Etosha NP - Baby zebra drinkt melk bij moeder

Toeristenbelasting Botswana

De regering van Botswana heeft besloten om op korte termijn een toeristenbelasting in te voeren. Vanaf 1 juni 2017 betaalt u voortaan US$ 30 per persoon en dit wordt volgens de regering aangewend om de infrastructuur te verbeteren. De belasting kan cash of per credit card worden voldaan en wordt geheven aan de grens (of op de luchthaven als u per vliegtuig arriveert).

Nieuwe bestemming aan het strand: Manor on the Bay

Gordon’s Bay is één van de vissersdorpen langs False Bay, de grote baai ten zuid-oosten van Kaapstad. Gordon’s Bay ligt op een half uur rijden van het vliegveld en tevens op korte afstand van Stellenbosch en de wijngebieden. Het guesthouse zelf ligt – uitzonderlijk voor Zuid-Afrika – bijna aan het strand (alleen de kustweg loopt ertussen). Het heeft uitzicht op de oceaan aan de ene kant en op de karakteristieke Hottentot’s Holland bergketen aan de andere kant. Een aanrader is om bij zonsondergang op het terras aan de voorkant een plekje te zoeken met uitzicht over zee én in de verte de bergen van het Kaaps schiereiland, een bijzondere combinatie in Zuid-Afrika.

Manor on the bay

In deze omgeving is er nog veel zichtbaar van het traditionele vissersleven. Dagelijks varen de boten uit en de haven is altijd levendig. Voor het guesthouse is een klein strandje, op loopafstand is het bredere strand van Gordon’s Bay. Op een kwartier rijden is het dorp Strand waar één van de bekendste stranden van Zuid-Afrika is. In het hele gebied zijn vaak zeerobben en soms walvissen te zien. De receptie kan u helpen bij het verkennen van de omgeving – er is veel te doen o.a. golf, wijnroutes, kayaking op zee, pinguïns bij Stoney Point (veel rustiger dan bij Boulder’s Beach), vissen, paardrijden en nog veel meer.

Veel vraag naar Mozambique

Mozambique is in opkomst. De meeste bezoekers rijden of vliegen naar Inhambane, of liever gezegd Tofu. Inhambane ligt ongeveer 500 km ten noorden van de hoofdstad Maputo en is één van de oudste nederzettingen langs de zogenaamde SwaHili kust. De Swahili cultuur is te vinden langs de gehele oostkust van Afrika – van Kenia tot en met Mozambique. Het is een overblijfsel van de invloed van Arabische sultans en vissers die al eeuwenlang in meer of mindere mate deze kusten bezochten. Bekende iconen zijn de dhows, Arabische visserschepen met één zeil, die u hier nog altijd overal ziet.

Inhambane ligt op de punt van een schiereiland. Op ongeveer 20 km westwaarts, dus pal aan de Indische Oceaan,  ligt Praia do Tofo of Tofu, één van de beste strandbestemmingen op het continent. Rondom een relatief breed strand is Tofo “geëvolueerd”, een levendig dorp waar u zowel Zuid-Afrikaanse gezinnen en gepensioneerden als jonge kosmopolitische surfnomaden en ook serieuze duikers en wetenschappers zult aantreffen. Het is wel enigszins toeristisch met o.a. veel straatverkopers (die souvenirs verkopen uit Zambia) maar het blijft kleinschalig. De markt is een leuke plek met heel veel vers fruit en groente, probeer de versgeraspte kokosnoot. Er zijn genoeg bars met lokaal bier (Laurentina en 2M) en restaurantjes –  “seafood” is van uitstekende kwaliteit en niet duur. Favoriet zijn de “prawns”- grote garnalen. Tofo is ook één van de beste duikspots in Afrika, vooral beroemd om de mantarog en de walvishaai.

Mozambique whale shark

En vooral veel vragen over “Het Weer in Mozambique”

Langs de gehele Swahili kust heerst een (sub-)tropisch klimaat met zeer hete en zeer vochtige “zomers” (ca. oktober tot en met maart). Met “heet” bedoelen wij: dik in de 30 graden, soms 40 graden – onder vochtig verstaan we: gemiddeld 75%. Hoewel hutjes van palmbladeren en met een zandvloer romantisch klinken zijn veel buitenlandse reizigers dan toch echt blij met de wat betere accommodatie waar een goede douche is, een ventilator en soms zelfs air-co. In de zomer valt ook de meest regen, in de vorm van tropische buien maar die zijn altijd tijdelijk. Sporadisch komen soms hevige buien en orkanen voor.

Palmbomen Mozambique

De “winter” (globaal juni-augustus) is de droogste periode en de temperatuur op het heetst van de dag is dan normaal gesproken nog rond de ca. 25 graden – erg koel dus naar Mozambikaanse begrippen. Soms is het bewolkt of waait het en dan blijven de temperaturen lager.

Het verschil tussen dag en nacht is het hele jaar door ongeveer 10 graden. De Indische Oceaan blijft het hele jaar door warm genoeg om van te genieten, op zijn laagst ca. 22C (in de zomer ca. 27C). Gemiddelde temperatuur Noordzee: 12C… Let op: dit zijn gemiddelden en ook in Mozambique is het klimaat minder voorspelbaar dan vroeger.

Ondertussen op kantoor

Is het druk! Er zijn nog mensen die in de zomervakantie wegwillen. Dat lukt meestal nog (net) indien de bestemming Zuid-Afrika, Mozambique of Tanzania is. In de overige landen zijn de accommodaties vol en/of de voertuigen zijn op. Dus we zijn vooral bezig met het najaar, met diverse mooie Kerstreizen (lukt ons nog met een beetje puzzelen) en natuurlijk met voortuitziende klanten die in 2018 op reis willen en weten dat heel tijdig boeken een goed idee is voor alle partijen.  Bijvoorbeeld de familie Veenendaal die anderhalf jaar voor vertrek boekte en inmiddels een prachtige reis heeft gemaakt. In het kader van Moederdag (aanstaande zondag) hierbij één van hun prachtige foto’s:

Leeuwin met welpjes

Goede Hoop, de tentoonstelling over de eeuwenlange relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika in het Rijksmuseum, loopt nog maar tot en met zondag 21 mei – dus nu niet langer meer uitstellen!

Kaapstad - Familie bij Kaap de Goede Hoop bord

Baie Groete

Ross Aitken en team