48 – Seychellen, Zimbabwe, Sossusvlei
Na een succesvolle Beurs van Bijzondere Reizen in Amsterdam en een superdrukke Vakantiebeurs in Utrecht hebben we een enorme berg werk verzet. Maar nu is het weer tijd voor wat nieuws uit Afrika.
De Seychellen
Stelt u zich voor: de Wadden Eilanden bestaan uit meer dan 100 eilanden, er wonen 100.000 mensen in totaal, van wie 90% op Texel, de Noordzee is niet grijs maar azuurblauw, het is er het hele jaar prachtig weer – en je moet vanaf het vasteland 1600 kilometer vliegen om er te komen…
Zoiets moet u zich voorstellen bij de Seychellen, één van de kleinste landen ter wereld en een in allerlei opzichten unieke plek op aarde. Ten noorden van Madagascar ligt midden in de Indische Oceaan een geweldig mooie strand- en relaxbestemming die goed te combineren is met een Afrikareis. De Seychellen liggen ter hoogte van de evenaar, dus het weer is bijna het hele jaar goed – beter dan op andere bounty eilanden als Mauritius en Zanzibar. Het toeristisch beleid is bovendien expliciet gericht op puurheid, authenticiteit en rust – en juist niet op massatoerisme. Deze bestemming is vooral ook geliefd bij honeymooners vanwege de gunstige huwelijkskortingen.
En dan is er de natuur… bijna de helft van de totale landmassa heeft een bijzondere status als beschermd natuurgebied, de prachtige stranden zijn wereldberoemd en ook het koraalrif en de oceaan is op veel plaatsen beschermd.
Indien u de Seychellen combineert met een reis naar Afrika zijn de meerkosten ook ongeveer gelijk aan een verlenging op Mauritius. De extra vluchtkosten voor een verlenging vanaf Dar-es-Salaam zijn ongeveer € 350. Vanuit Johannesburg zijn de extra vluchtkosten ongeveer € 550, maar er zijn vaak combinatie aanbiedingen die lager uitvallen. Eenmaal ter plaatse kunt u kiezen uit vele hotels.
U kunt op de Seychellen eventueel meerdere eilanden bezoeken, bijvoorbeeld het meest bekende en tevens ‘hoofdeiland’Mahé in combinatie met Praslin, met het beroemde natuurgebied Vallée de Mai en/of La Digue. La Digue leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Daarnaast zijn er talrijke kleinere, meer exclusieve, eilanden. Transport tussen de eilanden is doorgaans per veerboot of lokale vlucht.
Houdt de Seychellen in gedachten indien u een mooi strandverblijf zoekt aan het einde (of begin) van uw safari.
Houdt de Seychellen in gedachten indien u een mooi strandverblijf zoekt aan het einde (of begin) van uw safari.
Wat te doen met Zimbabwe…
Zimbabwe probeert uit de as te herrijzen als vakantiebestemming. De Zimbabweanen zelf, en veel reisaanbieders, vinden het langzamerhand tijd om over de nog altijd voortdurende politieke en economische ellende heen te stappen en te kiezen voor de gewone mensen die toeristen met open armen ontvangen. Want het is zonder twijfel een prachtig en veelzijdig land. Wij waren zowaar ook bijna zo ver dat we zelf opnieuw wilden gaan kijken, maar een recente bizarre actie van de Mugabe regering heeft ons eraan herinnerd dat het nog te vroeg is.
Zonder enige vooraankondiging, uitleg of consultatie heeft de regering besloten ruim 60 baby olifanten te verkopen aan handelaren en dierentuinen in China, het Midden-Oosten en ook aan Frankrijk. Dit onder het mom van “we hebben teveel olifanten en het geld is nodig om de parken te runnen”.
Dat is al erg genoeg maar de manier waarop de babies gevangen zijn slaat werkelijk alles. Ze zijn letterlijk met grof schietgeweld uit de kuddes gehaald en het is bekend dat de hele kudde daarbij getraumatiseerd raakt. De olifant is nu eenmaal een zeer intelligent groepsdier dat langdurig reageert op veranderingen, zoals de dood of verdwijning van een lid van de kudde, zelfs als dit niet met geweld gebeurt. De babies zijn verder lang afhankelijk van hun moeder en ook van zussen en tantes in de kudde. Bij gewelddadige vangst raken ze vaak zo van slag dat ze sterven, of voor de rest van hun leven agressief of depressief gedrag vertonen. Zelfs als ze het zouden overleven staan China en de UAE niet bekend om hun goede behandeling van wilde dieren. Ze komen in droevige dierentuinen of zelfs circussen terecht. Ook de achtergebleven kudde vertoont normaal langdurig afwijkend gedrag. Ze blijven schuw en achterdochtig en er zijn zelfs gevallen bekend waar olifanten “wraak” lijken te nemen.
Dus nog maar weer even wachten met echte rondreizen door Zimbabwe…
Nieuwe bestemmingen rondom de Sossusvlei
Als u wilt weten wat frustratie nummer 1 is hier op kantoor: boekingsproblemen bij Etosha, de Sossusvlei en nog wat locaties als Kgalagadi Transfrontier Park en Chobe/ Kasane!!
Bij de Sossusvlei zijn inmiddels extra bedden beschikbaar gekomen, dus dat biedt nieuwe mogelijkheden. Dichtbij Sesriem heeft Desert Camp een tweede kamp gebouwd Desert Quiver Camp. Wat verder weg, op het 7000ha grote privé reservaat van Desert Homestead is The Outpost gebouwd – ca. 11 nieuwe units met spectaculair uitzicht over de grassige Namib natuur en de beroemde rode duinen in de verte. Verder is er een hoofdgebouw met restaurant en zwembad. Desert Homestead is trouwens ook een prima plek om te paardrijden. Foto’s zijn er nog niet, maar dit is de bestaande accommodatie.
Niettemin blijft er een gebrek aan accommodatie voor de maanden juli en augustus (en in toenemende mate september) vooral als u in vaste accommodatie wilt verblijven. Dus het advies voor Namibië blijft: vermijd de zomervakantie en als dit niet mogelijk is: boek vroeg bijvoorbeeld in het najaar voorafgaand aan de zomervakantie waarin u wilt reizen.
Baie groete
Ross Aitken en team