Dagboek van een lodge manager – deel 1

Het is duidelijk dat we maar te gast zijn in de bush. Elke diersoort, wij ook, moet zijn territorium goed verdedigen. Dat uw safari lodge er keurig bij ligt en dat water, electriciteit, wildritten en maaltijden beschikbaar zijn, gaat niet zonder slag of stoot. Luister maar naar de verhalen van safari lodge managers.

Olifanten zijn bijvoorbeeld gek op water en regelmatig graven ze hele waterleidingen op om aan de bron van het water te komen. Het meest bijzondere, qua “slurfgevoel”, zijn de grote gasflessen van 50 kilo waarmee uw douchewater verwarmd wordt. Zo’n fles voelt heerlijk koel en glad aan, net water. Alleen het blijkt erg te stinken, dus na 50 meter laat de olifant de gasfles weer vallen en mag je hem met 2 man terug brengen. Of je de olifanten niet voorzichtig kunt wegjagen? Ja hoor, eerst gaat het goed, maar na de eerste schrik wordt je zelf achternagezeten door een 3500 kilo boze olifant. En … een olifant vergeet niet, dus wachten en dan alles opruimen en repareren is toch de beste strategie.

Okavango Delta - Olifant in het water

Honingdassen vallen het vuilnis aan op zoek naar iets zoets. Ondanks hun vreemde lange klauwen, kunnen zij uitstekend klimmen. Vuilniscontainers beveiligen is dus een echte kunst. Is dit eenmaal (meestal tijdelijk) gelukt, dan klimmen zij gewoon over de manshoge bar om een koelkast open te maken op zoek naar lekker fruitsap. En zij wijken niet voor personeel. In tegendeel, zij staan bekend als de aller dapperste van de dieren. Als zij zich bedreigd voelen zullen zij terugvechten, meestal door te bijten in de geslachtsdelen van hun belager…

honey-badger

Apen stelen graag zeep, shampoo en pillen uit badkamers (zij blij als iemand vergeten is om het raam dicht te doen). Zeep ruikt interessant maar blijkt niet te eten, dus dat blijft liggen. Helaas zijn er weinig gasten die zeep met tandafdrukken nog willen gebruiken, dus dat gaat naar de manager zelf. Tandpasta en pillen smaken beter, alleen die verpakkingen vergaan helaas niet…

Groenemeerkat002-Addo

Dan heb je natuurlijk vogels die zichzelf zien in de autospiegels en de “andere vogel” met hun sterke snavel blijven aanvallen “tak, tak, tak!” – tot het glas uiteindelijk kapot is! Heeft u een nieuwe achteruitkijkspiegel? Nee, meneer, die hebben wij niet standaard op voorraad voor elk model auto dat hier langs komt…

459 Yellowbilled Hornbill009

Aanbieding: mooie Kerstreis voor 2 personen

Helaas hebben klanten moeten annuleren voor een prachtige Zuid-Afrika reis met de Kerst. Vertrek stond gepland op donderdag 17 december en terugkomst op zondag 10 januari. Het is een klassieke cirkelroute door de Kaapprovincie met verblijf in karaktervolle guesthouses en nationale parken. De reis start met drie dagen in Kaapstad en voert via de mooie Route 62 naar Oudtshoorn en het stille binnenland naar Addo Elephant National Park. Hier viert u Kerstmis op safari. Van daar rijdt u in rustig tempo terug via Tsitsikamma National Park en de Tuinroute (verblijf in Knysna dorp én in een mooi guesthouse aan het strand). Via één van onze bijzondere boerderij-adressen eindigt u tenslotte met een relaxed verblijf in de Wijngebieden.

Exclusief vluchten is de prijs begroot op € 2.065,00 per persoon. Op dit moment zijn vluchten boekbaar voor bijvoorbeeld € 1.240,00 per persoon indien we bovenstaande data exact aanhouden. Kunt u eerder weg en/of later terug dan zijn de vluchtkosten lager en kunt u als het ware langer blijven voor dezelfde prijs. Alle verblijven zijn reeds geboekt dus beschikbaarheid is gegarandeerd. Bel ons snel als u belangstelling heeft, dan sturen wij meer informatie.

Retourtje Arnhem-Johannesburg

Een tip voor mensen die met KLM vliegen vanaf Schiphol en in de omgeving van Arnhem of Nijmegen wonen. Ongetwijfeld met het oog op de concurrentie van Duitse luchthavens als Dusseldorf verzorgt KLM sinds kort gratis bus transfers van Arnhem en Nijmegen naar Schiphol en terug. De vertrektijd is vroeg genoeg om (bijvoorbeeld) de vlucht van Schiphol naar Johannesburg of Kaapstad te halen. U reist met een comfortabele bus die u afzet bij de vertrekhal en er is wifi aan boord.

Deze service geldt alleen voor nieuwe boekingen en moet direct bij boeking al in de reservering gezet worden. Achteraf kan het niet meer. U boekt daadwerkelijk een retourtje Arnhem/ Nijmegen naar de plaats van bestemming.

“Dat je groot bent in vakanties, wil nog niet zeggen dat je beter bent”

Aldus Friederich Joussen topman van TUI Group in een interview in NRC Handelsblad van 20 maart j.l. TUI is de grootste reisorganisatie ter wereld, omzet 18,7 miljard Euro, aantal passagiers 30 miljoen. Deze meneer weet dus wel wat van het organiseren en verkopen van reizen. Daarom zijn sommige van zijn uitspraken des te opvallender. Op de vraag “Wat is de grootste valkuil voor een bedrijf van deze omvang?” lezen we onder meer dat hij heel goed weet dat als je een grote organisatie bent, zich dit nog niet vertaalt in voordeel voor de klant. Een risico is volgens hem ook dat je zoveel gaat sleutelen aan het bedrijf dat je de klant vergeet. En na diverse fusie golven zegt hij ook “Ik ben nu meer gemotiveerd om de wensen van onze klanten beter te vervullen, dan om nog groter te worden”. Wij nodigen hem van harte uit om te kijken hoe dat dan moet! 🙂

En toch is er goed bestuur in Afrika

Mo Ibrahim, een schatrijk Soedanees-Britse ondernemer die zijn fortuin heeft verdiend met telecommunicatie in Afrika, heeft eindelijk weer eens zijn prijs voor goed leiderschap uitgeloofd. Deze prijs behelst het astronomische bedrag van $ 5 miljoen in één keer plus $ 200.000 per jaar tot aan de dood van de prijswinnaar. Hij wordt uitgeloofd aan een Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleder die goed bestuurd heeft (o.a. niet corrupt), de levensstandaard van zijn mensen heeft verhoogd en vervolgens vrijwillig en vreedzaam het stokje doorgeeft aan een opvolger. Sinds de introductie van de prijs in 2007 is hij slechts drie maal uitgeloofd… Dit is Mo:

Mo Ibrahim

 

De eer is nu te beurt gevallen aan President Pohamba van Namibie, die na twee termijnen als president met pensioen gaat. Hij gaat het geld gebruiken om achterstandskinderen te helpen met hoger onderwijs. Volgens Mo Ibrahim’s stichting laat Pohamba een land achter met een goed functionerende democratie, persvrijheid en respect voor mensenrechten. En het was al een schitterend land met heel veel ruimte, prachtige natuur en een diverse bevolking, dus op naar Namibie!

Hifikepunye Pohamba

Ondertussen op kantoor

Zijn wij blij te melden dat er al veel belangstelling is voor 2016. U weet: hoe eerder u begint met het plannen van uw Afrikareis, hoe meer kans er is dat de bijzondere plekjes nog beschikbaar zijn. Maar dit jaar kan ook nog. Het is zelfs nog gelukt in de afgelopen weken zomervakantie reizen te regelen (naar Zuid-Afrika en Tanzania). We horen graag meer van uw reisplannen!

Baie groete
Ross Aitken en team;