Reisbeschrijving

Reis 1003: Zuid-Afrika Hoogtepunten 3 – luxe niveau

Dit is de klassieke route van Kaapstad naar Johannesburg (of andersom) langs vele bekende hoogtepunten van het land. Omdat deze route zo populair is, staat hij op 3 verschillende niveaus op de site (zie ook 1001 basis en 1002 middenklasse). In dit voorbeeld wisselt u goede adressen af met enkele top locaties met name langs de Tuinroute en tijdens de safari in Zuid-Afrika’s beste wildreservaat, het Sabi Sands Private Game Reserve, met name beroemd om de vele luipaarden.

 

Reistijd in dit voorbeeld: maart

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

U start met 3 nachten in Kaapstad. In dit voorbeeld verblijft u een fraaie lodge met een hoofdgebouw in Kaaps-Hollandse stijl (dus met gevels) in de bekende wijk Constantia, net ten zuiden van de berg op het schiereiland. Uw huurauto wordt bezorgd bij de lodge. Dit prijsvoorbeeld gaat uit van een auto die wat hoger op de wielen staat, bijvoorbeeld een Toyota Avanza. Vanuit de lodge kunt u alle beroemde plekken bezoeken, bijvoorbeeld (dichtbij) de Botanische Tuinen, de pinguïns van Boulder’s Beach, Kaap de Goede Hoop, Houtbaai. Aan de andere kant van de berg vindt u het oude centrum, V&A Waterfront en (de kabelbaan naar) de Tafelberg. Een bezoek aan Robben Island en eventueel een township bevelen we ook zeer aan. Indien gewenst kunnen we een privé gids regelen die u mee neemt voor een historische tour van deze fascinerende stad. Tevens zijn er veel golfbanen in de omgeving.

Na Kaapstad gaat u naar een leuk guesthouse met lange historie net buiten het soms drukke centrum van Franschhoek. Op weg er naar toe is er tijd voor een bezoek aan de wijnroute en dorpjes in dit pittoreske deel van het land. Vervolgens de eerste langere rit met een tussenstop in Swellendam en dan komt u aan op de Tuinroute. Dit is een voorbeeld voor maart dus Hermanus en de walvissen slaan we over, maar tussen juni en begin december is het zeker de moeite om dat ook in te bouwen. Langs de Tuinroute hebben we in dit voorbeeld een zeer goede lodge opgenomen in de Nature’s Valley, de prachtige vallei vlakbij Tsitsikamma National Park. Het ‘gastheer/vrouwschap’ staat hier al jaren op zeer hoog niveau.

Vanuit Port Elizabeth neemt u een tussenvlucht naar Durban waar een nieuwe huurauto klaarstaat. Van hieruit richting de noordelijke Drakensbergen, het mooiste deel van de bergketen. De lodge heeft een beroemd panoramisch uitzicht op het gehele Amphitheatre in de verte en de rest van de bergketen links en rechts ervan, alsmede de voetheuvels ervoor. Er is een prachtig zwembadje en een prima restaurant. Indien gewenst kunt u met een Zulugids eenvoudige of zware wandelingen maken, of u kunt er zelf op uit aan de hand van de uitgezette paden en een wandelboekje. Er zijn regelmatig solitaire of soms zelfs grote kuddes wilde elanden in de vallei. Maar veel mensen gaan gewoon op hun terras zitten om een boekje te lezen en te genieten van het uitzicht en de vogels. Niet vergeten om ’s middags even ‘tea en taart’ te gaan eten in de lounge.

Ook deze voorbeeldroute gaat langs ons goede boerderijadres in Zululand en dan komt u aan bij de kust en de St. Lucia Wetlands (officiële naam: Isimangaliso), bekend vanwege de mogelijkheden voor ‘natte’ safaris. In het moerasgebied achter de duinen gaat u per boot op zoek naar bijvoorbeeld krokodillen, nijlpaarden en watervogels – en op zee zoekt u naar dolfijnen en walvissen. U kunt uitrusten op het brede zandstrand en zwemmen in de altijd warme Indische Oceaan – pas wel op de sterke stroming. Het volgende bekende hoogtepunt is Swaziland. Hier verblijft u in een gastvrije herberg midden in de bossen.

Na een overnachting bij een leuk en gastvrij guesthouse vlakbij het Kruger National Park volgt wat voor velen het hoogtepunt van de reis is: de privé safari, in dit voorbeeld in het Sabi Sands Private Game Reserve. Volgens velen is dit Zud-Afrika’s beste natuurreservaat – een uitstekende plek om Afrika’s beroemde Big Five te zien (leeuw, luipaard, buffel, olifant, neushoorn). Sabi Sand staat in open verbinding met het Kurgerpark en is met name bekend om de vele luipaarden die zich in dit deel van het Greater Kruger Park gebied goed thuis voelen. Met een ranger en een tracker (spoorzoeker die voorop zit en de sporen leest) gaat u in een speciaal aangepast open safarivoertuig met vierwielaandrijving (4×4) op zoek naar dieren. De ranger vertelt veel over de dieren en de natuur in het algemeen en weet bijzondere ‘sightings’ natuurlijk beter te vinden dan wij als leken. Hij mag bovendien van de weg af en ook na donker nog rijden. Al met al is de kans dat u veel ziet op een dergelijke wildrit groter dan wanneer u zelf rondrijdt. De wildritten duren meestal 2 tot 3 uur en dagelijks gaat u twee keer op wildrit. Bij een verblijf van 2 nachten heeft u dus 4 wildritten. Bijkomend voordeel is dat in dergelijke privé lodges alle maaltijden en soms ook wandelingen zijn inbegrepen en de accommodatie vaak erg mooi en romantisch is. Het echte Out of Africa gevoel!

En dan helaas afscheid van de bush en via een laatste mooie lodge en een bezoek aan de Panoramaroute door naar het vliegveld ten oosten van Johannesburg.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes