In oktober staan wij weer op de Verre Reizen Vakantiebeurs in  Den Haag. Samen met collega’s van De Maatwerkspecialisten zijn wij twee dagen aanwezig. In onze eigen presentatiezaal geven Out in Africa, Namaste Reizen, Beluga Adventures, Walkabout, Tioga Tours en DKTS de hele dag door presentaties. Ons onderwerp is: Zuid-Afrika, Namibie en Botswana in Vogelvlucht. In kort tijdsbestek nemen we u mee naar onze prachtige landen en bespreken we kort de belangrijkste keuzes die u onvermijdelijk moet maken bij een reis naar Zuidelijk Afrika. De Out in Africa presentaties zijn op:

Zaterdag 24 oktober 2015 14.15 uur
Zondag 25 oktober 2015   12.00 uur
Zondag 25 oktober 2015   14.45 uur

Het Verre Reizen Event vind plaats in de Fokker terminal aan de zuidkant van Den Haag.  De locatie is goed bereikbaar per auto. Parkeren is gratis. Komt u met de trein? Een gratis shuttle busje rijdt van station Den Haag Centraal.

Opnieuw gezinsuitbreiding in Afrika

Er is alweer een nieuwe vondst gedaan van een vroege voorouder. En niet zomaar één. Het lijkt erop dat dit de grootste fossielenvondst  is in de geschiedenis! Hij lag dan ook verborgen in een zeer diepe grot in Zuid-Afrika die verbonden is met hoger gelegen grotten via smalle tunnels –  de smalste doorgang is maar 21 cm. Het is een gekruip en gedraai in het aardedonker. Alleen de  dunste en meeste moedige/ minst claustrofobische wetenschappers kunnen de grot bereiken … vrouwen dus. De leider van het team, de beroemde Lee Berger, past er niet doorheen. Hij zit als een chirurg op afstand en kijkt mee via de camera’s op de vrouwenhoofden. Hij heeft inmiddels bepaald dat het een geheel nieuwe soort betreft: de Homo Naledi (=sterrenmens) – alweer een onbekende aan de takken van onze ingewikkelde voorouderboom (enige gelijkenis met iemand die u kent berust op toeval…).

NB Sep15-1

Het unieke aan deze vondst is ook de omvang. Normaal zijn antropologen al blij met enkele botjes. In de Naledi kamer liggen wel 1500 botten van naar schatting minimaal 15 volwassenen en kinderen. Een tweede bijzonderheid is dat er géén andere botten in de grot lijken te liggen, hetgeen speculaties voedt dat dit een soort begrafenisgrot was. Want de botten zijn heel, dus de Naledi’s zijn er niet in gevallen of naar binnen gespoeld.

De eerste controverses zijn ook al ontstaan. Speleologen (grotdeskundigen) willen eerst weten of er toch niet ooit een andere ingang naar de grot was.  Paleontologen zijn geirriteerd dat nog niet bepaald is hoe oud de botten ongeveer zijn. Berger wijst erop dat zowel oude botten als jonge botten interessant zijn. Als de botten heel oud blijken te zijn  en het is inderdaad een begrafenisgrot kan dit betekenen dat aapmensen weer veel vroeger zogenaamd ‘symbolisch gedrag’ vertoonden dan werd aangenomen. En die grens is Als de botten niet zo oud zijn betekent het dat er opnieuw bewijs is dat er tegelijkertijd met onze directe voorouders nog andere aapmensen leefden die van andere takken van de boom afstamden.

Eén ding is zeker: wordt vervolgd

Kinderregels in Zuid-Afrika

Zoals in voorafgaande nieuwsbrieven gecommuniceerd heeft de Zuid-Afrikaanse overheid nieuw strenge regels geintroduceerd voor kinderen die Zuid-Afrika bezoeken, al dan niet met ouders of andere begeleiders. Minimaal is noodzakelijk een volledig en internationaal afschrift uit het geboorteregister. U wordt in onze Flyer Reisinformatie tijdig en uitgebreid geinformeerd. Al onze reizigers met kinderen zijn goed door de controles heen gekomen.

Ter plaatse woedt er nog steeds een fel debat over deze extreme maatregel, het toerisme is merkbaar gedaald. Ook zijn er grapjassen die voorspellen dat de regering, getergd door de vele kritiek, juist nog verder opschuift en binnenkort een stamboom verplicht gaat stellen die helemaal terug gaat tot de Homo Naledi…

Familiereis in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie

Over kinderen gesproken. Het is een groot voorrecht als je met twee of drie gezinnen een reis naar Afrika kunt maken en helemaal als dit met meerdere generaties is. Het valt alleen niet mee om dit georganiseerd te krijgen qua data. De meeste mensen komen uit op de zomervakantie en dan ben je geneigd om er een lange reis van te maken. Dat betekent twee maal hoge kosten:  de vliegtickets zijn duur en een lange reis is natuurlijk per definitie duurder (en kost veel vakantiedagen). Bovendien willen oudere kinderen vaak ook met eigen vrienden op vakantie en kunnen mogelijke herexamens de planning nog ingewikkelder maken.  Wij weten er alles van!
Steeds meer mensen wijken uit naar kortere reizen in de voorjaarsvakantie en meivakantie. Het is dan respectievelijk zomer en nazomer in Afrika, een prima tijd. De vluchtprijzen zijn lager en sommige voertuigen goedkoper. Ook is er geen gedoe met beschikbaarheid en kunnen we soms een lodge of guesthouse boeken voor één familiegroep, het zogenaamde ‘exclusive use’. Het lukt veel families wel om in het voor- of najaar data te coordineren en de vrije dagen georganiseerd te krijgen op het werk en op school. Hier enkele voorbeelden van dergelijke reizen, steeds uitgaande van vertrek op zaterdag, terugkeer op zondagochtend de week erna.

NB Sep15-3

Voorbeeld 1: Safari & Panoramaroute

Vliegen naar Johannesburg – 2 dagen in  leuk guesthouse langs de Panoramaroute – 2 dagen privé safari inclusief twee wildritten per dag in open safarivoertuig o.l.v professionele ranger – 2 dagen inKruger Nationaal Park zelf op zoek naar dieren en ’s avonds gezellig braaien– vlucht terug naar Amsterdam.

Kostenindicatie voor 2 grootouders, 4 ouders,  4 tieners ca.€ 1.350,00 per persoon.

NB Sep15-4

Voorbeeld 2: Puur Safari Malariavrij

Vliegen naar Johannesburg  – 2 dagen zelf rondrijden in Pilanesberg National Park– 2 dagen privé safari inclusief twee wildritten per dag in open safarivoertuig o.l.v professionele ranger– 2 dagen in natuurreservaat waar fietsen en wandelen mogelijk is – vlucht terug naar Amsterdam.

Kostenindicatie voor 2 volwassenen en 2 tieners ca. € 1.950,00pp.


NB Sep15-5

Voorbeeld 3: Panoramaroute, Safari & Kaapstad

Vliegen naar Johannesburg – 1 dag mooie lodge langs de Panoramaroute3 dagen privésafariinclusief twee wildritten per dag in open safarivoertuig o.l.v professionele ranger – rechtstreeks vliegen naar Kaapstad – 3 dagen B&B in Kaapstad.
Kostenindicatie voor 2 volwassenen en 3 tieners € 2.400 per persoon

Neem contact op voor een offerte toegesneden op uw situatie.

Wilt u juist wel lang op reis klik dan hier (voor voorbeelden van reizen met grote kinderen en voor voorbeelden met kleine kinderen)

Ondertussen op kantoor

Vliegen we één voor één heen en weer naar Afrika om onze kennis op peil te houden en op kantoor is het druk. Veel mensen willen nog dit jaar weg.Het is soms puzzelen maar het lukt nog wel dank zij ons zeer uitgebreide en persoonlijke netwerk, en veel ‘vast byt’. Heeft u nog plannen voor een leuke last-minute Afrikareis voorde Kerst, neem dan aub snel
Aan de andere kant van het spectrum bedienen we de vooruitplanners. Er zijn meer aanvragen voor de zomervakantie van 2016 dan vorig jaar dus dat wijst erop dat het volgend jaardrukker gaat worden. Dit geldt dan vooral voor de zeer populaire route van Windhoek door Namibie en via Botswana weer terug. Sesriem, Etosha en Kasane/ Chobe zullen opnieuw de bottle necks worden dus ook hier geldt: neem contact op en boek vóór de Kerstvakantie

NB Sep15-6

Scholenproject Out in Africa

Van onze scholen ontvangen wij regelmatig foto’s en werkjes. Als je ze bekijkt krijg je weer hoop op minder problemen in Afrika en de wereld. Hier een eerste voorbeeld (het enige kind uit deze reeks dat niet politieagent, dokter of verpleegster wil worden;-)

NB Sep15-7


Baie groeten van 
Ross Aitken en team