De Vakantiebeurs 2016 komt er aan. Aangezien het nu al merkbaar drukker is dan vorig jaar verwachten wij in ook januari topdrukte. Helaas zijn er in juli, augustus en september bij de bekende bottle necks (privé safari lodges bij Kruger Nationaal Park, Etosha, Chobe/Kasane, Caprivistrip) al beschikbaarheidsproblemen, vooral voor gezinnen die niet gaan kamperen. Heeft u al Afrikaplannen gemaakt, hoe vaag ook, dan raden wij aan om voor de beurs nog contact op te nemen voor een eerste reisvoorstel zodat u de Vakantiebeursdrukte voor bent. En anders zien wij u graag op de beurs!

Strand Zuid-Afrika (5)

Altijd een moeilijke keuze: fly-in safari of niet

Voor de meesten van ons speelt geld een belangrijke rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Soms is wat u wilt niet verenigbaar met wat u zich kunt veroorloven en dan moeten er keuzes gemaakt worden… de kunst is dan om zo min mogelijk in te leveren op de kwaliteit van de reis. Maar soms is het geld er ook wel, maar is het bijna onmogelijk om van hieruit te bepalen of een extra uitgave ook echt meerwaarde biedt. Wij zijn ervoor om u te helpen bij het maken van die keuze.

Deze situatie komt erg vaak voor als mensen naar Botswana reizen en voor (luxe)dilemma staan: in de Okavango delta een fly-in safari doen, of niet? Wat houdt een fly-in safari precies in? U arriveert in Maun of Kasane, dorpjes aan de rand van de Delta, en vliegt met een klein chartervliegtuigje naar een luxe kamp middenin dit mooie moerasgebied. De vlucht is kort, maar op zijn zachtst gezegd spectaculair. Omdat het maar een kort stukje is, vliegt u niet hoog en u kunt dus onder u de olifanten, nijlpaarden en antilopen voorbij zien lopen. Adembenemend! Als u dan arriveert bij de lodge, is het verbazingwekkend om te zien wat men daar heeft op kunnen bouwen, terwijl er helemaal niets dan pure natuur in de wijde omgeving te vinden is. De lodges hier staan bekend om de uitstekende service, de kundige gidsen, en het goede algehele comfort. En natuurlijk staat de Okavango Delta zelf bekend om de prachtige natuur en de goede wildstand. De meeste lodges bieden diverse soorten activiteiten aan, soms voornamelijk gericht op het water (dus een tochtje in een motorbootje of een mokorotocht – een soort uitgeholde kano), soms in combinatie met een wandeling op een eiland. Andere lodges bieden daarnaast ook wildritten aan, maar dat is afhankelijk van de ligging van de lodge en een lodge die wildritten kan bieden is duurder dan een “water lodge”.  Kortom, de fly-in is zonder meer een spectaculaire ervaring. Maar helaas hangt er een flink prijskaartje aan. Wat is dan het alternatief?

Okavango Delta - Fly-in safari

 

Gelukkig zijn er diverse accommodaties in Maun waar u ook prima kunt overnachten en van daaruit kunnen ook excursies geregeld worden. U blijft dan meer aan de rand en gaat minder diep de bush in. Een populaire optie is om met een mokoro een stukje de Delta in te varen (u krijgt uiteraard een gids mee die de mokoro voor u voortduwt met een stok – een “poler”) tot u bij een eiland aankomt. Hier kunt u dan een wandeling maken en bijvoorbeeld antilopen, zebra’s en olifanten zien. Na tocht en wandeling kunt u direct terug te gaan naar Maun, maar u kunt er ook voor kiezen om te kamperen op dat eilandje en pas de volgende dag terug te gaan naar uw verblijfadres. Wel moet u er rekening mee houden dat de gidsen lokale jongens zijn met een veel lager kennisniveau dan de professionele rangers in de fly-in lodges. Maar op deze manier kunt u toch een (klein) stukje van de Delta zien en kunt u een keer echt in de bush slapen. Ook deze tochten kosten wat maar u bespaart honderden euro’s in vergelijking met een fly-in safari. Het precieze prijsverschil is geheel afhankelijk van de reisperiode en beschikbaarheid ter plaatse – indien u een meer gedetailleerd beeld hiervan wilt hebben, neem dan contact op met ons kantoor.

Okavango Delta - Mokorotocht

Wat is nu de conclusie? Wij zijn zelf net terug uit de Okavango Delta en hebben beide opties weer uitgeprobeerd. Zonder twijfel biedt de fly-in safari een completer en beter beeld van de pracht die de Okavango Delta te bieden heeft. Hoewel het duur is, is het elke cent waard. Dus heeft u wel de financiele ruimte en wilt u ergens iets zeer bijzonders toevoegen aan de reis, doe dat dan hier. Niettemin zijn wij ook erg blij met het aanbod van de lodges vanuit Maun, want met een kanosafari (met of zonder overnachting op een eilandje) krijgt iedereen de kans om wat mee te krijgen van de adembenemende natuur van de Okavango Delta. Het is zeker een prima alternatief als de beurs minder ruim is.

Minder bekende dieren 2 – de Grootoorvos  of Lepelhond of Bat-eared Fox

We hebben veel reacties gehad op het stukje in onze vorige nieuwsbrief over Wilde Honden. Dit keer gaan we naar een nog exotischer lid van de hondenfamilie. De Grootoorvos is een bijzondere vosachtige die gespecialiseerd is in het eten van vooral mestkevers en termieten, maar ook schorpioenen, duizendpoten, sprinkhanen en motten behoren tot zijn menu. Hij is herkenbaar aan zijn zeer grote oren die meerdere functies hebben. Ze zijn nuttig bij het reguleren van zijn temperatuur en bij het communiceren naar soortgenoten. Maar de meest bijzondere functie is dat de grootoorvos met die enorme oren zijn piepkleine en normaal stille  prooidieren kan horen en zelfs onder de grond kan lokaliseren. Met zijn scherpe voorpoten graaft hij ze dan op. Ook zijn tanden zijn geëvolueerd om het wriemelende, krakerige en soms giftige voedsel makkelijker te verorberen. De tanden zijn extra klein vergeleken met andere hondachtigen en ook vlijmscherp zodat hij snel kan kauwen om de prooi te doden.

NB Dec15-4

Grootoorvossen zie je niet vaak maar toch komen ze voor in grote delen van zuidelijk en Oost-Afrika vooral in de drogere savanne gebieden. Net als andere hondachtigen is het een zeer sociaal en zich snel aanpassend dier. Meestal zie je er meer dan één want ze leven in groepjes. Wanneer het warm is jagen ze ’s nachts, is het koeler dan jagen ze overdag. De grootoorvos is ook heel modern: wanneer er pups zijn spelen de vaders een belangrijk rol in de opvoeding, terwijl juist de vrouwtjes dan het meest gaan jagen.

Heeft u foto’s van grootoorvossen die wij mogen gebruiken? Dan ontvangen wij ze graag!

Diamant gevonden

Terwijl de grootoorvos aan het graven is liggen er veel dieper in de grond grotere schatten (voor ons mensen) verborgen. In Botswana is onlangs een gigantische diamant van 1,111 karaat gevonden. De diamant is 65 x 56 x 40 millimeter, zeg maar iets kleiner dan een tennisbal. Dit is de grootste vondst in Botswana ooit en wereldwijd de grootste vondst in meer dan 100 jaar.

NB Dec15-5

De grootste ongeslepen diamant die ooit is gevonden is nog altijd de Cullinan.  Deze werd in 1905 in Zuid-Afrika gedolven en was een ongelooflijke 3,106 karaat. Deze gigantische steen werd gekloofd en geslepen in Amsterdam en verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste van deze geslepen stenen is de Grote Ster van Afrika. De waarde van de nu gedolven steen is voorlopig nog niet bekend. Diamanten zijn in de afgelopen periode minder waard geworden, maar grote diamanten dalen minder in waarde dan kleine. In ieder geval steeg de waarde van het aandeel van de (helaas Canadese) eigenaar van de mijn 28% in waarde toen het nieuws bekend werd.

 NB Dec15-6

 

  

Ondertussen op kantoor

Is het al druk en de Vakantiebeurs moet dus nog komen. Dus wij gaan snel weer aan het werk.

En natuurlijk wensen we iedereen een gezond, veilig en reislustig 2016!

Baie groeten van Ross Aitken en team