52 – Vogelen in Afrika, Namibie Impressies, Scholenproject, Boodschappen
Eén van de mooiste dingen van een safari in Afrika is dat niks van te voren geregisseerd is. En daarmee bedoelen we niet de bestemmingen waar u verblijft of de route die u rijdt, maar wat u tijdens de safari gaat zien. Het maakt niet uit of u als budgetreiziger zelf door bijvoorbeeld het Krugerpark in Zuid-Afrika gaat rijden, of dat u veel luxer verblijft in één van de fly-in lodges in de Okavango Delta in Botswana: wild is nooit gegarandeerd. Gelukkig blijft Afrika aan de verwachtingen voldoen en zien de meeste mensen zeer uiteenlopende en indrukwekkende dieren op safari.
Maar het gebeurt nu eenmaal weleens dat een wildrit qua dieren erg rustig is. Soms heeft dit met het weer te maken – wij staan over het algemeen ook niet graag op een open vlakte als het erg hard waait, dat geldt voor dieren net zo. Soms is het moeilijk te verklaren waarom er op het ene moment veel te zien is en dan weer een hele tijd niets. Puur geluk dus! Maar wat kunt u doen op dit soort momenten, behalve gewoon van de prachtige omgeving genieten?
Een tip van onze kant: neem een (goede) verrekijker mee op safari en richt u op de vogels! Zuidelijk Afrika biedt een thuis aan honderden soorten vogels in de meest uiteenlopende soorten, maten en kleuren. Als u zich er enigszins op concentreert, zult u verbaasd staan van de pracht en praal die letterlijk om u heen fladdert. Wij hebben bij Out in Africa enkele fanatieke “birders” onder ons en wij maken u ook graag enthousiast over onze gevederde vrienden. Want hoewel ook wij nog steeds gek zijn op al het grote wild dat er te zien is, is dat niet altijd uit voorraad leverbaar. Vogels zijn er echter nagenoeg altijd!
Het allerleukste is het dan als u de vogels niet alleen kunt bewonderen, maar ook kunt identificeren. Hiervoor kunnen wij diverse boeken aanraden (die gelukkig hier in Nederland gewoon op internet te bestellen zijn). De beste twee zijn “Roberts Birds of Southern Africa” en “Sasol Birds of Southern Africa”. Ook de meeste fanatieke vogelaars in Afrika gebruiken deze boeken vaak. Om een onderscheid te maken tussen de twee: Roberts heeft vaak wat betere/ uitgebreidere informatie over de verschillende vogels, maar Sasol heeft over het algemeen betere plaatjes. Wilt u nog een stapje verder, dan kunt u ook overwegen om de “Roberts Birds of Southern Africa” app aan te schaffen. Deze app beschikt over veel informatie over de diverse vogels, getekende plaatjes en foto’s van alle vogels en u kunt zoeken op kenmerken van een vogel, wat kan helpen bij de identificatie.
En welke verrekijker is dan goed? Daar zijn vele uiteenlopende opties voor. Nikon en Bushnell zijn bijvoorbeeld populaire merken en leveren goede kwaliteit verrekijkers. Maar ons advies is om diverse soorten uit te proberen in de winkel. Het is echt puur persoonlijke voorkeur wat u het prettigst vindt kijken. En voor degene die echt niet te interesseren is in vogels, is de verrekijker nog steeds een aanrader. Kijk bijvoorbeeld eens door een verrekijker naar dieren die u ziet onderweg, ook als ze dichtbij staan. De details die u dan ziet, geven vaak weer een hele nieuwe dimensie aan het dier, ook als u ze al vaak heeft gezien.
Kortom, vogelen en verrekijken is zeker het overwegen waard, zowel voor de ervaren safariganger als voor de mensen die voor het eerst naar Afrika afreizen. Bij Out in Africa kennen we daarnaast ook enkele geweldige plekken die extra bekend zijn om het rijke vogelleven. Bent u hierin geïnteresseerd, neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen informeren. Er zijn zelfs mogelijkheden om vogelcursussen te volgen. Deze duren ca. 1 week en varieren wat betreft niveau – u kunt kiezen tussen basis en gevorderd.
Meer informatie over cursussen
Namibie – de aarde was woest en ledig
Twee medewerkers zijn net terug uit Namibië. Een impressie:
Wat opviel zijn de grote landschappelijke contrasten die het land erg mooi maken. Windhoek is ordelijk en netjes voor een Afrikaanse hoofdstad met keurige, geasfalteerde wegen. Bij het verlaten van het drukke Windhoek richting Sossusvlei houdt ineens het asfalt op en komt het stof en de leegheid op de onverharde wegen je tegemoet. Je ervaart de eenzaamheid. Slechts af en toe een auto (in deze tijd van het jaar). Zorg voor voldoende water en wat te eten voor onderweg en tank op tijd.
De woestijn en de zandduinen zijn prachtig mooi. De aarde was ooit woest en ledig. Nou, dat zie je hier terug en je merkt ook groot contrast in de temperatuur overdag en ’s nachts. Het lichtspel in de woestijn is mooi en het is niet voor niets dat je vroeg in de Sossusvlei moet zijn om dit zelf te kunnen zien. Noordwaarts rijdend via het Namib Naukluft Park verandert het landschap langzaam opnieuw en dan ben je ineens aan de kust. De rode zandduinen (woestijn) veranderen in gele zandduinen, maar dan van het strand. In de verte zie je olietankers en de golven van de ijskoude Atlantische Oceaan beuken tegen de kust. Via het Duits aandoende dorp Swakopmund terug het woeste binnenland in en daar was het volgende contrast. Onderweg is Uis nog een dorpje waar je boodschappen kunt doen en kunt tanken voordat je het woeste Damaraland in trekt. Een prachtig heuvelachtig landschap met de rode granieten rotsen. Weer af en toe een auto, nauwelijks mensen langs de weg, een koe en een karretje met een paar ezels en dat is het dan wel. Ook een ‘eenzame’ Argentijn al fietsend van Windhoek naar Angola…
Voorbeelden van reizen naar Namibie
Update Big Five Hike voor het Scholenproject
Met veel gezweet en gesteun is er door zo’n 50 deelnemers ZAR350.000 (ca. € 27.000) bij elkaar gelopen tijdens de Big Five Hike voor ons Scholenproject in de Drakensbergen. Out in Africa heeft daarbij op het juiste paard/ hond gewed. We wisten bijna zeker dat Moya het wel zou halen en inderdaad was zij als eerste over de eindstreep. Moya is die met het blonde haar en de zwarte neus onder. Bedankt voor uw bijdragen!
Meer informatie over het scholenproject
Herinnering: met kinderen naar of via Zuid-Afrika>
Vergeet niet: voor kinderen van 17 jaar en jonger die naar Zuid-Afrika reizen of in Zuid-Afrika overstappen (bijvoorbeeld naar Windhoek) is een volledig afschrift uit het geboorteregister nodig, internationale versie. Dit kan opgevraagd worden (vaak per internet) in de gemeente waarin het kind geboren is. Indien één of beide biologische ouders niet meereist zijn aanvullende papieren nodig.
Deze regel is nu 3 weken van kracht en wij kunnen melden dat er in Zuid-Afrika inmiddels een ware orkaan van kritiek woedt over deze kwestie. Niettemin zitten we er tot nader bericht aan vast.
Boodschappenlijst voor Zuid-Afrika en Namibië
Wij hebben een documentje gemaakt met enkele tips die van pas kunnen komen als u zelf boodschappen gaat doen in Zuid-Afrika of Namibie. Handige snacks voor onderweg zijn bijvoorbeeld appels, chips, pinda’s, gedroogd fruit (abrikozen, krenten etc.), snoepje/ kauwgum en biltong, Zuid-Afrika’s beroemde gedroogde vlees. Meestal is dit rund, maar kijk ook uit naar wild biltong (game biltong) van bijvoorbeeld kudu of struisvogel. Biltong is verkrijgbaar in zakjes in de vorm van stukjes of stokjes, of soms vers van de slager als hele lappen vlees. Vraag of hij het wil snijden. Biltong van de slager is meestal vetter dan verpakte biltong. Wilt u het lijstje ontvangen? Stuur dan even een mailtje.
Update beschikbaarheid
Wilt u in het najaar 2015 reizen dan kan dit nog volop.
Wilt u in de zomervakantie 2016 reizen, dan zitten wij nu al klaar… (hint)!
Wilt u naar het Kgalagadi Transfrontier Park dan moet u minimaal 6 maanden van tevoren boeken, zelfs in de stille periode. In Etosha het liefst ook.
Wij wensen de vele klanten die in juli en augustus reizen ontzettend veel plezier!
U bent goed voorbereid!
En baie groete aan iedereen
Ross Aitken en team