Over ons
Out in Africa - Ons verhaal
Okay, laten we dan echt bij het begin beginnen: op 5 juli 1850 spoelde de zesjarige Bessie McLeod aan op het strand van Port Natal, nabij het huidige Durban in Zuid-Afrika. Zij was samen met haar ouders, broertjes en zusjes op weg van Engeland naar de Britse kolonie Natal, bestemming de Byrne Valley (vlakbij Richmond). Door een navigatiefout zonk hun schip de Minerva vlak voor zij haar eindbestemming bereikte. Gelukkig vlakbij de kust, zodat alle opvarenden gered konden worden. Helaas niet hun bezittingen. Volledig berooid trokken zij landinwaarts, tezamen met enkele tientallen andere kolonisten. Fout voorgelicht door zwendelaars in Engeland, van oorsprong middenstanders volledig onbekend met het boerenleven, onwetend over het wilde Zululand, wachtte hen een keihard leven vol gevaren en tegenslagen. Maar met de bekende Engelse “stiff upperlip” hielden zij vol, en Bessie en haar zes overlevende broertjes en zusjes zorgden voor een indrukwekkend nageslacht. Bessie’s achter-achter-achter-kleinzoon is Ross Aitken.
Ross ontmoette zijn Nederlandse vrouw, Annelieke Zonne, halverwege de jaren ’80 in het Londense studentenleven. Londen was destijds een centrum voor tienduizenden Zuid-Afrikanen in ballingschap, al dan niet zelf opgelegd. Dit was één van de zwartste en ogenschijnlijk uitzichtloze periodes in de toch al zwaar bevochten Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De Apartheidsregering gaf nog geen enkele blijk van inkeer. Grove onrechtvaardigheid, onderdrukking en geweld waren aan de orde van de dag, de economie verkeerde in een diepe depressie (mede door internationale sancties), en Zuid-Afrika was tot diep in Afrika betrokken bij duistere militaire praktijken.
Het verzet van Zuid-Afrikanen in binnen- en buitenland, toenemende druk van de internationale gemeenschap en de visie en compromis-bereidheid van een nieuwe generatie leiders, culmineerden in april 1994 in de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. De stemming was euforisch en eindelijk was het moment rijp om dit prachtige en veelzijdige land te laten zien aan zoveel mogelijk bezoekers. Nu morele redenen niet langer in de weg stonden richtten Ross en Annelieke eind 1994 samen Out in Africa op. Sinds dat historische verkiezingsjaar zijn de meeste Zuid-Afrikanen vastberaden op weg om de enorme economische en sociale misstanden, voor het merendeel erfgoed van het apartheidssysteem, op te heffen. Er is veel vooruitgang geboekt, maar andere problemen baren natuurlijk nog steeds grote zorgen, waaronder geheel nieuwe (zoals HIV/AIDS). Wat in ieder geval wel een succesverhaal is, is het groeiend toerisme naar Afrika. Hoe kan het ook anders, gezien de prachtige en afwisselende landschappen, het spectaculaire dierenleven, de vele interessante bevolkingsgroepen en het heerlijke klimaat! Toerisme is inmiddels een zeer belangrijk sector in de Zuid-Afrikaanse economie, goed voor honderdduizenden banen en een verbreding van de kijk op land en landeigendom. Dat land een bron van inkomsten kan zijn ook als je er niets op verbouwt en er geen vee op laat grazen is een openbaring geweest.
Out in Africa is in die jaren wel en niet veranderd. Wat wel veranderd is, is dat wij zijn uitgegroeid tot een echte Afrika specialist met een solide reputatie. Wij organiseren inmiddels reizen naar veel meer Afrikaanse landen. Wat niet veranderd is, is onze passie en betrokkenheid bij ons fraaie continent.
Ruim 25 jaar Out in Africa
Onze missie was en is een solide bedrijf te runnen dat op professionele en integere wijze leuke, interessante, verantwoorde en liefst onvergetelijk reizen organiseert voor zijn klanten, en tegelijk bijdraagt aan het behoud van de prachtige natuur in Afrika en het welzijn van zijn inwoners.
Ons team
Hoi, ik ben Demi en ik ben sinds 2022 werkzaam als maatwerkspecialist bij Out in Africa. Van kleins af aan ben ik al gek op reizen, ik was het kind dat nooit terug naar huis wilde aan het einde van de vakantie. Het was voor mij daarom ook een logische keuze om Tourism Management te gaan studeren. Tijdens mijn studie heb ik de minor Business, Travel & Incentives gevolgd. Deze minor bestond onder andere uit het organiseren van de studiereis voor de eerstejaars studenten. Samen met een paar medestudenten heb ik toen een volledige studiereis naar Helsinki en Fins Lapland samengesteld en georganiseerd. Vanaf dit moment wist ik het zeker, dit is wat ik wil gaan doen!
Ik heb al redelijk wat mooie plekken op deze wereld mogen zien, zo heb ik onder andere stage gelopen in Australië maar in Afrika was ik nog nooit geweest. Tot ik bij Out in Africa begon! Sindsdien heeft Zuid-Afrika ook mijn hart weten te veroveren, wat een fantastisch mooi land is dit! Het gevoel dat je krijgt als je op safari gaat en dieren van dichtbij spot is echt onbeschrijfelijk.Ook stel ik onder andere ook reizen naar Namibië, Botswana, Zambia en Tanzania samen. Het Afrikavirus heeft mij inmiddels ook te pakken en met veel plezier help ik u dan ook om uw droomreis naar dit fantastische deel in de wereld samen te stellen!
En ik ben Chantal! Sinds 2022 werkzaam bij Out in Africa. Ik ben altijd al gek geweest op reizen, maar toen ik in 2017 voor het eerst in Zuid-Afrika kwam voelde dat wel heel bijzonder! De mensen, de landschappen, de dieren en zelfs de ‘potholes’ in de weg… ik wist: dit wordt niet mijn laatste keer in zuidelijk Afrika.
Bij het uitstippelen van de volgende reis naar zuidelijk Afrika (namelijk Namibië) kwam ik op de website van Out in Africa terecht waar de boodschap stond dat ze maatwerkspecialisten zochten. En nu ben ik hier om de mooiste reizen voor u uit te stippelen in mijn favoriete deel van de wereld! Inmiddels ben ik dus ook in Namibië geweest voor een reis met een kampeervoertuig met een daktent en dat was een fantastische ervaring. De uitgestrektheid van het land met prachtige uitzichten en de vriendelijkheid van de mensen hebben mij wederom verrast. Om de dieren niet te vergeten! Wat dacht je van een leeuw op nog geen 10 meter van de safari tent die je wakker brult?
Wat mijn favoriete land is kan ik nog niet zeggen, want ik heb (nog) niet ieder land zelf bezocht! Door de mooie reizen die we maken voor iedereen is mijn ‘daar wil ik ook heen’-lijst enorm gegroeid. De volgende reis richting Afrika staat in ieder geval al weer gepland en ik help u graag met het plannen van uw volgende reis.
Hoi, ik ben Stella, ik werk als Office Manager bij Out in Africa sinds november 2006. Ook doe ik de betalingen aan alle voor klanten geboekte accommodaties in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Tanzania, Zambia en dat maakt mij ter plaatse geliefd ☺. Mijn eerste Afrika ervaring was in 2009 toen ik met mijn man en onze zoons (toen 16 en 13 jaar) een rondreis van 3,5 week van Kaapstad naar Johannesburg, langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika maakte. Het is moeilijk te zeggen wat de meeste indruk maakte tijdens zo’n gevarieerde reis. Het hoogtepunt waren de wildritten in Sabi Sands, maar ook de groepen dolfijnen die we vanaf het strand in Tsitsikamma zagen zwemmen en de Drakensbergen waren indrukwekkend. In 2016 maakten we met onze jongste zoon en zijn vriendin weer een prachtige reis door het oosten van Zuid-Afrika, toen hebben we weer zoveel dieren van heel dichtbij kunnen bewonderen o.a. leeuwen, cheeta’s, olifanten en giraffen. Bijna dagelijks zie ik op kantoor zulke jaloersmakende foto’s en verhalen voorbijkomen; we maken dus weer plannen voor een volgende reis…
Howzit lieve mensen! Ik ben Annelieke en al jaren en jaren en jaren een Afrikafan. Hoe vaak ik geweest ben weet ik niet meer – ik heb er in ieder geval opgeteld zeker 10 jaar gewoond waarvan 5 jaar aaneengesloten. Qua reizen heb ik alle landen gezien die we aanbieden en de meesten al heel vaak. Wat betreft routes kun je mij dus niet veel meer leren, maar wat betreft het aanbod aan accommodaties en dingen te doen en te zien leer ik nog dagelijks bij. Wat is dat veel! Ik houd me daarom vooral bezig met het zogenaamde ‘product management’ zodat onze meiden niet helemaal overweldigd worden door de dagelijkse stroom aan informatie uit Afrika. Het is altijd leuk om weer een nieuw bijzonder adresje te vinden en hier een klant blij mee te maken, maar over het algemeen zijn we wel trouw aan onze vaste adressen. Dat maakt ons dan ook een graag geziene partner in Afrika – de mensen zijn daar erg blij met ons. Verder doe ik veel aan marketing en heb ik ook meestal nog wel een groepje klanten. Ook adviseer ik in Afrika onze mensen van het Scholenproject, dat blijft ook na jaren nog steeds een uitdaging. Mijn mooiste herinnering aan Afrika weet ik niet, het zijn er teveel, ook veel privé momenten met Ross en de kinderen. Een voorbeeld? Behalve de natuur en de mensen in Afrika ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de evolutie van de mens. Ik voel een bijzondere band met woestijnen en de Bosjesmannen/San. Onlangs waren we voor het eerst in Nxai Pan National Park bij de beroemde Baines Baobabs. Wat een magische plek is dat.
En ik ben dus Ross! Zuid-Afrika is natuurlijk mijn thuisland maar eigenlijk voel ik mij thuis in heel Afrika. Ik maak mij wel zorgen over natuurbehoud, milieu en de lokale bevolking in Afrika en doe wat ik kan ter plaatse. Tussendoor ben ik in Nederland om mensen warm te maken voor Afrika – en natuurlijk om ons Out in Africa team te steunen en leiden. Maar liefst pak ik mijn 4×4 met kampeerspullen en reis ik naar ongerepte delen van Afrika – op zoek naar nieuwe bestemmingen of terug naar bekende. En als dit niet kan dan zit ik ergens in de bush te werken (dankzij moderne technologie) terwijl ik op voorbijgaand wild zit te wachten…
Okay, laten we dan echt bij het begin beginnen: op 5 juli 1850 spoelde de zesjarige Bessie McLeod aan op het strand van Port Natal, nabij het huidige Durban in Zuid-Afrika. Zij was samen met haar ouders, broertjes en zusjes op weg van Engeland naar de Britse kolonie Natal, bestemming de Byrne Valley (vlakbij Richmond). Door een navigatiefout zonk hun schip de Minerva vlak voor zij haar eindbestemming bereikte. Gelukkig vlakbij de kust, zodat alle opvarenden gered konden worden. Helaas niet hun bezittingen. Volledig berooid trokken zij landinwaarts, tezamen met enkele tientallen andere kolonisten. Fout voorgelicht door zwendelaars in Engeland, van oorsprong middenstanders volledig onbekend met het boerenleven, onwetend over het wilde Zululand, wachtte hen een keihard leven vol gevaren en tegenslagen. Maar met de bekende Engelse “stiff upperlip” hielden zij vol, en Bessie en haar zes overlevende broertjes en zusjes zorgden voor een indrukwekkend nageslacht. Bessie’s achter-achter-achter-kleinzoon is Ross Aitken.
Ross ontmoette zijn Nederlandse vrouw, Annelieke Zonne, halverwege de jaren ’80 in het Londense studentenleven. Londen was destijds een centrum voor tienduizenden Zuid-Afrikanen in ballingschap, al dan niet zelf opgelegd. Dit was één van de zwartste en ogenschijnlijk uitzichtloze periodes in de toch al zwaar bevochten Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De Apartheidsregering gaf nog geen enkele blijk van inkeer. Grove onrechtvaardigheid, onderdrukking en geweld waren aan de orde van de dag, de economie verkeerde in een diepe depressie (mede door internationale sancties), en Zuid-Afrika was tot diep in Afrika betrokken bij duistere militaire praktijken.
Het verzet van Zuid-Afrikanen in binnen- en buitenland, toenemende druk van de internationale gemeenschap en de visie en compromis-bereidheid van een nieuwe generatie leiders, culmineerden in april 1994 in de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. De stemming was euforisch en eindelijk was het moment rijp om dit prachtige en veelzijdige land te laten zien aan zoveel mogelijk bezoekers. Nu morele redenen niet langer in de weg stonden richtten Ross en Annelieke eind 1994 samen Out in Africa op. Sinds dat historische verkiezingsjaar zijn de meeste Zuid-Afrikanen vastberaden op weg om de enorme economische en sociale misstanden, voor het merendeel erfgoed van het apartheidssysteem, op te heffen. Er is veel vooruitgang geboekt, maar andere problemen baren natuurlijk nog steeds grote zorgen, waaronder geheel nieuwe (zoals HIV/AIDS). Wat in ieder geval wel een succesverhaal is, is het groeiend toerisme naar Afrika. Hoe kan het ook anders, gezien de prachtige en afwisselende landschappen, het spectaculaire dierenleven, de vele interessante bevolkingsgroepen en het heerlijke klimaat! Toerisme is inmiddels een zeer belangrijk sector in de Zuid-Afrikaanse economie, goed voor honderdduizenden banen en een verbreding van de kijk op land en landeigendom. Dat land een bron van inkomsten kan zijn ook als je er niets op verbouwt en er geen vee op laat grazen is een openbaring geweest.
Out in Africa is in die jaren wel en niet veranderd. Wat wel veranderd is, is dat wij zijn uitgegroeid tot een echte Afrika specialist met een solide reputatie. Wij organiseren inmiddels reizen naar veel meer Afrikaanse landen. Wat niet veranderd is, is onze passie en betrokkenheid bij ons fraaie continent.
Ruim 25 jaar Out in Africa
Onze missie was en is een solide bedrijf te runnen dat op professionele en integere wijze leuke, interessante, verantwoorde en liefst onvergetelijk reizen organiseert voor zijn klanten, en tegelijk bijdraagt aan het behoud van de prachtige natuur in Afrika en het welzijn van zijn inwoners.
Ons team
Hoi, ik ben Demi en ik ben sinds 2022 werkzaam als maatwerkspecialist bij Out in Africa. Van kleins af aan ben ik al gek op reizen, ik was het kind dat nooit terug naar huis wilde aan het einde van de vakantie. Het was voor mij daarom ook een logische keuze om Tourism Management te gaan studeren. Tijdens mijn studie heb ik de minor Business, Travel & Incentives gevolgd. Deze minor bestond onder andere uit het organiseren van de studiereis voor de eerstejaars studenten. Samen met een paar medestudenten heb ik toen een volledige studiereis naar Helsinki en Fins Lapland samengesteld en georganiseerd. Vanaf dit moment wist ik het zeker, dit is wat ik wil gaan doen!
Ik heb al redelijk wat mooie plekken op deze wereld mogen zien, zo heb ik onder andere stage gelopen in Australië maar in Afrika was ik nog nooit geweest. Tot ik bij Out in Africa begon! Sindsdien heeft Zuid-Afrika ook mijn hart weten te veroveren, wat een fantastisch mooi land is dit! Het gevoel dat je krijgt als je op safari gaat en dieren van dichtbij spot is echt onbeschrijfelijk.Ook stel ik onder andere ook reizen naar Namibië, Botswana, Zambia en Tanzania samen. Het Afrikavirus heeft mij inmiddels ook te pakken en met veel plezier help ik u dan ook om uw droomreis naar dit fantastische deel in de wereld samen te stellen!
En ik ben Chantal! Sinds 2022 werkzaam bij Out in Africa. Ik ben altijd al gek geweest op reizen, maar toen ik in 2017 voor het eerst in Zuid-Afrika kwam voelde dat wel heel bijzonder! De mensen, de landschappen, de dieren en zelfs de ‘potholes’ in de weg… ik wist: dit wordt niet mijn laatste keer in zuidelijk Afrika.
Bij het uitstippelen van de volgende reis naar zuidelijk Afrika (namelijk Namibië) kwam ik op de website van Out in Africa terecht waar de boodschap stond dat ze maatwerkspecialisten zochten. En nu ben ik hier om de mooiste reizen voor u uit te stippelen in mijn favoriete deel van de wereld! Inmiddels ben ik dus ook in Namibië geweest voor een reis met een kampeervoertuig met een daktent en dat was een fantastische ervaring. De uitgestrektheid van het land met prachtige uitzichten en de vriendelijkheid van de mensen hebben mij wederom verrast. Om de dieren niet te vergeten! Wat dacht je van een leeuw op nog geen 10 meter van de safari tent die je wakker brult?
Wat mijn favoriete land is kan ik nog niet zeggen, want ik heb (nog) niet ieder land zelf bezocht! Door de mooie reizen die we maken voor iedereen is mijn ‘daar wil ik ook heen’-lijst enorm gegroeid. De volgende reis richting Afrika staat in ieder geval al weer gepland en ik help u graag met het plannen van uw volgende reis.
Hoi, ik ben Stella, ik werk als Office Manager bij Out in Africa sinds november 2006. Ook doe ik de betalingen aan alle voor klanten geboekte accommodaties in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Tanzania, Zambia en dat maakt mij ter plaatse geliefd ☺. Mijn eerste Afrika ervaring was in 2009 toen ik met mijn man en onze zoons (toen 16 en 13 jaar) een rondreis van 3,5 week van Kaapstad naar Johannesburg, langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika maakte. Het is moeilijk te zeggen wat de meeste indruk maakte tijdens zo’n gevarieerde reis. Het hoogtepunt waren de wildritten in Sabi Sands, maar ook de groepen dolfijnen die we vanaf het strand in Tsitsikamma zagen zwemmen en de Drakensbergen waren indrukwekkend. In 2016 maakten we met onze jongste zoon en zijn vriendin weer een prachtige reis door het oosten van Zuid-Afrika, toen hebben we weer zoveel dieren van heel dichtbij kunnen bewonderen o.a. leeuwen, cheeta’s, olifanten en giraffen. Bijna dagelijks zie ik op kantoor zulke jaloersmakende foto’s en verhalen voorbijkomen; we maken dus weer plannen voor een volgende reis…
Howzit lieve mensen! Ik ben Annelieke en al jaren en jaren en jaren een Afrikafan. Hoe vaak ik geweest ben weet ik niet meer – ik heb er in ieder geval opgeteld zeker 10 jaar gewoond waarvan 5 jaar aaneengesloten. Qua reizen heb ik alle landen gezien die we aanbieden en de meesten al heel vaak. Wat betreft routes kun je mij dus niet veel meer leren, maar wat betreft het aanbod aan accommodaties en dingen te doen en te zien leer ik nog dagelijks bij. Wat is dat veel! Ik houd me daarom vooral bezig met het zogenaamde ‘product management’ zodat onze meiden niet helemaal overweldigd worden door de dagelijkse stroom aan informatie uit Afrika. Het is altijd leuk om weer een nieuw bijzonder adresje te vinden en hier een klant blij mee te maken, maar over het algemeen zijn we wel trouw aan onze vaste adressen. Dat maakt ons dan ook een graag geziene partner in Afrika – de mensen zijn daar erg blij met ons. Verder doe ik veel aan marketing en heb ik ook meestal nog wel een groepje klanten. Ook adviseer ik in Afrika onze mensen van het Scholenproject, dat blijft ook na jaren nog steeds een uitdaging. Mijn mooiste herinnering aan Afrika weet ik niet, het zijn er teveel, ook veel privé momenten met Ross en de kinderen. Een voorbeeld? Behalve de natuur en de mensen in Afrika ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de evolutie van de mens. Ik voel een bijzondere band met woestijnen en de Bosjesmannen/San. Onlangs waren we voor het eerst in Nxai Pan National Park bij de beroemde Baines Baobabs. Wat een magische plek is dat.
En ik ben dus Ross! Zuid-Afrika is natuurlijk mijn thuisland maar eigenlijk voel ik mij thuis in heel Afrika. Ik maak mij wel zorgen over natuurbehoud, milieu en de lokale bevolking in Afrika en doe wat ik kan ter plaatse. Tussendoor ben ik in Nederland om mensen warm te maken voor Afrika – en natuurlijk om ons Out in Africa team te steunen en leiden. Maar liefst pak ik mijn 4×4 met kampeerspullen en reis ik naar ongerepte delen van Afrika – op zoek naar nieuwe bestemmingen of terug naar bekende. En als dit niet kan dan zit ik ergens in de bush te werken (dankzij moderne technologie) terwijl ik op voorbijgaand wild zit te wachten…
Het Out in Africa Scholenproject
Onze motivatie betekent eigenlijk automatisch dat we zoveel mogelijk kiezen voor bestemmingen en organisaties die serieus rekening houden met Mens en Natuur. Dit vanuit de overtuiging dat alleen “sustainable tourism” zal bijdragen aan de lange termijn welvaart van ons geliefde Afrika. Zo hebben we altijd al gewerkt. Gelukkig is het een gedachte die inmiddels door meer collega organisaties gedeeld wordt.
khanyisele betekent “verlicht mij” – in alle betekenissen, net als in het Nederlands
Out in Africa is betrokken bij een Scholenproject, formeel genaamd Khanyisela, ofwel het Northern Drakensberg Upliftment Programme. De noordelijke Drakensberg, een prachtig maar economisch zeer achtergebleven berggebied in de provincie KwaZulu-Natal, is het thuis van Ross en Annelieke, de eigenaars van Out in Africa. Voor klanten die deze omgeving bezocht hebben: dit is de vallei waar o.a. Montusi Mountain Lodge, The Cavern Berg Resort, Sungubala Mountain Camp en Royal Natal National Park zijn (dichtstbijzijnde dorp: Bergville). Ross en Annelieke kennen veel mensen in deze omgeving, zowel de initiatiefnemers van het programma als de ouders en kinderen die ervan profiteren. Door hun frequente bezoeken zijn zij ook in de gelegenheid om zicht te houden op de effectiviteit van dit programma. Zij steunen en adviseren de initiatiefnemers en helpen met het bijeen brengen van fondsen. Naast het vertrouwen dat zij hebben in degenen die het programma runnen, is een andere reden om juist dít programma te steunen, het feit dat alle fondsen direct worden aangewend voor het project, dat op dit moment één basisschool en ca. 30 crèches ondersteunt. Er zijn geen overhead kosten, personeelskosten, kantoorkosten, marketingkosten, grote prijzen die worden weggegeven, of wat dan ook. De inspanningen van ieder die zich inzet zijn geheel belangeloos. Een flink netwerk van lokale bedrijven en privé personen die dit gebied een warm hart toedragen bestaat reeds, maar steun uit het buitenland is meer dan nodig.
Het hoofddoel van het Scholenproject is het verbeteren van de lokale onderwijsfaciliteiten op verschillende manieren. Hoewel de regering scholen bouwt en enige fondsen beschikbaar maakt, is de infrastructuur ronduit slecht en het niveau van lesgeven laat helaas ook vaak te wensen over. Hoewel de kinderen dus naar school gaan, is het onderwijsniveau vanaf het begin laag en zijn zij daardoor vaak aan het einde van hun schooltijd nog steeds niet voldoende geëquipeerd voor de maatschappij. Om iets te doen aan de achterstand die al vanaf het begin van de basisschool zichtbaar is, richten veel activiteiten van het Upliftment Programma zich op de jongste kinderen (crèches, kleuterscholen, basisscholen). Bijkomend voordeel is dat daardoor moeders in de gelegenheid worden gesteld een betaalde baan te vinden. De uitgaven kunnen in twee blokken worden onderverdeeld:
Hulp aan crèches, peuterscholen en basisscholen
Inmiddels bijna 30 crèches, sommige diep in de bergen, worden ondersteund met schrijfbenodigdheden, schoonmaakmiddelen, gratis onderhoud van de scholen, brood, pindakaas pakketten en – vooral – extra training van de vaak laag opgeleide crèche begeleidsters. Met deze hulp wordt de opvang en ontwikkeling van enkele honderden kinderen bevorderd. Ook basisscholen ontvangen hulp in de vorm van gratis opknappen, leer- en sportmaterialen en cursussen voor onderwijspersoneel.
De Royal Drakensberg Primary School
Deze basisschool is een uniek project in de vallei. Ca. 60 kinderen uit de omgeving gaan naar dit kleine privé schooltje met goede faciliteiten en goede onderwijzeressen. Dit zijn blanke en zwarte kindertjes door elkaar en helaas is dit in deze omgeving nog steeds een grote uitzondering. Bijna alle Zulu kinderen gaan naar de regeringsscholen (gemiddelde klas grootte voor deze leeftijd: 90 zielen!). Bijna alle blanke kinderen krijgen thuis les of in Bergville (50 km heen rijden en 50 km terug) en gaan al op jonge leeftijd naar kostschool in de grote stad, ook niet alles. Een gemengde school met goede faciliteiten werkt prima, maar voor de minder gefortuneerde kinderen is uiteraard sponsoring nodig. Het goede nieuws is dat het experiment werkt. Inmiddels zijn diverse kinderen van zeer arme komaf doorgestroomd naar goede middelbare scholen waar beurzen beschikbaar zijn. Zij gaan het redden!
Dus wilt u iets doen voor Afrika?
Wij zijn op zoek naar bijdragen voor dit project. Dat heeft meer zin dan zelf viltstiften of voetballen meenemen, hoe sympathiek dat ook is. Om een indicatie te geven van de kosten: het volledig sponsoren van één (ouder) kind op de Primary School kost € 2400 per jaar. Dit is inclusief kosten als vervoer per busje, lunches, uniform, boeken, etc. Maar een kleinere gift is zeker ook welkom. Voor € 300 kan een hele school voorzien worden van schrijfspullen, voor € 200 kan een creche het hele jaar basisvoedsel als brood en pindakaas ontvangen, voor € 100 kan het dak van een school gerepareerd worden, en voor € 50 kunnen t-shirts voor een hele klas worden aangeschaft. Met de leiding van het programma is afgesproken dat Out in Africa de fondsen centraal zal verzamelen en één keer per jaar zal overmaken. Dit om te vermijden dat bij elke donatie internationale bankkosten (of creditcard kosten) moeten worden betaald en voor het project is het ook minder administratie. Uiteraard neemt Out in Africa de bankkosten voor zijn rekening en stort zelf het nodige in de pot. U kunt uw bijdrage overmaken als volgt:
IBAN: NL40 RABO 0 1 1 4 0 2 6 3 2 7
t.n.v. Out in Africa Charities
te Vlaardingen
BIC/SWIFT RABONL2U
Via de Nieuwsbrieven zullen we u op de hoogte houden van de financiële stand van zaken en de laatste nieuwtjes omtrent dit kleinschalige en effectieve Goede Doel Zonder Strijkstok.
Enorm bedankt voor uw steun! Siyabonga Khula! We Thank You All…
De Maatwerkspecialisten
De Maatwerkspecialisten is een samenwerkingsverband van in verre reizen gespecialiseerde reisorganisaties die vergelijkbaar zijn wat betreft omvang, deskundigheid en persoonlijke werkwijze. Wij werken vanuit een persoonlijke passie en motivatie voor “ons” deel van de wereld. Ons aanbod kenmerkt zich door professionaliteit (SGR), authenticiteit, flexibiliteit en originaliteit.
Zie: www.demaatwerkspecialisten.nl
Naast Out in Africa zijn de deelnemers:
Bon Travel – specialist in reizen naar het Caraïbisch Gebied en Belize
Dim Sum – specialist in reizen naar Azië
Beluga Adventures – specialist in reizen naar Arctische gebieden
Walkabout – specialist in reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Tioga Tours – specialist in reizen naar de Verenigde Staten en Canada
Onze motivatie betekent eigenlijk automatisch dat we zoveel mogelijk kiezen voor bestemmingen en organisaties die serieus rekening houden met Mens en Natuur. Dit vanuit de overtuiging dat alleen “sustainable tourism” zal bijdragen aan de lange termijn welvaart van ons geliefde Afrika. Zo hebben we altijd al gewerkt. Gelukkig is het een gedachte die inmiddels door meer collega organisaties gedeeld wordt.
khanyisele betekent “verlicht mij” – in alle betekenissen, net als in het Nederlands
Out in Africa is betrokken bij een Scholenproject, formeel genaamd Khanyisela, ofwel het Northern Drakensberg Upliftment Programme. De noordelijke Drakensberg, een prachtig maar economisch zeer achtergebleven berggebied in de provincie KwaZulu-Natal, is het thuis van Ross en Annelieke, de eigenaars van Out in Africa. Voor klanten die deze omgeving bezocht hebben: dit is de vallei waar o.a. Montusi Mountain Lodge, The Cavern Berg Resort, Sungubala Mountain Camp en Royal Natal National Park zijn (dichtstbijzijnde dorp: Bergville). Ross en Annelieke kennen veel mensen in deze omgeving, zowel de initiatiefnemers van het programma als de ouders en kinderen die ervan profiteren. Door hun frequente bezoeken zijn zij ook in de gelegenheid om zicht te houden op de effectiviteit van dit programma. Zij steunen en adviseren de initiatiefnemers en helpen met het bijeen brengen van fondsen. Naast het vertrouwen dat zij hebben in degenen die het programma runnen, is een andere reden om juist dít programma te steunen, het feit dat alle fondsen direct worden aangewend voor het project, dat op dit moment één basisschool en ca. 30 crèches ondersteunt. Er zijn geen overhead kosten, personeelskosten, kantoorkosten, marketingkosten, grote prijzen die worden weggegeven, of wat dan ook. De inspanningen van ieder die zich inzet zijn geheel belangeloos. Een flink netwerk van lokale bedrijven en privé personen die dit gebied een warm hart toedragen bestaat reeds, maar steun uit het buitenland is meer dan nodig.
Het hoofddoel van het Scholenproject is het verbeteren van de lokale onderwijsfaciliteiten op verschillende manieren. Hoewel de regering scholen bouwt en enige fondsen beschikbaar maakt, is de infrastructuur ronduit slecht en het niveau van lesgeven laat helaas ook vaak te wensen over. Hoewel de kinderen dus naar school gaan, is het onderwijsniveau vanaf het begin laag en zijn zij daardoor vaak aan het einde van hun schooltijd nog steeds niet voldoende geëquipeerd voor de maatschappij. Om iets te doen aan de achterstand die al vanaf het begin van de basisschool zichtbaar is, richten veel activiteiten van het Upliftment Programma zich op de jongste kinderen (crèches, kleuterscholen, basisscholen). Bijkomend voordeel is dat daardoor moeders in de gelegenheid worden gesteld een betaalde baan te vinden. De uitgaven kunnen in twee blokken worden onderverdeeld:
Hulp aan crèches, peuterscholen en basisscholen
Inmiddels bijna 30 crèches, sommige diep in de bergen, worden ondersteund met schrijfbenodigdheden, schoonmaakmiddelen, gratis onderhoud van de scholen, brood, pindakaas pakketten en – vooral – extra training van de vaak laag opgeleide crèche begeleidsters. Met deze hulp wordt de opvang en ontwikkeling van enkele honderden kinderen bevorderd. Ook basisscholen ontvangen hulp in de vorm van gratis opknappen, leer- en sportmaterialen en cursussen voor onderwijspersoneel.
De Royal Drakensberg Primary School
Deze basisschool is een uniek project in de vallei. Ca. 60 kinderen uit de omgeving gaan naar dit kleine privé schooltje met goede faciliteiten en goede onderwijzeressen. Dit zijn blanke en zwarte kindertjes door elkaar en helaas is dit in deze omgeving nog steeds een grote uitzondering. Bijna alle Zulu kinderen gaan naar de regeringsscholen (gemiddelde klas grootte voor deze leeftijd: 90 zielen!). Bijna alle blanke kinderen krijgen thuis les of in Bergville (50 km heen rijden en 50 km terug) en gaan al op jonge leeftijd naar kostschool in de grote stad, ook niet alles. Een gemengde school met goede faciliteiten werkt prima, maar voor de minder gefortuneerde kinderen is uiteraard sponsoring nodig. Het goede nieuws is dat het experiment werkt. Inmiddels zijn diverse kinderen van zeer arme komaf doorgestroomd naar goede middelbare scholen waar beurzen beschikbaar zijn. Zij gaan het redden!
Dus wilt u iets doen voor Afrika?
Wij zijn op zoek naar bijdragen voor dit project. Dat heeft meer zin dan zelf viltstiften of voetballen meenemen, hoe sympathiek dat ook is. Om een indicatie te geven van de kosten: het volledig sponsoren van één (ouder) kind op de Primary School kost € 2400 per jaar. Dit is inclusief kosten als vervoer per busje, lunches, uniform, boeken, etc. Maar een kleinere gift is zeker ook welkom. Voor € 300 kan een hele school voorzien worden van schrijfspullen, voor € 200 kan een creche het hele jaar basisvoedsel als brood en pindakaas ontvangen, voor € 100 kan het dak van een school gerepareerd worden, en voor € 50 kunnen t-shirts voor een hele klas worden aangeschaft. Met de leiding van het programma is afgesproken dat Out in Africa de fondsen centraal zal verzamelen en één keer per jaar zal overmaken. Dit om te vermijden dat bij elke donatie internationale bankkosten (of creditcard kosten) moeten worden betaald en voor het project is het ook minder administratie. Uiteraard neemt Out in Africa de bankkosten voor zijn rekening en stort zelf het nodige in de pot. U kunt uw bijdrage overmaken als volgt:
IBAN: NL40 RABO 0 1 1 4 0 2 6 3 2 7
t.n.v. Out in Africa Charities
te Vlaardingen
BIC/SWIFT RABONL2U
Via de Nieuwsbrieven zullen we u op de hoogte houden van de financiële stand van zaken en de laatste nieuwtjes omtrent dit kleinschalige en effectieve Goede Doel Zonder Strijkstok.
Enorm bedankt voor uw steun! Siyabonga Khula! We Thank You All…
De Maatwerkspecialisten
De Maatwerkspecialisten is een samenwerkingsverband van in verre reizen gespecialiseerde reisorganisaties die vergelijkbaar zijn wat betreft omvang, deskundigheid en persoonlijke werkwijze. Wij werken vanuit een persoonlijke passie en motivatie voor “ons” deel van de wereld. Ons aanbod kenmerkt zich door professionaliteit (SGR), authenticiteit, flexibiliteit en originaliteit.
Zie: www.demaatwerkspecialisten.nl
Naast Out in Africa zijn de deelnemers:
Bon Travel – specialist in reizen naar het Caraïbisch Gebied en Belize
Dim Sum – specialist in reizen naar Azië
Beluga Adventures – specialist in reizen naar Arctische gebieden
Walkabout – specialist in reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland
Tioga Tours – specialist in reizen naar de Verenigde Staten en Canada