Reisbeschrijving

Reis 1001: Zuid-Afrika Hoogtepunten 1 – basis niveau

Dit is de klassieke route van Kaapstad naar Johannesburg (of andersom) langs vele bekende hoogtepunten van het land. Omdat deze route zo populair is, staat hij op 3 verschillende niveaus op de site (zie ook 1002 middenklasse en 1003 luxe). In Zuid-Afrika zijn heel veel goede overnachtingsadressen, dus zelfs deze basisreis is al van goed niveau. U heeft douche en toilet op de kamer, de guesthouses zijn gevarieerd met altijd wel iets bijzonders en de huisjes liggen vaak op de mooiste plekken binnen de nationale parken. Omdat u vaak een keukentje heeft (en een braai natuurlijk) kunt u de kosten ter plaatse ook laag houden als u wilt. Hoewel, uit eten gaan is niet duur in Zuid-Afrika…

Reistijd in dit voorbeeld: maart

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

U start met 3 nachten in Kaapstad. In dit voorbeeld verblijft u buiten het drukke centrum in een huisje op het schiereiland. Uw huurauto wordt bezorgd bij het guesthouse (dit voorbeeld gaat uit van een eenvoudige huurauto bijvoorbeeld VW Polo Vivo). Van daaruit kunt alle beroemde plekken bezoeken, bijvoorbeeld (dichtbij) de Botanische Tuinen, de pinguïns van Boulder’s Beach, Kaap de Goede Hoop, Houtbaai. Aan de andere kant van de Tafelberg vindt u het oude centrum, V&A Waterfront en de (kabelbaan naar de top van) de Tafelberg. Een bezoek aan Robben Island en eventueel een township bevelen we ook zeer aan.

Dan landinwaarts met een kort bezoek aan het wijngebied en de Tuinroute. Dit is een voorbeeld voor maart dus Hermanus en de walvissen slaan we over, maar tussen juni en begin december is het zeker de moeite om dat ook in te bouwen . Vanuit Port Elizabeth neemt u een tussenvlucht naar Durban waar een nieuwe huurauto klaarstaat. U kunt van hieruit direct richting de wildgebieden bij St. Lucia rijden, maar mooier is het om eerst de Drakensbergen aan te doen, en het liefst het mooiste gedeelte – namelijk de noordelijke Drakensbergen. Uw huisje heeft één van de mooiste uitzichten van het land want het ligt pal tegenover het spectaculaire Amphitheater, het meest beroemde gedeelte. Hier kunt u wandelen en van het landschap genieten.

U vervolgt de route met een tussenstop op een leuk boerderijadres in Zululand en dan bereikt u opnieuw de kust en de St. Lucia Wetlands (officiële naam: Isimangaliso), bekend vanwege de mogelijkheden voor ‘natte’ safaris. In het moerasgebied achter de duinen gaat u per boot op zoek naar bijvoorbeeld krokodillen, nijlpaarden en watervogels – en op zee zoekt u naar dolfijnen en walvissen. U kunt uitrusten op het brede zandstrand en zwemmen in de altijd warme Indische Oceaan – pas wel op de sterke stroming. Het volgende bekende hoogtepunt is Swaziland. Hier verblijft u in traditionele hutten en dit is ook een goede plek om wat meer van de lokale cultuur te zien.

Geen reis naar Zuid-Afrika is compleet zonder een verblijf in een echt Big Five wildpark, en Kruger National Park is om die reden dan ook wereldberoemd. U kunt hier zelf rondrijden op zoek naar dieren en u als geen privé safari gaat doen is het boeken van een wildrit (overdag of ’s avonds) zeker aan te bevelen. U heeft hier drie dagen en rijdt langzaam van het zuiden naar het wildrijke centrum van het park – overnachtingen in eenvoudige maar zeer praktische en soms mooi gelegen huisjes in de zogenaamde rest camps. U kunt zelf koken/braaien of uit eten gaan in de restaurants. Tenslotte rijdt u via de landschappelijk mooie Panoramaroute naar het vliegveld ten oosten van Johannesburg voor uw vlucht naar huis. En dan heeft u met eigen ogen gezien waarom Zuid-Afrika soms ‘De Wereld In Eén Land’ wordt genoemd!

Route

Overnachtingen

SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
BO = Bed only = alleen logies (d.w.z. alleen slapen, geen mogelijkheid tot koken; ontbijt e.d. wordt apart in rekening gebracht)