Beste mensen

Ross en Annelieke en hun chickens zijn verhuisd!

Struisvogels Afrika
Wij hebben een ruimer en lichter kantoor gevonden dat nog dichterbij de rijksweg A20 is dan het vorige. Het nieuwe adres is Dillenburgsingel 250, 3136 EG Vlaardingen.

Feedback van klanten

Traditiegetrouw nemen we in de najaarsnieuwsbrief enkele citaten op van klanten die net terug zijn en die ons opgevallen zijn:

Familiereis naar Zuid-Afrika:

Wat een veelzijdig land en wat kun je ontzettend veel ondernemen. Reizen met 3 tieners was natuurlijk ook ietsie een risicowedstrijd omdat we niet van tevoren wisten of ze alles wel zo leuk vonden en we hebben uiteindelijk toch 5300 Km gereden. Ook dat is geweldig gegaan en er was voor elk wat wils. Rijke ervaring om zo met je gezin het avontuur aan te gaan. Want dat is het. Mensen die me vragen wat ik het mooiste aan Africa vind zeg ik meestal het gevoel dat je daar echt leeft. Daarmee bedoel ik dat het spannend en intens is , de reis , de dieren , de mensen en het magistrale mooie landschap. We hebben het ervaren als intense beleving. De natuur was echt geweldig en de als je dan weer paar honderd kilometer gereden had was het weer totaal anders. Soms overweldigend. Genoten we van een mooie wandeling over de Ottertrail springen tijdens de rust ineens achter elkaar walvissen omhoog ( en zo heb ik wel meer voorbeelden).  Ontzettend leuk om bij de boeren op bezoek te gaan . Erg leuke gesprekken gehad en naast enthousiaste verhalen ook diepere gesprekken gevoerd . De kennis die de mensen hebben van het land en hun voorvaderen is erg interessant. Echt een meerwaarde van de reis vond ik het.

Over het laten rijden van volwassen kinderen die pas enkele jaren hun rijbewijs hebben:

Waar we wel aan moesten wennen was het verkeer. We hadden een prima auto maar er zijn erg veel onzekere factoren op de weg: potholes, loslopende dieren. Mensen op de weg, ontbrekende strepen, te hard rijdend verkeer, tegenstrijdige verkeersborden, onvoorspelbaar inhaalgedrag van mede weggebruikers. Zelf heb ik blijkbaar vodoende rijervaring, maar voor mijn zoon met beduidend minder rijervaring was het te stressvol. Gelukkig waren de te overbruggen afstanden ook met één bestuurder goed te doen. In totaal hebben we zon 3000 km gereden.Maar het was gewoon een fantastisch land. Hartelijk dank voor jullie inzet en expertise.

Zambia maakt zijn reputatie waar:

Veel leeuwen en olifanten gezien( die trouwens behoorlijk wild zijn in vergelijking met de andere parken) en als kers op de taart een pangolin( reuzenschubdier). Zo gaaf dat ik dit zeldzame dier eindelijk eens te zien kreeg. Het laatste en beste onderdeel van de reis was toch wel South Luangwa. Ook hier weer aan de rivier, weliswaar ook net buiten het park maar daar heb je geen idee van. De olifanten steken iedere dag de rond deze tijd ondiepe rivier over en lopen dan zo tussen de tenten door het kamp binnen. Daar gaan wij voor naar Afrika! In South Luanga wemelt het van de dieren. Veel luipaarden gezien daar. Hoogtepunt was de aanval van een leeuwin op een stekelvarken. Het stekelvarken won, de leeuwin bloedend achterlatend met een behoorlijk aantal stekels in haar poot die ze  met haar bek probeerde te verwijderen. Zoiets maak je maar zelden mee denk ik. Al met al hebben we weer heerlijk genoten in Afrika en zullen nog wel even nagenieten met de foto’s en filmpjes.

Verder ontvangen we veel foto’s van dieren, landschappen en blije familiegroepen, zoals de familie Terpstra

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Ook weer in Namibie vooral, door de kwaliteit van de wegen en de grote druk op met name kampeervoertuigen. Bij verreweg de meeste klanten is het goed gegaan, namens enkele gezinnen zijn we nog bezig met correspondentie.

Trucksafari Afrika

Iedereen komt Out of Africa

Er is weer een stap gezet in het onderzoek naar de oorsprong van de moderne mens. Er zijn onlangs twee artikelen gepubliceerd van genitici die het DNA van de in totaal liefst 37 pre-historische Afrikanen hebben geanalyseerd. De Khoisan zijn opnieuw aangewezen als de moderne mens met het oudste DNA. Men ging tot op heden uit van een vertakking 300.000 à 200.000 jaar geleden, maar dit is inmiddels verder terug in de tijd geplaatst naar tussen de 350.000 en 260.000 geleden. Ook in West-Afrika zijn bij leden van de Mende stam oeroude DNA sequenties gevonden. Het kan dus zijn dat de vroegste mens zich nog weer eerder afsplitste dan het oudste nu gevonden DNA (en dus de gezamenlijke voorouder was van de Khoisan en de Mende). Maar het is ook mogelijk dat verschillende Homo Sapiens zich los van elkaar hebben ontwikkeld , allen met kenmerken die passen bij de moderne mens maar met – nu aangetoond – verschillend DNA.

Daarnaast tonen de onderzoekers aan dat er reeds lang geleden frequente menging was tussen groepen en dat zij over grote afstanden migreerden. Het onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat 2000 jaar geleden in het huidige Tanzania jager-verzamelaars leefden die verwant waren aan Khoisan uit zuidelijk Afrika (een afstand van ca. 3000 km). Ook kan uit de genetische variatie worden afgeleid dat al  in een ver verleden (toen er nog genoeg ruimte was) boeren en herdersvolkeren telkens de jager-verzamelaars in de verdrukking brachten, een proces dat zelfs in de 21e eeuw op enkele plaatsen in Afrika nog zichtbaar is.  Eigenlijk is het ongelooflijk, maar zowel in Namibie als in Tanzania zijn er nog kleine groepen nazaten van deze volkeren die nog altijd grotendeels  op de jager-verzamelaar manier leven. Op enkele plaatsen kunt u daar als reiziger iets van zien. Een zeer bijzondere ervaring, vooral met kinderen.

Bushmen 4

The Internet of Things en de Neushoorn

The internet of things gaat over de ontwikkeling die gaande is waarbij apparaten autonoom gegevens kunnen uitwisselen via internet en ‘actie’ kunnen ondernemen zonder noemenswaardige tussenkomt van mensen. Een samenwerkingsverband tussen Welgevonden Game Reserve, IBM, Universiteit Wageningen en MTN (een grote telecommunicatie provider in Afrika) is bezig om met behulp van deze benadering een nieuwe manier van neushoornbescherming te testen. Tot op heden wordt altijd de neushoorn zelf ingezet voor zijn eigen bescherming (bijv. met chips, drones, afzagen hoorns, etc.). En zij worden beschermd door teams van rangers die hun eigen leven in de waagschaal stellen. Maar in dit project worden juist prooidieren zoals zebra’s en impala’s ingezet. Zij zijn veel talrijker, beter verspreid in de parken en zeer alert. Zij reageren onmiddellijk op gevaar van bijvoorbeeld roofdieren, maar ook op stropers. Het idee is om de kennis zo te ontwikkelen dat deze prooidieren als wachters gaan optreden in het park. Zodra zij een gedragspatroon laten zien waaruit kan worden afgeleid dat er stropers zijn, kunnen de anti-stroop teams in actie komen. Zo wordt de bescherming van neushoorns meer pro-actief en hopelijk ook meer effectief dan de huidige methode waarbij teams min of meer op goed geluk door de natuurreservaten trekken. Bovendien is het veel eenvoudiger om kleinere dieren te chippen i.p.v. de kolossen van 2000 kilo.

Dit filmpje laat er meer over zien

Ondertussen op kantoor

Zijn wij zijn helemaal klaar voor uw aanvragen voor 2018 en dat belooft een heel druk jaar te worden. Wij hebben weer meer aanvragen dan vorig jaar voor de zomervakantieperiode juli en augustus. Met name Namibie is ‘booming’. De prijzen in Namibie zijn flink gestegen maar niettemin zijn bepaalde locaties nu al vol. Dus heeft u reisplannen in de zomervakantie 2018 begin dan nu met de planning. Zelfs zijn er slimme gezinnen die op hun gemak een reis voor 2019 plannen (hint).

Baie groete

Ross Aitken en team