Goed nieuws!

Cyril Ramaphosa is door een kleine meerderheid van de ca. 5000 gedelegeerden gekozen tot de nieuwe partijleider van het ANC. Het ANC is bijna 24 jaar na de eerste democratische verkiezingen nog altijd de grootste partij in Zuid-Afrika. Na een verbeten strijd heeft Ramaphosa het gewonnen van Nkosazana Dlamini-Zuma, de weinig gerespecteerde ex-vrouw van de huidige president Jacob Zuma. De angst bestond dat zij zijn verwoestende praktijken van corruptie en vriendjespolitiek voort zou zetten. Ramaphosa zal zeker een zware dobber hebben in dit complexe land, maar hij is absoluut de betere van de twee kandidaten. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van de vice-president en andere ANC officials die ook gekozen zijn. Als alles naar verwachting verloopt, zal Cyril uiterlijk in 2019 President worden. Dat is goed nieuws voor de toekomst van Zuid-Afrika.

De populairste reizen

Hoewel wij erg gespecialiseerd zijn in onbekende en afgelegen gebieden in Zuidelijk Afrika, zijn er klassieke routes die best-sellers zullen blijven. En dat is ook terecht, want ze voeren langs de mooiste plekjes. Doe inspiratie op voor de Hoogtepunten van Zuid-Afrika (deze route reis staat op 4 niveaus op de website).

Of lees onze blog over de populaire Cirkelroute door Namibie en Botswana.

Veel gestelde vragen

Ook over veel gestelde vragen en situaties staat informatie op de website, bijvoorbeeld over Reizen met Kinderen naar Zuid-Afrika,  en specifiek over Safari’s/wildritten met jonge kinderen. Verder hebben wij een mening over de zogenaamde Knuffelfarms, of andere “animal interaction” zoals Rijden op een Olifant.

Water tekort in Kaapstad

Kaapstad kampt al sinds 2015 met droogte. Inmiddels zijn er grote watertekorten en de gemeentelijke waterbedrijven zijn genoodzaakt strenge beperkingen op te leggen aan consumenten en bedrijven. Overigens hebben zij de centrale overheid al lang geleden gewaarschuwd over de naderende problemen, maar die vond het kennelijk niet nodig om in actie te komen en beperkingen op te leggen aan vooral de agrarische districten.

Vanaf 1 december geldt het (tot voor kort) hoogste niveau 5. Dit houdt onder meer in dat elke inwoner maximaal 87 liter water per dag mag gebruiken (thuis of elders), en dat drinkwater niet mag worden gebruikt voor bijvoorbeeld tuinen, zwembaden, auto wassen, fonteinen, etc. Wie niet voldoet aan de regels moet boetes betalen. Als reiziger merkt u er niet heel veel van, u zult wel overal bordjes zien in de guesthouses. Het is goed om te weten dat dit speelt en om zelf ook zeer zuinig om te gaan met water. Bij een flinke douche verbruikt u normaal al zo’n 60 liter water. Dus houd het douchen kort, ga niet in bad, en doe langer met uw handdoeken en beddengoed.

Vanaf 1 januari is een nieuw niveau ingesteld, namelijk niveau 6. Dit is nog strenger, met name voor bedrijven. Ook agrarische bedrijven moeten nu tussen de 45 en 60% water besparen t.o.v. de situatie vóór 2015. Dat valt niet mee als je druiven verbouwt…

Wijngebied (3)

Maar niet in het oosten

In de omgeving van Kruger zijn de zomerregens gewoon gekomen als normaal, en het resultaat is een prachtig groene bush! En dat betekent dat het kalverseizoen is voor de meeste antilope soorten. Alle kalveren worden binnen korte tijd van elkaar geboren. Binnen een half uur na de geboorte kunnen de kalfjes al staan en lopen en dan is het maar hopen dat de roofdieren een ander kalfje zullen pakken… “there is safety in numbers” is de Engelse uitdrukking. En dat klopt – de meeste antilopesoorten zijn zeer succesvol en worden niet met uitsterven bedreigd.

Kort nieuws

  • Save-the-date: op zondag 30 september organiseren wij samen met de overige Maatwerkspecialisten een Reis Om De Wereld Beurs in Zwolle. Nader bericht volgt.
  • Botswana heeft zijn plannen om een toeristenbelasting van $30 pp in te voeren weer laten vallen.
  • Malou is terug uit Zuid-Afrika en zij heeft een filmpje gemaakt met impressies.
  • Wij zijn zwaar teleurgesteld in Gordon. Hij ging niet trouwen, maar Kaapstad lag er weer schitterend bij!

Kaapstad - Stadgezicht met stadion, Lion's Head en Tafelberg

Ondertussen op kantoor – en Fijne Feestdagen!

Het nieuwe jaar komt eraan en veel mensen hebben Afrikaplannen. We roepen u op om zo snel mogelijk contact op te nemen, zodat u de traditionele golf van aanvragen en boekingen in januari en februari nét voor bent.  Dit geldt vooral als u in de maanden juli en augustus wilt reizen (uitlopend tot oktober in Namibië). Of wellicht heeft u een langgekoesterde wens om een keer een mooie Kerstreis te gaan maken? Dan is het helemaal niet raar om nu al contact op te nemen over de Kerstperiode volgend jaar – ook dat is een drukke periode omdat het dan ter plaatse schoolvakantie is. Wij zijn gewoon open in de kerstvakantie. Wilt u langskomen? Graag even een afspraak maken.

Wij wensen u vredige Kerstdagen en een reislustig 2018.

Baie groete van Ross en Team