National Geographic heeft Kaapstad gebombardeerd tot een top strandbestemming, direct na Barcelona (volgens hen de beste strandstad ter wereld) en vóór andere wereldsteden als Rio de Janeiro en Sydney. Op het schiereiland zijn inderdaad ca. 20 stranden, waaronder de mondaine stranden/wijken Clifton en Camp’s Bay, de brede zandstranden van Kommetjie, de familiestranden van Muizenberg en natuurlijk Bloubergstrand – bekend om zijn fantastische uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg.

De Afrikaanse pinguïns zijn het eens met National Geographic. Bij het mooie Boulders Beach (zie foto) komen zij aan land om te nestelen en te broeden.

Houd er wel rekening mee dat de westkant/ Atlantische oceaan zeer koud is, dus een wetsuit is aan te raden. Het water aan de oostkant (False Bay) is iets warmer. Voor een echte strandvakantie zijn er volgens ons betere plekken in Zuid-Afrika, maar een bezoek aan strand in Kaapstad is natuurlijk een leuke afwisseling na de vele culturele en historische hoogtepunten van deze zeer veelzijdige stad, “The City of Cool” – alweer volgens NatGeo.

Meer informatie over de National Geographic top strandbestemmingen

Kaapstad - Windsurfers met Tafelberg op de achtergrond

En wij noemen hem: Australophiticus deyiremeda

Even naar de andere kant van Afrika. In Ethiopië zijn opnieuw fossiele resten gevonden, waarschijnlijk van een tot op heden onbekende soort.  Dit meldt een groep onderzoekers in Nature 14448. Indien de datering klopt, leefde deze hominid in dezelfde periode als de beroemde Lucy (Australophiticus afarensis), 3.5 miljoen jaar geleden. Ons nieuwe familielid is gedoopt: Australophiticus deyiremeda.

Meer informatie over Australophitecus deyiremeda

Dit soort ontdekkingen leidt altijd weer tot felle discussies binnen de wereld van paleontologen en antropologen, maar het is opnieuw bewijs dat de stamboom van de mens veel ingewikkelder is dan men zelfs tot voor kort dacht, met vele zijtakken en soorten die naast elkaar leefden. Zuid-Afrika heeft trouwens een nog oudere Australophiticus, de al even beroemde Little Foot (3.7 miljoen jaar oud). Dus wordt ongetwijfeld vervolgd…

GA-Sterkfontein007

Damaraland Wildlife Excursie

Out in Africa is net terug van een rondreis door Namibië en Botswana en wat blijven het toch prachtige bestemmingen. Onveranderd blijft Damaraland, in het noordwesten van Namibië, één van onze favoriete regio’s. Het is een prachtig gebied, uitgestrekt en leeg, maar met adembenemende natuur, heuvels en dalen, maar ook mooie vergezichten. Wij hebben overnacht bij Palmwag, een lodge die al heel lang in ons netwerk zit en waar we al vaak zijn geweest. Het blijft een goed adres: mooie ligging, prima kamers en goede excursies.

Damaraland (20)

De excursie waar wij nu (niet voor de eerste keer) op meegegaan zijn is de Damaraland Wildlife Excursie. ’s Ochtends vroeg vertrekt u dan met een gids vanaf de lodge en u bent de hele dag op pad. U zit in een open safari voertuig en heeft dus goed uitzicht vanaf uw hogere positie. Onderweg heeft u kans om van alles te zien, voornamelijk antilopen, zebra’s en giraffen – maar mogelijk ook de beroemde woestijnolifanten. Op het oog is er weinig bijzonders te zien aan deze olifanten; ze zien er net zo uit als andere olifanten. Echter, olifanten hebben normaal gesproken een paar honderd liter water per dag nodig en als u dan ziet hoe weinig water er in de omgeving is, is het opeens wel een wonder dat zij in deze omgeving weten te overleven. Ze doen dit onder meer door een slim dieet te kiezen. Ze eten vaak de planten die het meeste vocht vasthouden, zoals bijvoorbeeld de grappig uitziende “bottle plants”. Ook zijn de kuddes veel kleiner dan normaal en hebben de olifanten wat bredere voeten (zodat ze minder in het zand zakken), maar dat laatste is eerlijk gezegd moeilijk te zien.

Damaraland (15)

Niet alleen de olifanten in dit gebied zijn bijzonder. Damaraland is de laatste plek ter wereld waar de zwarte neushoornnog puur in het wild voorkomt (dus niet in een nationaal park). Wonder boven wonder is er ook heel lang geen stroperij geweest in dit gebied, maar helaas is het eind vorig jaar toch mis gegaan en hebben ze sindsdien aardig wat neushoorns verloren. Gelukkig is er een uitstekend team hard aan het werk om alle misdadigers te pakken te krijgen en dat lijkt vooralsnog goed te gaan. Tijdens de safari heeft u dus gelukkig nog steeds kans om een neushoorn te zien. Verder komen er in het gebied allerlei andere dieren voor, zoals jakhalzen, leeuwen, cheeta’s, luipaarden en hyena’s. Zelf hadden wij erg veel geluk die dag want, ondanks de ongewoon harde wind, zagen wij naast het “gewone” wild (hiermee bedoelen wij de antilopen, zebra’s en giraffen), ook een zwarte neushoorn, vier gevlekte hyena’s en drie cheeta’s. Weliswaar allemaal vrij ver weg, maar ze waren er wel! Onderweg wordt er gezorgd voor een heerlijke lunch en drankjes zijn de hele dag beschikbaar.

Als u tijd heeft in uw reisschema dan is een bezoek aan dit gebied en met name deze excursie zeker een aanrader. U moet dan wel 2 nachten plannen in Palmwag anders is er onvoldoende tijd. Kostenindicatie van de excursie ca. € 100 pp – duur ca. 8 uur.

Damaraland (9)
Voorbeelden van reizen waarin 2 nachten Palmwag verwerkt zijn:

  1. Namibie en Botswana Cirkel
  2. Namibie en Botswana Cirkel inclusief Kaokoveld
  3. Namibie Hoogtepunten
  4. Namibie Totaal

Verre Reizen Evenement Den Haag

Noteer alvast in uw agenda: op zaterdag 24 en zondag 25 oktober kunt u ons ontmoeten op het Verre Reizen Evenement in de Fokker Terminal aan de zuidkant van Den Haag. Samen met collega Maatwerkspecialisten geven wij bovendien de hele dag door presentaties over maatwerkreizen naar verre bestemmingen.

Meer informatie over de Maatwerkspecialisten

Kinderen Afrika

En baie groete aan iedereen!

Ross Aitken en team