In Nederland, en zeker in de Randstad, is de nacht over het algemeen niet heel indrukwekkend – er is veel teveel kunstlicht om echt goed te kunnen zien wat er boven ons hoofd gebeurt. De meeste mensen die naar Afrika gaan staan dan ook versteld van hoe ontzettend mooi de sterrenhemel eigenlijk is, vaak hebben ze nog nooit zoiets gezien!

Het leuke aan astronomie in Afrika is dat er ook allerlei traditionele verhalen bestaan over de diverse sterrenbeelden. Neem bijvoorbeeld Orion. Er zijn hier de afgelopen eeuwen heel, heel veel verschillende verhalen over verteld. Eén van de meest bekende verhalen (dus niet traditioneel Afrikaans) is het verhaal over Orion de Jager. Orion was een zeer getalenteerde jager en stond op het punt om vele diersoorten uit te roeien.Gaia, de Godin van de Aarde, wilde hier een stokje voor steken en stuurde een reusachtige schorpioen (sterrenbeeld Scorpio) op Orion af. Orion werd gestoken door de schorpioen en stierf bijna, maar op het nippertje werd hij door een heler gered. Orion sloeg op de vlucht voor de schorpioen, die de achtervolging inzette. En tot op de dag van vandaag wordt Orion achtervolgd door de schorpioen en zijn de twee sterrenbeelden nooit in dezelfde hemel te zien. Als Orion onder gaat in het westen, komt Scorpio op in het oosten. Het gevolg is dat Orion alleen te zien is van ongeveer november tot april, en Scorpio van mei tot oktober.

NB Aug15-1 (Medium)

Een ander, traditioneel Afrikaans, verhaal over Orion is dat een San (Bushman) jager een pijl afschoot richting drie zebra’s. De pijl miste de zebra’s en viel voor hen neer. De jager kon de pijl niet terughalen, omdat er een leeuw op de loer lag en dus is de pijl daar voor eeuwig voor de zebra’s blijven liggen. Waar in het eerste verhaal hierboven de drie sterren in (enigszins) verticale lijn staan voor Orions zwaard, zijn deze drie sterren in dit verhaal de pijl. De drie sterren daarboven in (met wat fantasie) horizontale lijn zijn de drie zebra’s en de felle (rode) ster in de linker bovenhoek van het sterrenbeeld (Betelgeuse) is het oog van de leeuw die op de loer ligt.

Natuurlijk zijn er vele andere traditioneel Afrikaanse verhalen over Orion en andere sterrenbeelden. Kijk tijdens uw reis in Afrika ’s avonds af en toe eens omhoog en vraag eens wat rond bij diverse mensen, wie weet kunnen zij u nog vele interessante volksverhalen bijbrengen.

Nog een laatste leuk weetje over Orion: het is één van de weinige sterrenbeelden die zowel op het noordelijk halfrond als op het zuidelijk halfrond te zien is. Maar op het zuidelijk halfrond staat hij op z’n kop!

Het is ongelooflijk maar er bestaat een app die de sterrenhemel voor u kan lezen. Alleen krijgt u er dan geen verhalen bij…

Meer informatie over de Sky Guide app

Meer leren over de kleine dingen in de bush? Dat kan!

Wij horen regelmatig van mensen die al vaak op safari zijn geweest (of zelfs van mensen die voor het eerst gaan), dat ze graag meer zouden willen leren over de “bush” tijdens een reis. Zij zijn dan op zoek naar meer diepgang dan bij een gemiddelde wildrit in een safari lodge. Niet iedereen zit daar op te wachten, dus rangers bij een lodge zijn vaak gericht op het leveren van een indrukwekkende safari gevuld met de mooiste leeuwen, olifanten, luipaarden etc. – wat natuurlijk fantastisch is en blijft. Maar sommige mensen vinden het leuk om meer te weten te komen over de kleine dingen in de natuur en de samenhang, bijvoorbeeld insecten, of planten en bomen en de lokale medicinale gebruiken daarvan, of de geologie vaneen omgeving, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zijn daar dan geen mogelijkheden toe? Natuurlijk wel! Indien dit voor u herkenbaar is, overweeg dan eens om een (korte) bushcursus te volgen.

ET 3 (credit Annaliese Eisenstadt) (Custom)

Wij werken nauw samen met een partner in Zuid-Afrika die uiteenlopende cursussen organiseert, waarvan enkele speciaal gericht zijn op mensen die meer willen leren over alle aspecten van de bush, dus niet per se alleen de Big 5 en groot wild (hoewel je dit wel vaak ziet tijdens de cursus). Er is over het hele jaar verspreid een aantal cursussen van 1 of 2 weken (langere cursussen zijn ook mogelijk), waarbij u verblijft in één van de diverse kampen in Zuid-Afrika of Botswana (Tuli Block) en dagelijks er op uit gaat in de bush met een zeer ervaren en deskundige gids. Naar wens kan hij of zij ook presentaties geven over diverse onderwerpen waar u in geïnteresseerd bent. De kampen waar u verblijft zijn eenvoudig en er is geen elektriciteit (de generator gaat één keer per dag aan zodat u camera’s e.d. op kunt laden). Voor die periode bent u dus echt onderdeel van de bush. Een aanrader voor iemand die op zoek is naar net een andere soort ervaring dan de gangbare safari! Voor informatie over data en prijzen, neem contact op met ons kantoor. Een van onze medewerkers heeft een dergelijke cursus zelf gedaan en kent alle kampen erg goed..

Meer informatie over de Rangercursus

Swaziland Reed Dance

Elk jaar wordt eind juli bekend gemaakt wanneer het traditionele Swazi Reed Festival plaatsvindt. Dit jaar begint het op 25 augustus. Op 31 augustus is de belangrijkste ceremonie waarbij veel ongetrouwde vrouwen en vrouwen zonder kinderen, de zogenaamde ‘maidens’, zich presenteren met hun pas gesneden riet. Dat zijn er tienduizenden! Zij zingen en dansen o.a. voor de Swazi koning Mswati III. Veel Swazi’s zijn intens trots op hun rituelen en cultuur en – het moet gezegd – dit is één van de grootste en meest kleurrijke culturele evenementen in Afrika. Wel kiest de koning vaak een nieuwe vrouw uit de rijen… Hij heeft er inmiddels 12 à 13. Hoe kan dat? Nummer 13 wordt pas zijn vrouw als zij hun eerste kind baart, tot die tijd is zij een verloofde..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Out in Africa in de Drakensbergen

Volgt u ons Facebook? Zo ja, dan heeft u kunnen zien dat Out in Africa in de Kwazulu-Natal Drakensbergen is – het gebied waar ons Scholenproject nog altijd op volle kracht vooruit gaat. De Drakensbergen zijn bij uitstek geschikt om actief te zijn met bijvoorbeeld wandelen, mountain biken, quad biken, zwieren door de boomtoppen, golf, etc. Tegelijkertijd is het een perfecte plek om uit te rusten en te genieten van de vergezichten. Zoals een OIA klant die wij hier tegenkwamen opmerkte: “Het lijkt wel of je in een schilderij woont”.

Dit filmpje geeft een goed beeld van de vele mogelijkheden.

En baie groeten aan iedereen!

Ross Aitken en team