Beste mensen, 

Januari is altijd een maand waarin de media veel aandacht hebben voor de vakantieboekingen en reistrends. Wij lezen bijvoorbeeld dat er nog maar heel weinig plekken op de planeet zijn die nog “ongerept” zijn en dat juist wij daar debet aan zijn omdat Nederlanders behoren tot de meest reislustige mensen ter wereld. Inderdaad is het ook onze ervaring dat wanneer je ergens op een zéér afgelegen plek in Afrika om zeg 05.00 uur in de ochtend staat te wachten op het vertrek van de bushwandeling, er vaak op het laatste moment toch nog  een ander avontuurlijk koppel of gezin opduikt – dat Nederlands blijkt te zijn. Verre reisbestemmingen zijn dus blijkbaar “op” – er is geen land meer te bedenken waar echt geen reizigers komen. Dat geldt zeker voor zuidelijk en Oost-Afrika. Maar stilte is er zeker wel te vinden…

Foto: Zanzibar

Het vermijden van toeristen kan je namelijk ook anders aanpakken door gebruik te maken van de kennis van een maatwerkspecialist. Wij hebben daar als Afrika experts veel ervaring mee. Binnen “onze landen” kennen wij wel degelijk streken waar het nog zeer stil is. Denk in Zuid-Afrika bijvoorbeeld aan het noorden van de Limpopo provincie, aan de Transkei, Lesotho, Karoo en Maputaland. In Botswana bijvoorbeeld de Tsodilo Hills, in Namibië bijvoorbeeld Boesmanland en in Tanzania Ruaha,  Selous en het gehele westenZambia is sowieso niet druk en daarom een goede keus voor wie van afgelegen en stil houdt.

 

Foto: Karoo

Een tweede tip is om buiten de drukke seizoenen te reizen. Dit is helaas niet voor iedereen weg gelegd, maar het kan zeer veel uitmaken in de drukte – en ook in de prijs. Namibië is relatief stil tot en met juni, Zuid-Afrika is traditioneel rustig tussen april en juni, Botswana van december tot mei. Reizen in de nattere maanden(verschilt van land tot land) kan ook heel goed en is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de moessons in Azië. Het regent niet dagelijks en meestal maar kort de natuur is prachtig groen, en het is meestal stiller omdat het te warm is voor de massatoerist.

Foto: Transkei

Verder is het mogelijk om activiteiten te kiezen, met name wandelen, die je brengen naar afgelegen delen van het land, waar zelfs geen voertuigen kunnen komen. Hierover hebben wij pas een Blog geplaatst met meer informatie:  Een Actieve en Avontuurlijk Vakantie? Ga op Wandelsafari in Zuid-Afrika!

Foto: Kalahari 

En dan is er nog de mogelijkheid om exclusieve plekken voor u alleen te regelen als u een hoog budget hebt. Denk bijvoorbeeld aan de Kwando concessie in Botswana, natuurreservaten in de Waterbergen ten noorden van Johannesburg of in de Karoo, de duurdere lodges in Sabi Sands, top lodges in Namibië: bijvoorbeeld Wolwedans of, in Botswana de Kwando concessie en het Tuli Block.

Foto: Wolwedans

Onze conclusie is: wij kunnen niet beoordelen of verre bestemmingen “op” zijn, maar Afrika is een geweldig continent voor wie de stilte wil opzoeken – als je maar genoeg kennis hebt.

Compenseer uw CO2 emissie via GreenSeat

Het wordt eindelijk normaler om de CO2 uitstoot van vluchten te compenseren. Sommige reisorganisaties zetten dit zelfs automatisch op de factuur. Wij laten klanten daarin vrij, maar we stimuleren al vele jaren om te compenseren via onze partner Green Seat. Helemáál niet vliegen is natuurlijk het best voor het klimaat, maar een mooie reis af en toe (naar een plek die ook niet op een andere manier bereikbaar is), is voor de meeste mensen een acceptabel compromis.

GreenSeat richt zich alleen op de compensatie van de CO2 emissie van vervoermiddelen (er zijn nog meer belastende stoffen). Hierdoor blijft het goedkoopen onderzoek toont aan dat de bereidheid om te compenseren dan groter wordt. Compenseren van een retourtje Johannesburg kost slechts € 15,00 per persoon en daarmee draag je ook nog eens bij aan de ontwikkeling van Oeganda.

Wat zie je toch veel in één reis

Het valt ons vaak op hoeveel landschappen, dieren en cultuur je in één goed geplande reis kunt zien en ook klanten merken dit regelmatig op. Garanties op het zien van bijvoorbeeld “De Big Five” zijn er natuurlijk niet en wij temperen soms de verwachtingen met betrekking tot het zien van bepaalde dieren. Maar ook wij zijn regelmatig blij verrast om te horen dat mensen werkelijk van alles gezien hebben. Een mooi voorbeeld mogen wij laten zien van klanten de Lint, die hun prachtige fotoboek met ons gedeeld hebben. Zij deden een ongewone route (combinatie werkbezoek – vakantie) van de Zuid-Afrikaanse oostkaap dwars door de Karoo naar Namibie. Bekijk het fotoboek via: Fotoboek Kaapprovincies en Namibie

Foto: Etosha NP

Baie groete,

Ross Aitken en Team