Reisbeschrijving

Reis 1015: Zuid-Afrika Totaal 2 – via de Wild Coast/ Transkei

Indien u 4 weken weg kunt is dit een geweldige route langs vele bekende en onbekende delen van het land. We pretenderen niet dat u het totale land ziet, maar wel heel veel verschillende plekken want u maakt geen tussenvluchten. Dit voorbeeld gaat uit van de rijrichting Johannesburg naar Kaapstad, onder Lesotho langs (maar met mogelijkheid om de Sani Pass te zien). Dan door naar de oostelijke Kaapprovincie, het gebied dat vroeger bekend stond als de Transkei. De kust is hier prachtig en ongerept, getuige ook de naam:  de Wild Coast.  Een tweede voorbeeld van een dergelijke reis zonder tussenvluchten (1014) gaat andersom – dus met start in Kaapstad en loopt juist door het binnenland en de westkant van Lesotho.

Reistijd in dit voorbeeld: mei

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Voor een dergelijk “road trip” is het belangrijk dat er een behoorlijk goed voertuig wordt gepland, dus dit voorbeeld gaat uit van een kleine middenklasser met automaat (bijv. Toyota Avanza).

Het eerste deel van de reis loopt via de Panoramaroute naar een privé natuurreservaat waar u op safari gaat onder leiding van een ranger en tracker. De vakantie begint dus met een prachtig verblijf en goede verzorging. Bij latere bezoeken aan parken zult u veel profijt hebben van de kennis van de dieren en het speuren naar wild die u heeft opgedaan aan het begin van de reis. Bijvoorbeeld bij de volgende stop, in het Kruger Nationaal Park en in Swaziland waar u ook in een natuurpark verblijft. Hier zijn echter ook mogelijkheden voor dorps- en marktbezoek en het bekijken van de lokale nijverheid. U bezoekt verder de moerasachtige natuurgebieden van St. Lucia (Ismangaliso) en ons advies is om hier een boottocht te maken op de rivier op zoek naar krokodillen, neushoorns, watervogels etc. Ook een avondwildrit is hier zeer aan te bevelen. Dan door Zululand naar de machtige Drakensbergen. U verkent eerst de noordelijk Drakenbergen vanuit een leuk hotel dat bekend staat om de mooie wandelinge. Dan naar de zuidelijke Drakensbergen waar er een dag is ingebouwd om de beroemde Sani Pass te zien. De pas word langzaam geasfalteerd maar voorlopig adviseren wij nog altijd om dit met een gids (in zijn voertuig) te doen. Vergeet uw paspoort want bovenop de pas begint Lesotho!

Dan volgt het meest bijzonder stuk van deze route. U daalt af via stille wegen naar de Wild Coast, onderdeel van wat tijdens de Apartheidsjaren het “thuisland” Transkei was. Dit is de thuisgrond van belangrijke Zuid-Afrikaanse leiders als natuurlijk Nelson Mandela, maar ook bijvoorbeeld Steve Biko en Thabo Mbeki komen er vandaan.  Nog altijd zijn de effecten van het Apartheidsbeleid zichtbaar. Dit deel van het land is nog altijd weinig ontwikkeld en dus arm.  Maar het is een prachtig landschap met glooiende heuvels en Afrikaans “kraals” vaak geschilderd in de favoriete kleur turquoise. De kust is prachtig en ongerept en de Indische Oceaan is hier nog warm. In dit voorbeeld is een driedaags verblijf in één van de weinige goede strandhotels gepland, een prachtig rustpunt in de reis.

U moet wel van rijden houden, want na het strandverblijf volgt er nog een lange rit door de voormalige Transkei tot aan Grahamstown, de vroegere koloniale  “frontier”. De Engelse invloed is duidelijk zichtbaar in dit stadje en dit deel van het land en is een contrast met de meer Hollandse/Afrikaner invloed dichterbij Kaapstad.  Vervolgens volgt u de Tuinroute tot aan de Overberg (verblijf op een boerderij en in het dorpje Hermanus). En dan komt u in het meest mondaine deel van het land. Heeft u nog puf dan kunt u hier de beroemde bezienswaardigheden van Kaapstad bezoeken en nagenieten in de wijngaarden en goede restaurants. Tenslotte levert u uw huurauto in op het vliegveld van Kaapstad voor de vlucht terug naar huis.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FB = Full Board = vol pension
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)