Reisbeschrijving

Reis 1111: Namibië safari + cultuur

Wie op zoek is naar een mooie combinatie van natuur en cultuur zit bij deze reis helemaal goed. Bij deze route door de noordelijke helft van Namibië ziet u niet alleen bijzondere landschappen, maar komt u ook in contact met verschillende bevolkingsgroepen. Kortom, een ideale reis om het land écht te leren kennen. Uiteraard gaat u ook op safari, zowel in een nationaal park als in privé reservaten. Vanwege de afwisseling en niet al te lange afstanden is deze reis ook erg geschikt voor gezinnen met kinderen.

Reistijd in dit voorbeeld: augustus

Aantal personen in dit voorbeeld: 4 (kinderen 9 en 11)

Vluchten inbegrepen: ja

Zie onderstaande tabel Accommodaties voor voorbeelden van accommodaties in deze prijsklasse. Hierboven, bij “Te Zien en Te Doen”, vindt u meer informatie over de diverse bezienswaardigheden op deze route.

Na aankomst in Windhoek staat op het vliegveld uw huurauto klaar. In dit voorbeeld gaan we uit van een Toyota Hilux Double Cab met vierwielaandrijving (4×4), welke uitstekend geschikt is voor de vele onverharde wegen in Namibië. Dit voertuig heeft een grote laadbak achterop waardoor er genoeg ruimte is voor de bagage. Op deze eerste dag heeft u tijd om boodschappen te doen en om eventueel enkele bezienswaardigheden in Windhoek te bekijken.

Vanuit Windhoek rijdt u noordwaarts voor een eerste safari in het Erindi Private Game Reserve. Bij uw lodge kunt u wildritten boeken met een gids om op zoek te gaan naar wilde dieren. Daarna gaat u op weg naar het Twyfelfontein gebied. Hier zijn diverse culturele en geologische bezienswaardigheden te vinden. U overnacht hier in eenvoudige safaritenten. Met kinderen is het zeker leuk om een bezoekje te brengen aan het Damara Living Museum, voor een eerste ontmoeting met de lokale bevolking en om meer te leren over hun traditionele gebruiken.

Daarna koerst u noordwaarts naar Damaraland. Dit is een prachtig gebied met een ruig woestijnlandschap. Hier leven verschillende dieren in het wild (dus niet in een nationaal park), waaronder de beroemde woestijnolifanten. Een lange wildrit waarbij u met een gids op zoek gaat naar deze dieren is inbegrepen. Vervolgens rijdt u nog verder richting het noorden over stille wegen door het Kaokoveld, waar u uiteindelijk uitkomt bij de Epupa Falls. Dit gebied met veel water en groene vegetatie vormt een erg interessant contrast met de rest van het (droge) land. Er zijn mooie wandelingen te maken en u kunt gaan raften op de rivier. Ook is het hier mogelijk om een bezoek te brengen aan de Himba, één van de weinige stammen in Afrika die nog op semi-nomadische wijze leven. In deze omgeving leven zij nog op vrij authentieke wijze, in tegenstelling tot meer toeristische plaatsen naar het zuiden.

Dan is het tijd voor de volgende safari in het Etosha National Park. U betreedt het park via de stille westelijke ingang en overnacht eerst in een bijzonder kamp in dit deel van het park, wat nog maar sinds enkele jaren toegankelijk is voor toeristen. Vervolgens rijdt u via het centrum van het park richting de oostkant. U doorkruist dus het hele park van west naar oost. Het landschap is plat en open, wat het gemakkelijk maakt om zelf dieren te spotten. Wat Etosha verder zo bijzonder maakt zijn de vele waterbronnen waar u kunt uitkijken naar dieren die komen drinken. Ook bij de kampen waar u slaapt zijn drinkplaatsen en deze zijn ’s avonds verlicht. Na de overnachtingen in het nationale park zelf is er ook nog een verblijf ingepland in een privé reservaat net buiten het park, waar u wildritten of –wandelingen kunt maken onder leiding van een ranger.

De volgende bijzondere ervaring dient zich aan op een locatie waar u een glimp op kunt vangen van de Bushmen, de oudste bevolkingsgroep van Afrika. De Bushmen (ook wel de San genoemd) staan bekend om hun legendarische kennis van de bush, vaardigheden op het gebied van spoorzoeken en overleven in de woestijn, hun prachtige kliktalen en ook om hun bijzondere sociale en culturele gebruiken. U verblijft in een bush camp met leuke safaritenten waar alle maaltijden zijn inbegrepen, evenals de Bushmen activiteiten – bijvoorbeeld vuur maken of een bush walk met spoorzoeken. Het zal hoe dan ook een ervaring worden om nooit te vergeten.

Daarna is het helaas tijd om weer terug te rijden richting Windhoek. Onderweg maakt u nog een laatste stop bij de Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor de grote katten in heel Namibië. Leeuwen in het wild zijn helaas al zeer zeldzaam, maar cheeta’s komen nog relatief vaak voor in het wild en raken soms in conflict met lokale boeren. Door middel van research en voorlichting probeert de stichting de situatie voor de katachtigen te verbeteren.

Tenslotte levert u de huurauto weer in op het vliegveld ten oosten van Windhoek en vliegt u terug naar huis.

Route

Overnachtingen

Accommodaties in deze reis Aantal Nachten Verzorging
Terra Africa 1 B&B
Erindi Old Traders Lodge 2 DBB
Madisa Camp 1 SC
Khowarib Lodge 2 DBB
Epupa Camp 2 DBB
Etosha National Park 3 B&B
Onguma Bush Camp 1 B&B
Fiume Bush Camp 2 FBA
Okonjima Lodge 2 DBB
B&B = Bed & breakfast = logies en ontbijt
DBB = Dinner, bed & breakfast (half pension)
SC = Self-catering (d.w.z. slapen plus eenvoudige kookgelegenheid)
FBA = Vol pension + activiteiten (bijv. wildritten en/of wandelingen), meestal excl. drankjes