49 – Boer zoekt water in Namibie, Reizen met kinderen, Bosbranden Kaap
Boer Zoekt Water in Namibië
… Wanneer u moe en stoffig arriveert bij uw guest farm op het platteland van Namibië krijgt u bijna altijd een warm onthaal van de boer(in). Voor veel plattelandsbewoners is toerisme een welkome extra bron van inkomsten en werkgelegenheid, vooral in Namibië. Wij ontvingen dit verslag van WABI Guest Farm in de Waterberg regio waaruit weer eens blijkt dat het boerenleven niet over rozen gaat (daar is namelijk geen water voor…)
2013 was een slecht jaar met slechts 200 mm regen. De dieren moesten worden bijgevoerd met duur veevoer. De regen was zo licht dat de stuwmeertjes die worden aangelegd om water op te vangen en te bewaren geen enkel nieuw water kregen. Om de nijlpaarden te laten overleven moest er dus water uit diep gelegen waterputten (tot wel 500 meter) náár het meertje gepompt worden, de omgekeerde wereld. Gezien de droogte brak er in september een enorme veldbrand uit waardoor het laatste gras dat nog overleefde verbrandde. Tot overmaat van ramp bleken enkele kudu’s die vluchtten voor het vuur hondsdolheid te hebben waardoor ca. 100 stuks vee geïnfecteerd werden. Dit is nu gelukkig opgelost, meldt de boer laconiek.
2014 begon beter met goede regen (700 mm) en veel jonge dieren waaronder nijlpaardjes (nijlveulens?), jonge giraffes, zebra’s en antilope soorten. Het meer zag er weer beter uit en was wel 500 m breed. In juli 2014 werd vervolgens een eigen zonne-energie unit geïnstalleerd, de grootste investering sinds de lodge gebouwd is. En, aangezien noch de normale telefoon noch de mobiele telefoon in deze uithoek werkt, is in oktober een speciale zender (repeater) geïnstalleerd waardoor er nu bij het hoofdgebouw gebeld kan worden, ook door gasten.
2015 is opnieuw slecht begonnen, met nog minder regen dan in 2013 en bijvoederen is nu al noodzakelijk. Dus dat ziet er opnieuw niet makkelijk uit. Maar niet iedereen heeft er last van. Zoals altijd gaan de luipaarden hun eigen gang, getuige dit fraaie koppel, gefotografeerd op de landingsstrip:
Dus … waardeer de gastvrijheid, de moeite die de gastvrouw of -heer voor u doet na een lange werkdag – en elke druppel water tijdens uw farm stays in Zuid-Afrika en Namibië.
Reizen met kinderen naar Zuid-Afrika
Vorig jaar is in Zuid-Afrika een nieuwe regel ingevoerd met betrekking tot benodigde reisdocumenten. Dit leidde toen tot een complete opstand in de reiswereld en de minister besloot in zijn wijsheid om introductie van de regel uit te stellen tot 1 juni 2015. Ondanks een voort durende felle lobby van de reisbranche ziet het er niet naar uit dat introductie opnieuw wordt uitgesteld. Dus alvast ter info:
Vanaf 1 juni 2015 is het voor buitenlandse bezoekers die met kinderen tot en met 17 jaar reizen verplicht om naast het paspoort van het kind aanvullende documenten te overleggen. Reist u met beide ouders en uw eigen biologische kinderen dan is alleen nodig een volledig afschrift van de geboorteakte in het Engels. Reist u alleen en/of bent u gescheiden dan is daarnaast nodig ofwel toestemming van de ouder die niet meereist (dus een ondertekende brief in het Engels waarin staat dat hij/ zij toestemming geeft voor de reis in Zuid-Afrika), ofwel u moet kunnen aantonen dat u als enige voogdij heeft over het kind. Indien één van beide ouders overleden is dan moet u een kopie meebrengen van de overlijdensakte. Heeft u geadopteerde kinderen neem dan kopieën mee van alle relevante documenten die u kunt bedenken. Indien het kind alleen reist is naast het afschrift van de geboorteakte nodig een brief met toestemming van beide ouders of voogd(en) plus kopieën van hun paspoorten of ID kaarten. Uiteraard wordt u hierover ook geïnformeerd in de Reisinformatie die wij 10 weken voor vertrek toesturen.
Bosbrand in omgeving Kaapstad
Begin maart is er een enorme brand geweest op het Kaaps schiereiland, waarbij onder andere het bekende hotel Tsintswalo is afgebrand. Treurig voor de mensen van Tsintswalo, maar ze waren gelukkig goed verzekerd en de opening van het nieuw te bouwen hotel is al weer aangekondigd.
Branden zijn in Afrika niet alleen maar slecht nieuws en zeker niet in het complexe fynbos ecosysteem waar de Kaapprovincie wereldberoemd om is. De naam fynbos typeert de planten die er worden aangetroffen – het merendeel van de 8700 soorten bestaat uit lage struiken of kleine planten met fijne blaadjes. Echte grassoorten ontbreken in het gebied. De belangrijkste plantgroepen zijn de beroemde protea’s (foto onder) en heel veel bol- en knolplanten. Veel van de plantensoorten in het Fynbos hebben een heel kleine verspreiding. Soms is er maar één groeiplaats ter grootte van een voetbalveld. Alleen al op de Tafelberg groeien 800 soorten die slechts op die berg voorkomen! Het is een zeer complex en kwetsbaar ecosysteem.
Zuid-Afrikaanse wetenschappers wijzen op het belang van vuur bij het ontkiemen van zaden.Natuurlijk gaan veel gewassen en zaden verloren, vooral van kleinere soorten als madelieven en erica’s. Maar zaden van de grotere planten zijn juist gebaat bij grote hitte. Zij kunnen tot wel 50 jaar in de grond liggen en laten vele vuren over zich heen razen. Pas bij echt intense hitte ontkiemen deze grotere soorten, zoals Speldekussens en Barosma (Eng: buchus). Eens in de 15 jaar is zo’n enorme vuurzee dus positief voor het in stand houden van de variëteit.
Ook in het dierenrijk heeft vuur positieve effecten voor sommige soorten en negatieve effecten voor andere. Vele dieren zullen zijn gevlucht waardoor hun reikgebied toeneemt, veel kleinere vogels worden nu in de buitenwijken gesignaleerd. Opportunistische jagers als valken komen juist naar het gebied toe om knaagdieren en insecten te vangen. Ook reigers en ibissen hebben het makkelijk met de vele insecten die nu makkelijk te vinden zijn. Kleine kanaries die normaal zaad eten kunnen ook op geroosterde zaden overleven. Reptielen hebben het moeilijker gehad, vooral de vele schildpadsoorten. Maar ook hier enig goed nieuws. De brand had diverse haarden en de hitte was niet overal zo intens. Het heeft zelfs kort geregend tijdens de brand. Ondanks veel schildpad slachtoffers zijn er ook levende schildpadden aangetroffen in gebieden waar de brandweerlui en biologen ze echt niet verwachtten.
Nu – nog geen maand later – is het eerste groen al weer zichtbaar. Nu hopen we op goede winterregens en volgende zomer is dan het enige zichtbare effect van de brand alleen nog maar de meer open stukkenwaar vroeger dichte struiken waren. Minder kreupelhout betekent op zich ook al minder brandgevaar volgend seizoen.
Ondertussen op kantoor
De vakantiebeursgekte is een beetje voorbij, dus nu zijn er vooral veel mensen die heel serieus met hun Afrikaplannen bezig zijn. Ook zijn er al opvallend veel aanvragen voor 2016. De zwakke Euro betekent dat Afrika er niet goedkoper op wordt, vooral de Dollarlanden als Tanzania, Zambia en (in mindere mate) Botswana. Tegelijk trekt de economie aan dus het gaat goed met Out in Africa.
Graag horen wij meer van uw reisplannen!
Baie groete
Ross Aitken en team