Na de Vakantiebeurs was het traditiegetrouw druk, maar hier zijn we dan weer met nieuws en weetjes over Afrika. Allereerst hartelijk dank voor de diverse foto’s van grootoorvossen die wij naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief toegestuurd kregen van klanten die ze ook gezien hebben. Heeft u dat item gemist dan kunt u het hier terug lezen:

De vorige nieuwsbrief met informatie over grootoorvossen

Minder bekende dieren: de secretarisvogel

Ditmaal besteden we aandacht aan een ander vaak gezien maar niet zo bekend dier, een vogel in dit geval, en wel de secretarisvogel. Dit is een grote roofvogel die zeker kan vliegen maar normaal met zijn kenmerkende pluimen op het hoofd op enorm hoge poten rond stapt in graslanden op zoek naar voedsel. Het is een soort arend op kraanvogelpoten. Hij eet insecten, hagedissen, schorpioenen, knaagdieren, torren, eieren en vooral ook slangen. Hij wordt daarom gezien als ‘nuttig’ bij veel Afrikaanse volken en hij staat in het wapen van Soedan en Zuid-Afrika. Ter verdediging tegen de slangen heeft hij een schubachtige bescherming op zijn poten tot aan de buik. Dat is direct ook de verklaring voor de kenmerkende zwarte (secretaris) ’broek’ die aan lijkt te hebben. Zijn poten zijn het belangrijkste wapen bij het doden van slangen. Een secretarisvogel kan uren lang schijnbaar sloom rondstappen en dan plotseling met razende snelheid een slang doodtrappen. Zijn Latijnse naam is zoals meestal precies goed: Sagittarius serpentarius (slangenboogschutter). Dit kan uiteraard ook slaan op zijn hoofdtooi.

NB Feb16-1

De traptechniek van deze vogel is nu voor het eerst nauwkeurig onderzocht en de resultaten zijn verbluffend. De vogel kan trappen en weer terugtrekken binnen 15 milliseconden zodat de kans zo klein mogelijk is dat een slang in zijn poot kan bijten. Met onze eigen ogen knipperen duurt 10 x zo lang! Hij kan dus echt razendsnel trappen, en dat met beide poten en 3 of 4 keer achter elkaar. Dus het is een geduchte tegenstander van elke slang. Een secretarisvogel wordt dan ook nooit met slangengif in het lijf aangetroffen.

De vogel komt veel voor in bijna geheel zuidelijk en oost-Afrika. Ze zijn te vinden in graslanden, bushveld of savanne, meestal in paren. Dus zie je er één en heb je de tijd, dan is het de moeite zo’n vogel eens een tijd lang te observeren. Wie weet zie je een ‘vogelkill’. Als ze gestoord worden na de kill vliegen ze soms weg met de slang. Je maakt bijvoorbeeld een goed kans in reizen die door de Drakenbergen gaan zoals deze:

Zuid-Afrika Oostkant – basis niveau

Of door Kgalagadi Transfrontier Park zoals deze:

Zuid-Afrika en Namibie Cirkel

NB Feb16-2
 

Chapmans Baobab is omgevallen

Op 7 januari is de beroemde Chapman’s Baobab, één van grootste bomen in Afrika, omgevallen. Deze boom is een nationaal monument in Botswana en meer dan 1000 jaar oud. Een team van botanisten onderzoekt nu waarom hij omgevallen is – en of de boom nog leeft. Het komt namelijk vaker voor dat baobabs gewoon doorleven nadat ze omgevallen zijn. De plek blijft nog even indrukwekkend als voorheen, dus een bezoek is nog steeds de moeite waard.

NB Feb16-3

 

Beetje goed nieuws over neushoornstroperij

De Zuid-Afrikaanse Minister voor Milieuzaken heeft gemeld dat in 2015 het aantal gestroopte neushoorns voor het eerst in 10 jaar niet gestegen is. Zij denkt dat dit te danken is aan het groeiende aantal arrestaties van stropers, de verbeterde veiligheidsmaatregelen rondom Kruger en het verplaatsen van neushoorns naar veiliger parken. Dit gebeurt zelfs op internationale schaal, onder andere door onze partner Wilderness Safaris die hier heel veel geld insteekt. Botswana lijkt op dit moment de meeste veilige locatie. Het blijft echter een droevige strijd en er gaan helaas steeds meer stemmen op om de neushoornhandel toch te legaliseren.

 

De Seychellen

De Seychellen is een paradijselijke groep eilanden op 1400 km vliegen van Afrika. Het is één van de beste plekken ter wereld voor het klassieke “bounty” decor van witte zandstranden, omzoomd door palmen en rotsblokken, met een heldere azuurblauwe zee vol prachtige vissen en koralen. De Seychellen bestaan eigenlijk uit meer dan 100 eilanden, die zich uitstrekken over een zeer groot gebied, met daarop slechts 80.000 inwoners. Meer dan de helft van de grond is uitgeroepen tot nationaal park.

De Seychellen liggen buiten de cyclonenzone en zijn het hele jaar door te bezoeken. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 30 graden en zo dicht bij de evenaar zijn er geen extreme temperatuurverschillen. Toch is er wel sprake van twee seizoenen, van november tot april is het wat vochtiger en warmer en kan het af en toe regenen. De andere helft van het jaar is relatief droger. Overigens is het mogelijk dat het op één eiland regent, terwijl de zon schittert op andere eilanden. Er heerst geen malaria op de Seychellen. December, januari, juli en augustus zijn de drukste (en duurste) maanden.

NB Feb16-5

 

Ondertussen op kantoor

Zijn wij druk met het boeken van mooie Afrikareizen voor onze klanten. Indien de reis tijdens onze zomervakantie valt lukt dit in principe nog wel, maar verblijf in vaste accommodatie in Namibie en Botswana is inmiddels wel problematisch in juli en augustus. Kamperen (eventueel afgewisseld met hier en daar vaste accommodatie) lukt met een beetje zoeken, schuiven en puzzelen nog wel. Zambia en Tanzania zijn nog mogelijk maar prijzig. Zuid-Afrika blijft qua beschikbaarheid de beste optie. Tevens biedt dit land de meeste afwisseling en het meest gunstige prijsniveau.  Zie bijvoorbeeld onze Blogpost:

5 Tips voor uw vakantie naar Zuid-Afrika

Baie groeten van Ross Aitken en team