Reisbeschrijving

Reis 1014: Zuid-Afrika Totaal 1 – via binnenland en Lesotho

Indien u 4 weken weg kunt is dit een geweldige route langs vele bekende en onbekende delen van het land. We pretenderen niet dat u het totale land ziet, maar wel heel veel verschillende plekken want u maakt geen tussenvluchten. Dit voorbeeld start in Kaapstad en loopt via onder meer de Vrijstaat en Lesotho. Een tweede voorbeeld (1015) start in Johannesburg en loop onder meer langs de Sani Pass en de Wild Coast/Transkei.

Reistijd in dit voorbeeld: mei

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Voor een dergelijk “road trip” is het belangrijk dat er een behoorlijk goed voertuig wordt gepland, dus dit voorbeeld gaat uit van een kleine middenklasser met automaat (bijv. Toyota Avanza). U start met 3 dagen in Kaapstad en 2 dagen in de wijngebieden en de dorpen Stellenbosch en Franschhoek. Daarna langs de kust naar Hermanus en door de Overberg naar één van onze bijzondere boerderijadressen. Tot dan toe slaapt u steeds in leuke B&Bs en guesthouses, mooi gelegen en met persoonlijke aanpak door de eigenaren.

Vanaf de Tuinroute slaapt u ook regelmatig in huisjes van de Nationale Parkenraad, eenvoudig en veel gebruikt, maar wel prachtig gelegen en zeer betaalbaar. Bijvoorbeeld in Tsitsikamma National Park (huisjes kijken uit over de oceaan), vervolgens in Addo Elephant National Park (de eerste safari – olifanten zijn vanuit sommige huisjes regelmatig te zien) en dan in Mountain Zebra National Park, één van de minder bekende parken en een goed voorbeeld van het landschap dat een zeer groot deel van het binnenland van Zuid-Afrika beslaat.

Halverwege de trip reist u naar Lesotho, een onafhankelijk bergstaatje midden in Zuid-Afrika waar veel van de lokale Sotho’s nog op behoorlijk authentiek wijze leven. Dit is tevens een prima plek om te wandelen en eventueel te paardrijden. De geharde Basotho ponies, die het extreme berglandschap en de koude winters met gemak aankunnen, zijn in heel Zuid-Afrika bekend. Vervolgens terug naar Zuid-Afrika via Golden Gate National Park naar de andere kant van het bergmassief. Dit staat bekend staat als de Drakensbergen in de boekjes, maar de Zulu’s noemen het “Ukhahlamba”, hetgeen Muur/barrière van Speren betekent vanwege de steile, grillige en puntige bergtoppen. Ook dit is een uitgestrekt nationaal park.

Het derde deel van de reis staat het meest in het teken van dieren zien.  Het klimaat wordt warmer en vochtiger. Via Zululand door naar de moerasgebieden rondom St. Lucia dorp. Dan via Swaziland naar Kruger Nationaal Park voor de volgende safari dag. Het hoogtepunt van de reis is voor velen de geheel verzorgde privé safari in een Big Five natuurreservaat.  Big Five staat voor Leeuw, Luipaard, Olifant, Neushoorn en Buffel  Maar natuurlijk besteedt de ranger ook aandacht aan alle andere iconische dieren van Afrika zoals giraffes, zebra’s, antilopesoorten. Bij de lodge komen ’s avonds vaak stekelvarkens en andere nachtdieren rondscharrelen. Die kunt u vanuit de “hide” (observatieplatform) observeren. Overdag mag je daar zelf heen lopen maar ’s avonds alleen met begeleiding van het personeel!

En dan komt het einde in zicht met nog een schitterende weg terug via de Panoramaroute door naar het vliegveld ten oosten van Johannesburg.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes