We gaan in de komende maanden aandacht besteden aan de wat minder bekende dieren. Tot onze schrik blijkt de Afrikaanse Wilde Hond daar ook toe te behoren. Wij kregen namelijk van een klant een leuke email met hun reisavonturen in Afrika, maar zij schreven daarin dat ze aanvankelijk niet hadden begrepen dat zij een zeer bijzondere sighting van Wilde Honden hadden gezien! Nota bene in een “gewoon” nationaal park als Mkhuze. Zij dachten eerst dat het zwerfhonden waren die het park waren binnen gedrongen. Op zich heel begrijpelijk, sommige zwerfhonden lijken er een beetje op en die naam – Wilde Hond/ Wild Dog – duidt ook niet op iets echt spannends. Een iets betere naam is wellicht Painted Dog, naar zijn Latijnse naam (Lycaon pictus). Dat wekt al wat meer interesse, maar ter plaatse wordt hij door de meeste rangers toch echt wild dog genoemd.

De wilde hond is een van de meest bedreigde en meest interessante grote zoogdieren van Afrika. Zo ziet hij er uit – nooit meer vergeten:

NB Nov15-1

 

Wat is er nu zo bijzonder aan deze wild dog? Net als andere hondachtigen (bijv. wolven) leven zij in roedels met een leiderspaar. Alleen het alphavrouwtje en -mannetje paren en de hele roedel zet zich in voor de overleving van hun pups. Zij jagen ook in roedels – op zeer geavanceerde manier matten zij de prooi af om deze tenslotte te bespringen. De documentaire The Hunt (woensdagavond NPO1) liet hiervan prachtige voorbeelden zien, gefilmd vanuit de lucht. De samenwerking tussen de honden onderling is fascinerend. Honden zijn veel actiever dan katachtigen (overdag) dus er is altijd wel wat te zien als je wilde honden tegenkomt. Ze zijn zeer onderzoekend en groeten elkaar, spelen, stoeien, graven, zwemmen, vechten en flirten. En als ze eindelijk in een grote kluwen gaan liggen om te rusten zijn er altijd wel weer enkele honden die tóch nog even bij het voertuig komen snuffelen…

Een wild dog sighting is bijzonder omdat de honden erg moeilijk te vinden zijn. Zij zwerven over een enorm territorium, veel groter dan katachtigen. Ze zijn daarom ‘onvoorspelbaar’. Soms kunnen ze maanden wegblijven en dan ineens weer een periode opduiken. Vaak verlaten ze de wildreservaten op zoek naar prooi en ze hebben dan frequent grote mot met boeren die vrezen voor hun vee en de honden afschieten (dat mag helaas buiten een reservaat). Dit is één van de redenen waarom ze inmiddels ernstig bedreigd zijn. Alleen als ze pups hebben is er een wat grotere kans om ze te vinden omdat ze dan regelmatig naar het hol moeten terugkeren.

Ernstig bedreigd dus, maar ze zijn er nog wel! Een andere klant stuurde ons een fantastische serie foto’s van haar kampeersafari in Botswana. Zij schrijft:

In oktober ben ik met een kampeersafari mee geweest in Botswana. Achteraf hadden ze de reis beter de Wild Dog trail kunnen noemen, want naast dat we ook 2 luipaarden hebben gezien, werden we vooral verrast door wilde honden. Vanaf Moremi tot Chobe hebben we 4 groepen mogen bewonderen van in totaal 44 honden en als je ze ziet wordt je meestal getrakteerd op een mooie show. Ze zijn niet bang voor auto’s dus blijven gewoon in de buurt en zeker als er pups bij zijn, is er al altijd actie in de groep. Het hoogtepunt was dat we (tot 2 keer toe!) een groep hebben zien jagen. Iedere hond in de groep heeft een rol in de jacht en ze werken echt prachtig samen om die ene impala uit de kudde te halen en op te jagen. Zelfs onze gids werd helemaal enthousiast en riep de hele tijd dat we een National Geographic picture moesten schieten :). Dat is niet helemaal gelukt, maar ik heb wel mooie beelden geschoten en er vooral een prachtige herinnering aan over gehouden!

NB Nov15-2

NB Nov15-3
NB Nov15-4

NB Nov15-5

Bedankt Judith!

Meer informatie over deze reis

Tenslotte, er is in Nederland een Stichting Painted Dog Conservation o.l.v. de dynamische Ron van der A (sinds kort met Freek Vonk als beschermheer) die zich inzet voor behoud van deze soort. Je kunt ook donateur worden…

Meer informatie over de Stichting Painted Dog Conservation

USA pakt stropers aan

Een keertje goed nieuws over de internationale rol van USA én over het stroopprobleem. Het US Congres heeft eenGlobal Anti-Poaching Act aangenomen. Dit is een stevige wet die de regering handvaten biedt om openlijk landen te benoemen en te straffen die een bron, doorvoerhaven of grote consument zijn van illegale wildlife producten (inclusief het inhouden van economische hulp). Daarnaast spoort de wet de regering aan om middelen ter beschikking te stellen aan Afrikaanse regeringen en organisaties die in gevecht zijn met de georganiseerde stroperij en handelaars in wilde dieren. “Wildlife trafficking” staat hiermee nu op gelijke voet met illegale handel in drugs en wapens. Hopelijk gaan we hier in de komende periode effecten van zien.

Meer informatie over de Global Anti-Poaching Act

Kinderregels Zuid-Afrika

Wij volgen het nieuws omtrent de strenge regels voor kinderen die naar Zuid-Afrika reizen op de voet. Zoals wij al verwachtten, is er een zodanig enorme mediastorm los gebarsten dat de regels mogelijk weer versoepeld gaan worden. Een ministeriele commissie heeft zich hierover gebogen en is er inmiddels uit met de nodige ‘face-saving’ formuleringen. De regels zullen dus deels weer teruggedraaid worden maar op ambtelijk niveau is dit nog niet geëffectueerd. Voorlopig is ons advies dus (bijvoorbeeld aan klanten die in de Kerstvakantie naar Zuid-Afrika gaan) om de huidige strenge regels uit te voeren: volledig afschrift van de geboorteakte in het Engels, en aanvullende documenten indien u alleen reist met het kind of indien het kind geadopteerd is.

Ondertussen op kantoor

Hebben wij een succesvolle beurs achter de rug via het Verre Reizen Event in Den Haag. Er is veel vraag en er zijn dus nu al beschikbaarheidsproblemen in juli/augustus – zelfs in Zuid-Afrika. Wij zijn ook weer van de partij op de Vakantiebeurs in januari, maar heeft u Afrikaplannen voor 2016 – hoe vaag ook – dan raden we aan reeds nu contact op te nemen.

Nederland is trouwens ook heel mooi. Vandaar dat we als bovenste foto een ijsvogel hebben gekozen. Onze foto is genomen aan de noordkant van de Okavango Delta in Botswana, maar ook hier wordt hij gelukkig weer vaker gezien. Zie het TV programma De Terugkeer van de IJsvogel (vrijdag 20/11, 21.30 uur NPO1).

Scholenproject

Tenslotte nog een voorbeeld van een werkje van één van leerlingen van ons Scholenproject.

NB Nov15-6

 

Baie groeten van Ross Aitken en team