Reisbeschrijving

Reis 2014: Namibië en Botswana self-drive en fly-in

Wilt u de meest bekende hoogtepunten zien van zowel Namibië als Botswana, maar daarbij niet al te veel lange afstanden rijden? Dan is deze reis een goede keuze. U maakt dan eerst een route door Namibië met een huurauto, waarbij u door prachtige uitgestrekte landschappen rijdt. Het tweede gedeelte doet u per vliegtuig. U bezoekt dan de Victoria Watervallen en maakt een prachtige fly-in safari om de mooiste natuurgebieden van Botswana te ontdekken. Hier ziet u Afrika op zijn best, met weinig andere mensen en de meest ongerepte natuur.

Reistijd in dit voorbeeld: mei

Aantal personen in dit voorbeeld: 2

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst op het vliegveld van Windhoek staat uw huurauto voor u klaar. In dit voorbeeld gaan wij uit van een Toyota RAV met automaat. Deze auto staat wat hoger op de wielen en is dus goed geschikt voor de vele onverharde wegen in Namibië. Op deze eerste dag heeft u tijd om boodschappen te doen en eventueel enkele bezienswaardigheden in Windhoek te bekijken.

Vervolgens gaat u op weg naar het Sossusvlei gebied. Hier vindt u het typische woestijnlandschap met de hoge rode zandduinen waar Namibië zo bekend om staat. De Sossusvlei is het meest bekend, maar sla ook zeker de Deadvlei niet over welke misschien wel nog indrukwekkender is. Vroeg in de ochtend en aan het einde van de middag zijn de beste momenten om het park in te gaan, dan zijn de duinen het mooiste door de schaduwen die ontstaan door de laagstaande zon.

U laat de Sossusvlei achter u en rijdt over het Namib Naukluft plateau (een mooie rit) door richting de kust voor een verblijf in Swakopmund. Dit kustplaatsje aan de Atlantische Oceaan biedt een fijne verkoeling na de hete woestijn en er zijn veel winkels te vinden. U overnacht in een mooie lodge direct aan het strand met uitzicht op de oceaan. Vanuit Swakopmund kunt u verschillende tochten maken de woestijn in, of de zee op.

Op weg naar de volgende bestemming kunt u een omweg maken om de Cape Cross pelsrobben kolonie te bewonderen. Deze vindt u ten noorden van Swakopmund. Dan rijdt u verder naar het Twyfelfontein gebied, bekend vanwege diverse culturele en geologische bezienswaardigheden. U overnacht in een mooie lodge welke uniek tussen de rotsen gebouwd is.

Dan is het tijd voor de eerste safari in het Etosha National Park, één van Afrika’s bekendste wildparken en het beste wildgebied van Namibië. Het bijzondere aan Etosha is dat er veel waterbronnen te vinden zijn waar vaak dieren komen drinken. Op andere plekken in Afrika wisselen diersoorten elkaar meestal af bij een drinkplaats, maar in Etosha is het niet ongewoon om meerdere soorten dieren bij elkaar te zien. Bij de overnachtingskampen zijn drinkplaatsen die ’s avonds verlicht zijn, dus ook na zonsondergang kunt u nog wilde dieren spotten. U doorkruist het park van west naar oost en verblijft daarna nog enkele nachten in een privé reservaat grenzend aan de oostkant. Hier kunt u onder leiding van een ranger op zoek gaan naar wild, zowel per voertuig als te voet. De overnachtingen zijn in unieke boomchalets met uitzicht op een drinkplaats.

Onderweg terug richting Windhoek maakt u een stop bij de African Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibië. Leeuwen in het wild zijn helaas al zeer zeldzaam, maar cheeta’s komen nog relatief vaak voor in het wild en raken soms in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting probeert de stichting de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Na een tweede overnachting in Windhoek levert u de huurauto in op het vliegveld ten oosten van de stad. Vanaf hier vliegt u door naar de Victoria Watervallen in Zimbabwe, de breedste ononderbroken waterval ter wereld. De watervallen zijn goed zichtbaar vanaf de tegenoverliggende kliffen en dat is wat de Vic Falls zo spectaculair maakt. U overnacht bij een leuke lodge in een rustig deel van het dorp.

Vervolgens wordt u met een wegtransfer via twee grensovergangen naar het dorp Kasane in Botswana gebracht. Hier staat de volgende chauffeur op u te wachten om u over te brengen naar een mooie lodge binnen de grenzen van het Chobe National Park. Dit park in het noorden van Botswana, grenzend aan de machtige Chobe rivier, is vooral bekend vanwege de enorme kuddes olifanten. Per dag zijn er twee wildactiviteiten inbegrepen waarbij u kunt kiezen uit bijvoorbeeld wildritten of boottochten.

Per chartervliegtuigje vliegt u nog dieper de wildernis in voor een verblijf in de Okavango Delta, een uitgestrekt moerasgebied met droge en natte stukken met bijbehorende weelderige vegetatie. In dit voorbeeld hebben wij een lodge opgenomen in het droge gedeelte van de Delta bij het wereldberoemde Moremi Game Reserve. Dit is één van de meest wildrijke gebieden van heel Afrika. Ook hier zijn de wildactiviteiten inbegrepen en is het mogelijk om zowel op het water als op het land op safari te gaan.

Tenslotte vliegt u wederom met een prachtige chartervlucht door naar Maun. Hier stapt u over op een vlucht naar Johannesburg, vanwaar u doorvliegt naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Desert Homestead 2 DBB
Beach Lodge 2 B&B
Camp Kipwe 1 DBB
Etosha National Park 2 B&B
Onguma Tree Top Camp 2 DBB
Okonjima Lodge 1 DBB
Terra Africa 1 B&B
Bayete Guest Lodge 2 B&B
Chobe Elephant Camp 2 FBA
Sango Safari Camp 2 FBA
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes