Dit weekend gaat dan eindelijk enige lentezon brengen. In Afrika leveren klimaatverandering in combinatie met El Nino ook klimatologische records op. In zuidelijk Afrika herstelt men langzaam maar zeker van een ernstige droogte. Op de meeste plaatsen zijn er inmiddels weer regens, maar die zijn dus veel later gekomen dan gebruikelijk waardoor oogsten mislukt zijn. In sommige delen van Oost-Afrika is het juist veel natter geweest dan normaal. De snelle stijging van het oppervlaktewater van de Stille Oceaan en de afname van passaatwinden rond de evenaar betekenen heel simpel gezegd dat verdampt zeewater dichter bij de evenaar valt dan normaal en niet naar het zuiden wordt geblazen.

Prachtige foto’s van Sybren Zeilstra

Ook onze klant Sybren Zeilstra had extreme hitte in Namibie (op sommige momenten rond de 50 graden), maar dat heeft hem er niet van weerhouden de meest prachtige foto’s te maken – zoals deze kudu hindes.

Kudu hinde (Custom)

 

Neem hier een kijkje de website van Sybren.

Minder bekende dieren: de bruine hyena

Na de Wilde Hond, de Grootoorvos en de Secretarisvogel, dit maal aandacht voor de Bruine Hyena. Zelfs voor ervaren safarigangers is dit een buitengewone verschijning. Op grote afstand lijkt zijn silhouet wel wat op een enorme hond met een tapijt om en een pruik op. Je dankt: “Wat is dat nou?!” Dichterbij gekomen blijkt het één van de twee hyenasoorten in zuidelijk Afrika, neef van de minder zeldzame gevlekte hyena. De bruine hyena  wordt vooral gezien in de Kalahari en langs de Skeleton Coast. Daar zie je ze vaak tussen de pelsrobben zoeken naar dode welpen – hij wordt ook wel strandwolf genoemd.

Qua gedrag is de bruine hyena behoorlijk verschillend van de gevlekte. Aan alles is te merken dat hij zich heeft aangepast aan de moeilijke condities in de semi-woestijn. Het is vooral een nachtdier waardoor hij minder last heeft van de hitte en dus ook minder water nodig heeft. Verder is het een aaseter, hij jaagt dus niet zelf. Zijn belangrijkste instrumenten zijn een extreem goed reukvermogen (ze kunnen rottend vlees op 10 km afstand ruiken) en zijn enorme uithoudingsvermogen (afstanden van 50 km per nacht zijn normaal). Bruine hyena’s leven vaak solitair of in kleine groepen. In tegenstelling tot de gevlekte hyena, planten alle vrouwtjes zich voort (dus niet alleen het alfa-vrouwtje) en de vrouwtjes paren ook met meer mannetjes, zowel met mannen uit de groep als met passerende “alleenreizende” mannen. En zo ziet hij er dus uit:

brown hyena wilderness safaris (Custom)

Milou in Zuid-Afrika

Ons nieuwe teamlid Milou heeft in Zuid-Afrika gewerkt en gereisd. Ze is net terug van een volgende kennismaking met de oostkant van het land.

Na meerdere malen in Zuidelijk Afrika kon ik, als enige op kantoor, nog steeds niet de Big Five afvinken. Hoog tijd om daar een einde aan te maken en verder te speuren naar mijn ontbrekende puzzelstukje: het luipaard. 

Ik verblijf een nachtje in het Thornybush Game Reserve. Na lunchtijd ga ik met zeven andere passagiers en een ranger en tracker in een 4×4 voertuig voor de eerste keer op pad op zoek naar het wild. Na ongeveer een uur zijn we een kudde olifanten op het spoor. Hoewel deze bij niemand bovenaan de wensenlijst stond, wordt dit toch een wel erg spannende ervaring. We belanden in het midden van de kudde en één mannetjesolifant komt wel érg dichtbij ons voertuig. Doodstil wachten we af tot de olifant rustig achter ons voertuig voorbij sjokt. De passagiers achterin zouden de olifant kunnen aanraken… Gelukkig gaat het goed en hebben we een paar mooie foto’s kunnen schieten. Na verschillende ‘kleine dieren’ kunnen we aan het einde van de rit ook twee neushoorns afstrepen. Een goed begin van onze eerste wildrit!

Rond 05.00 uur ’s ochtends worden we wederom gewekt voor de ochtend gamedrive. Mijn hoop is vandaag toch enigszins gevestigd op de ranger en tracker, aangezien ik alleen nog morgen zelf op weg ga door het Kruger. Vanuit andere kampen krijgen we verschillende signalen dat er ‘iets’ in de buurt is. Na lang zoeken zijn we wat op het spoor, maar de ranger en tracker willen ons verrassen met welk dier het is. Als we verder rijden blijkt daar dan eindelijk het langverwachte luipaard! Het blijkt een jong dier te zijn en ze is zeker niet schuw. Na een rondje om het voertuig gaat ze liggen en kijkt rustig naar de voorbijgaande 4×4’s. Aangezien het een jong vrouwtje is, kan de moeder niet ver weg zijn. Na een stukje rijden vinden we inderdaad ook de moeder, die vanaf een afstand haar ‘nieuwsgierige’ dochter in de gaten houdt. Ongetwijfeld is dit het wachten waard geweest, wat een prachtig dier!

SAM_0563 (Custom)

 

Ondertussen op kantoor

… is het druk! Voor (onze) zomervakantie geldt:

De kampeervoertuigen zijn bijna allemaal verhuurd, vooral de double cabine voertuigen.

In Namibie en Botswana is de “vaste” accommodatie in Namibie en Botswana grotendeels vol (en ook september en oktober zijn al druk!).

In Zuid-Afrika geldt: daar lukt het ons meestal nog wel om goede reizen op te zetten, ook in de zomervakantie. Bottlenecks zijn de safarigebieden in het oosten en de omgeving van St. Lucia.  In Limpopo is nog plaats in de safari lodges en ook een combinatie met Mozambique lukt vaak nog.

In Tanzania is er meestal nog wel plaats.

We zijn ook al vrij druk met 2017 – het is nooit te vroeg om uw reis naar Afrika te gaan plannen!

Tot slot

Deze kinderen, en alle andere kinderen van ons Scholenproject, wensen u Fijne Paasdagen!
RD148 Whole School - Lara Vickers (Custom)

 

Baie groeten van Ross Aitken en team