×4), het perfecte voertuig voor de vele onverharde wegen in Namibie. U heeft tijd om boodschappen te doen en eventueel enkele bezienswaardigheden in Windhoek te bekijken.

De eerste etappe gaat richting de Kalahari. Hoewel formeel in Zuid-Afrika gelegen ligt het Transfrontier Park logisch op de grote cirkelroute die u rijdt en het is er schitterend. De landschappen zijn al spectaculair mooi en in de twee droge rivierbeddingen komen bovendien veel dieren voor, o.a. de Kalahari leeuw, cheeta’s en veel dieren die goed tegen weinig water kunnen zoals oryx, springbok, bruine hyena’s. Dit is een park met gevarieerde accommodatie van zeer eenvoudig tot moderne tented units. Belangrijk om te melden is dat dit park zeer populair is onder lokale natuurliefhebbers (het is vaker vol dan Krugerpark) dus ons advies is deze reis ver van tevoren vast te leggen.

Na de Kalahari volgt het spectaculaire uitzicht op de Fish River Canyon en daarna rijdt u met een tussenstop op een typisch Namibische boerenbedrijf door naar de Namib woestijn, één van de oudste woestijnen ter wereld. Dit is het beroemde landschap met de hoge rode zandduinen, waarvan de Sossusvlei de beroemdste plek is. Schitterende voor fotografen en u kunt zelf de duinen op lopen en weer af (lopen of glijden). Indien u het budget heeft (ca. € 325 pp) is hier een ballonvaart aan te bevelen.

Na de Sossusvlei rijdt u over het Namib Plateau (een schitterende rit) via Walvisbaai naar Swakopmund. De ijskoude Atlantische Oceaan vormt een bijzonder contrast met de honderden kilometerslange hete en zanderige kustlijn. Vanuit Swakopmund kunt u een tocht maken met gids in de woestijn, er is daar meer leven dan u denkt. Of u gaat de zee op, op zoek naar walvissen en zeerobben. Ten noorden van Swakop is de Cape Cross Seal Colony, zeker een omweg waard.

Vanaf hier gaat u bijna pal noordwaarts. Eerst naar Twyfelfontein en omgeving voor culturele en geologische bezienswaardigheden. Dan door naar Damaraland. Dit gedeelte wordt vaak overgeslagen bij kortere, meer gehaaste reizen maar het is het mooiste deel van het land. Hier komen nog dieren in het wild voor, dus buiten een nationaal park (o.a. de woestijnolifant en zelfs sporadische zwarte neushoorns). Het is een prachtig ruig landschap met open vlaktes omringd door bergketens. Een lange wildrit met gids is inbegrepen in de reissom.

Bij de volgende bestemming in Kaokoveld, het uiterste noorden leven de beroemde Himba nog op vrij authentieke wijze, in tegenstelling tot meer toeristische plaatsen als Kamanjab en Okahandja. De Epupa Falls en de omliggende vruchtbare groenstrook vormen een prachtig contrast na vele kilometers door droge gebieden. Epupa is “the last frontier” voor reizigers in zuidelijk Afrika. Aan de andere kant van de Epupa waterval begint Angola, nog lang niet veilig voor self-drive toeristen.

Een ervaring rijker koerst u nu voor meer safari’s naar het beroemde Etosha National Park. U rijdt hier langzaam met meerdere overnachtingen van het stille westen (nog maar sinds enkele jaren toegankelijk) naar het oosten van het park. Het landschap is plat en vrij open dus dieren zijn makkelijk te vinden. Bovendien hebben de overnachtingskampen hele goede drinkplaatsen die dieren aantrekken. Vaak zijn ze ook ’s nachts verlicht. Wie lang genoeg blijft zitten wordt soms beloond met bijzondere dieren als het luipaard en de zwarte neushoorn. Het is ook leuk om te zien hoe de dieren op elkaar reageren bij de drinkplaatsen. Waar in nattere delen van Afrika de dieren vaak soort voor soort drinken, is het typisch Etosha om meerdere soorten tegelijk te zien drinken.

Inmiddels bent u 3 weken verder en wordt het tijd om terug te rijden naar Windhoek. Onderweg bouwen we een verblijf in bij de bijzondere Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibia. Leeuwen in het wild zijn al zeer zeldzaam maar met name cheeta’s komen vaak in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting proberen zij de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Tenslotte levert u uw huurauto in op het vliegveld ten oosten van Windhoek en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Vondelhof Guesthouse 1 B&B
Auob Lodge 1 DBB
Kgalagadi Transfrontier Park 3 SC
Quiver Tree Forest Rest Camp 1 B&B
Canon Roadhouse 2 B&B
Koiimasis 1 B&B
Desert Homestead 2 B&B
Beach Lodge 2 B&B
Twyfelfontein Lodge 1 DBB
Palmwag Lodge 2 B&B
Epupa Camp 2 DBB
Etosha National Park 3 B&B
Okonjima Lodge 1 DBB
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)