66 – Klassieke Rondreis Zuid-Afrika, Tips voor uw Afrikareis, Leeuwenbotten, Great Whites
Beste mensen,
Voor veel gelukkigen is het bijna zo ver: de vakantie naar Afrika gaat beginnen. Hier nog wat laatste tips, aanwijzingen en suggesties voor mensen die bijna vertrekken naar Zuidelijk Afrika. Maar eerst dit:
Klassieke Rondreis Zuid-Afrika in augustus
Wij hebben een annulering voor 5 personen, voor een prachtige klassieke rondreis door Zuid-Afrika, vertrek 2 augustus, terug in Nederland op 21 augustus. Het eerste deel van de route loopt van Kaapstad naar de Tuinroute. Dan maakt u een binnenlandse vlucht. Vervolgens rijdt u via Umfolozi, Swaziland naar het Greater Krugerpark gebied waar u ook een privé safari maakt van 2 dagen (4 wildritten p.p. inbegrepen). Vervolgens rijdt u het laatste gedeelte via de Panoramaroute en eventueel Pretoria naar Johannesburg. Prijsindicatie ca. € 2.550,00 per persoon bij 5 personen. We kunnen de meeste accommodatie nog enkele dagen vasthouden. Heeft u (mogelijk) belangstelling? Neem dan snel contact op – tel 010 474 6266, email: info@outinafrica.com
Laatste tips voor uw aanstaande reis naar Afrika!
Schiphol – hoewel wij van klanten tot nu toe nog geen klachten hebben ontvangen (ook niet in de meivakantie) wordt er gewaarschuwd voor lange rijen bij het inchecken. Zorg dat u thuis al incheckt (zodat u bij elkaar zit), dat u de boarding pass print en dat u uiterlijk 3 uur van te voren in de rij staat voor het afgeven van de bagage. Dat is wel vervelend voor de vele mensen die met KLM naar Johannesburg of Kaapstad vliegen (want die vluchten vertrekken rond 10.00 uur, dus heel vroeg op). Vliegt u naar Windhoek (’s middags) dan is het goed te doen, maar houd rekening met files.
Vliegt u niet zo vaak? – tegenwoordig zijn er geen vliegtickets meer per persoon. Uw vervoersbewijs is gewoon een A4tje met alle passagiers op één pagina. Hiermee kunt u thuis inchecken via de website van de luchtvaartmaatschappij. U heeft daarvoor nodig het A4tje met de boekingscode en de paspoorten. Eenmaal op Schiphol moet u zelf de bagage afgeven en de labels printen, het wijst zich vanzelf en er is altijd grondpersoneel om te helpen. Daarna door naar de handbagage stations, en daarna de paspoortcontrole. Heeft u een nieuw paspoort met chip en symbooltje op de voorzijde, dan kunt u mogelijk elektronisch inchecken in een aparte rij. Dat duurt echter per persoon ook nog vrij lang op dit moment. Kijk in de camera zodat uw gezicht goed zichtbaar is.
Aan boord – zorg dat u genoeg drinkt, en dan bedoelen we niet-alcoholische dranken. Niet iedereen weet dat KLM achterin het toestel in de pantry permanent water en sap heeft staan, en kleine snacks. Dan kunt u gelijk even de bloedcirculatie op gang houden.
Na aankomst – de Zuid-Afrikanen bij ons op kantoor raken zelfs nog euforisch bij het zien van de enorme lege aankomsthallen, van de intercom die niet te verstaan is, en van de niet al te vriendelijke douanemensen die liever niet ’s avonds werken. Maar voor u is het waarschijnlijk minder romantisch. Wees vriendelijk en geduldig, de vakantie gaat bijna beginnen. Reist u met kinderen van 17 jaar en jonger, heeft u dan de benodigde papieren geregeld? Aanwijzingen hiervoor staan in uw reisdocumenten.
Reisinformatie – lees ook nog even de Reisinformatie door, met name de tips voor het zelf rijden. Heeft u hier al een goede wegenkaart gekocht en even gekeken naar de routebeschrijvingen? De Duitse uitgeverij Reise Know-How heeft goede kaarten (te bestellen via Bol.com).
Muggen – vergeet niet muggenspul te gebruiken voordat u op de wildrit gaat ’s middags. Gebruik middelen met ca. 48-50% Deet. In Nederland bijvoorbeeld Care Plus, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Echter, U reist in de winter dus normaal gesproken zijn er op de meeste plaatsen niet veel muggen.
Kleding – op de meeste plaatsen zal het ’s nachts koud zijn, dus fleece en jas mee, eventueel wat warm ondergoed en warme sokken. Vooral ochtendwildritten kunnen koud zijn (zie boven). Overdag warmt het normaal op tot dik in de 20 graden, dus laagjes dragen werkt het beste. Het is de beste tijd voor safari’s. De bush is minder dicht begroeid dus er is beter zicht en de dieren zijn in de droge winterperiode gedwongen om naar drinkplaatsen te komen. Zorg voor een paar dichte wandelschoenen, zware hoge bergschoenen zijn meestal niet nodig. Verder niet vergeten: reservebril, zonnebril, petje/hoed.
Maar neem niet te veel mee – er is ter plaatse van alles te koop en als u ergens 2 dagen of langer bent kan vaak de was worden gedaan. We raden ook altijd aan om met zachte tassen te reizen. Deze zijn veel beter te stouwen in de bagagebak van de auto. Ze zijn ook veel makkelijker te dragen (ook door het lokale personeel dat u soms naar de kamers brengt). Medicijnen horen in de handbagage. Een zaklantaarn (per persoon) komt voor de meeste reizen goed van pas. En gebruik hem, bijvoorbeeld als u in het donker terug loopt naar uw kamer.
Leeuwenbotten nu ook te gelde gemaakt
Zeer tot onze spijt moeten we melden dat de Zuid-Afrikaanse regering op het verkeerde pad is wat betreft bescherming van bedreigde dieren. Er zijn al grote zorgen rondom het mogelijk legaliseren van de verkoop van neushoorn-hoorn, en nu is na langdurig getouwtrek toch besloten dat de botten/ skeletten van 800 leeuwen mogen worden geëxporteerd naar Azië. In tegenstelling tot de markt voor neushoorn, is dit een markt die deels gecreëerd is door “aanbod” van leeuwenbotten. Handelaren zijn in een gat gesprongen dat is ontstaan omdat er bijna geen tijgerbotten meer zijn, hoe cynisch is dat.
Het is een ramp voor natuurliefhebbers omdat het nu voor het eerst ook aantrekkelijk wordt om leeuwen te stropen. Eigenaren van natuurparken (inclusief de overheid zelf) geven nu al miljoenen uit aan programma’s die stropen van neushoorns (en olifanten) moet voorkomen. Dit heeft op termijn natuurlijk ook effect op de safariprijzen. En sommige rangers geven zelfs hun leven.
Deze beslissing is fout maar de publieke opinie heeft wel degelijk invloed in Zuid-Afrika. In Nederland is de Stichting Spots actief met acties en petities. Wij hebben hem al getekend!
Great Whites
Nog meer nieuws over dieren aan de “top of the food chain”. In Zuid-Afrika wordt er inmiddels onderzoek gedaan naar een aantal dode witte haaien in de omgeving van Gansbaai, het gebied traditioneel bekend vanwege het grote aantal Great Whites. In mei zijn er 3 dode witte haaien aangetroffen met vreemde wonden, en in juni ook weer één. Dit lijkt niet veel maar dit is nog nooit voorgekomen, ook niet elders in de wereld.
Great Whites zijn bedreigd dus aanspoelende haaienlijken zijn groot nieuws ter plaatse. Onderzoek toont tot verbazing van de onderzoekers aan dat de haaien zijn aangevallen door orka’s! Zij hebben het blijkbaar voorzien op de voedzame levers van de haaien. In alle gevallen waren de levers keurig verwijderd, “met bijna chirurgische precisie”, en was de rest van de haai niet opgegeten. Dit is bewijs van de extreme handigheid en het zeer effectieve teamwork van orka’s.
Onze partner Marine Dynamics is zeer actief op het van onderzoek en marine conservation. Zie bijvoorbeeld: Dead Sharks in Gansbaai
Ondertussen op kantoor
Is het natuurlijk druk met mensen die nu op reis gaan. Verder is er volop belangstelling voor het najaar en de Kerstperiode. Maar ca. de helft van de aanvragen is al voor 2018. Heeft u Afrikaplannen voor volgend jaar, vooral indien dit in de periode juli tot half oktober is, begin dan nu met de planning. U heeft niets te verliezen: onze offertes zijn uitgebreid, gratis en vrijblijvend!