Reisbeschrijving

Reis 1002: Zuid-Afrika Hoogtepunten 2 – middenklasse niveau

Dit is de klassieke route van Kaapstad naar Johannesburg (of andersom) langs vele bekende hoogtepunten van het land. Omdat deze route zo populair is, staat hij op 3 verschillende niveaus op de site (zie ook 1001 basis en 1003 luxe). Dit is een zeer gevarieerde reis, zowel qua route als qua accommodaties. U verblijft zowel in normaal goede basisadressen (B&Bs en guest houses) als in hotels en lodge die veel extra’s bieden. Wat betreft de safari gaat u zowel naar het Kruger Nationaal Park als naar een privé safari lodge waar u in een veel stiller natuurgebied onder leiding van een ranger en tracker in een open 4×4 voertuig op zoek gaat naar dieren.

Reistijd in dit voorbeeld: maart

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

U start met 3 nachten in Kaapstad. In dit voorbeeld verblijft u een leuke B&B in Tamboerskloof, één van de oude wijken van Kaapstad. U bent hier op loopafstand van restaurants en winkels, maar Kaapstad is een grote stad dus wilt u alle beroemde plekken zien dan is een huurauto toch het meest praktisch. Dit voorbeeld gaat uit van een kleine huurauto, bijvoorbeeld een VW Polo Vivo. De bekendste bezienswaardigheden in en om Kaapstad zijn de Tafelberg, het V&A Waterfront, Kaap de Goede Hoop en Robben Island, eventueel te combineren met een bezoek aan een township (onder leiding van een gids). Maar er zijn ook kleine musea, galeries, vele uitstekende restaurants en mooie plekjes langs de kust. Uiteraard kan dit verblijf in Kaapstad verlengd worden, wij zijn maatwerkspecialisten en dit is slechts een voorbeeldroute.

Na Kaapstad gaat u naar een bijzonder guesthouse met lange historie in de Franschoekvallei voor een bezoek aan de wijnroute en dorpjes in dit pittoreske deel van het land. Vervolgens de eerste langere rit met een tussenstop in Swellendam en dan komt u aan op de Tuinroute. Dit is een voorbeeld voor maart dus Hermanus en de walvissen slaan we over, maar tussen juni en begin december is het zeker de moeite om dat ook in te bouwen. Langs de Tuinroute hebben we in dit voorbeeld een bijzonder guesthouse hoog op de heuvels geselecteerd, maar u kunt ook in het dorp verblijven. Vanuit Port Elizabeth neemt u een tussenvlucht naar Durban waar een nieuwe huurauto klaarstaat. Van hieruit richting de noordelijke Drakensbergen, het mooiste deel van de bergketen. Het hotel is prachtig gelegen hoog in de bergen en dagelijks vertrekken er twee ochtendwandelingen (een makkelijke en een zwaardere wandeling). Als het druk is, is dit een hele happening met honden, Zulugidsen en rugzakken vol met ‘tea en crunchies’ – heerlijk! Maar u kunt ook bij het hotel blijven in de prachtige tuinen of naar de schitterend gelegen spa gaan voor een schoonheidsbehandeling. Dit is ook een leuke plek om met veel Zuid-Afrikanen in contact te komen, zowel gasten als personeel.

Uitgerust weer verder. U vervolgt de route met een tussenstop op een leuk boerderijadres in Zululand en dan bereikt u opnieuw de kust en de St. Lucia Wetlands (officiële naam: Isimangaliso) , bekend vanwege de mogelijkheden voor ‘natte’ safaris. In het moerasgebied achter de duinen gaat u per boot op zoek naar bijvoorbeeld krokodillen, nijlpaarden en watervogels – en op zee zoekt u naar dolfijnen en walvissen. U kunt uitrusten op het brede zandstrand en zwemmen in de altijd warme Indische Oceaan – pas wel op de sterke stroming. Het volgende bekende hoogtepunt is Swaziland. Hier verblijft u in een gastvrije herberg midden in de bossen.

En dan volgt wat voor velen het hoogtepunt van de reis is. Eerst maakt u een korte lus door het Kruger Nationaal Park waar u zelf op zoek gaat naar dieren. En dan door voor de privé safari, in dit voorbeeld in Thornybush Private Game Reserve, een uitstekende plek om Afrika’s beroemde Big Five te zien (leeuw, luipaard, buffel, olifant, neushoorn). Met een ranger en een tracker (spoorzoeker die voorop zit en de sporen leest) gaat u in een speciaal aangepast open safarivoertuig met vierwielaandrijving (4×4) op zoek naar dieren. De ranger vertelt veel over de dieren en de natuur in het algemeen en weet bijzondere ‘sightings’ natuurlijk beter te vinden dan wij als leken. Hij mag bovendien van de weg af en ook na donker nog rijden. Al met al is de kans dat u veel ziet op een dergelijke wildrit groter dan wanneer u zelf rondrijdt. De wildritten duren meestal 2 tot 3 uur en dagelijks gaat u twee keer op wildrit. Bij een verblijf van 2 nachten heeft u dus 4 wildritten. Bijkomend voordeel is dat in dergelijke privé lodges alle maaltijden en soms ook wandelingen zijn inbegrepen en de accommodatie vaak erg mooi en romantisch is. Het echte Out of Africa gevoel!

En dan helaas afscheid van de bush en via een laatste mooie lodge en een bezoek aan de Panoramaroute door naar het vliegveld ten oosten van Johannesburg.

Route

Overnachtingen

B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
FB = Full Board = vol pension
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes