Luipaard

Goede Hoop: Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

De lange relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika staat op dit moment volop in de belangstelling met een documentairereeks op NPO2 (donderdagavond om 21.10 uur). Deze zorgvuldig gemaakte reeks van 7 delen volgt met Hans Goedkoop als presentator de klassiek chronologische benadering, te beginnen met de oorspronkelijke bewoners de KhoiSan, vervolgens de slaven/”kleurlingen”, etc.  waarbij dan lijnen naar de apartheidsperiode en het heden worden getrokken.Goede Hoop: Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

Nelson Mandela
Bijzonder is dat dit een breed multi-mediaal project is. De TV reeks sluit namelijk aan bij een tentoonstelling in het Rijksmuseum onder dezelfde titel Goede Hoop. Het Rijks presenteert daarin “de eerste grote tentoonstelling over de 400 jaar bewogen geschiedenis tussen beide landen”, en dat doen ze prachtig. In 10 zalen worden tal van aspecten in de historische relatie belicht. Van lang geleden, zoals de meterslange landschapspanorama’s van vroege ontdekkingsreizigers en recenter bijvoorbeeld de felle anti-apartheidscampagnes die in Nederland werden gevoerd. De tentoonstelling loopt (maar) tot en met 21 mei.De reacties zijn  positief, maar (zoals altijd bij historische tentoonstellingen die ook over onszelf gaan) er is ook kritiek. Sommige scenes zijn enigszins flauw, ook volgens de presentator zelf (bijvoorbeeld de nijlpaarden van gisteravond die worden gevoerd en radiomuziek te horen krijgen zodat ze aan mensen wennen…). Door de Nederlandse koloniale bril bezien klopt de chronologische aanpak, maar zelf zijn wij benieuwd wanneer de eerste “zwarte” Zuid-Afrikaan (meer dan 90% van de bevolking) zijn intrede doet in de documentaire. Zij waren er uiteraard lang vóór de Hollanders…zij spelen nog geen rol en we gaan nu op naar aflevering 4 (van 7).
Kaapstad

Wilt u in Zuid-Afrika zelf dergelijke historische elementen inbouwen in uw reis, dan bent u bij ons aan het goede adres. Er werken bij Out in Africa drie experts op het gebied van de geschiedenis (en de cultuur en natuur) van Zuid-Afrika.

 

Reizen naar Zuid-Afrika

 

Familiehuizen in Zuid-Afrika

We krijgen vaak aanvragen van familiegroepen zoals samengestelde gezinnen, ouders met volwassen kinderen plus “aanhang”, of grootouder/ouder/(klein)kind combinaties. Hoewel het niet altijd gewenst is om de hele vakantie op elkaars lip te zitten, is het wel leuk om af en toe in een groot huis te verblijven met meerdere slaapkamers (en badkamers), al dan niet met eigen keuken. Deze huizen hebben wij in ons aanbod, maar ze zijn dun gezaaid. Bent u van plan iets dergelijks te gaan doen, dan is het dus zaak om lang van tevoren te beginnen met de planning. Liefst een jaar van tevoren als de reis tijdens een schoolvakantie moet vallen. Enkele voorbeelden:

Op het Kaaps Schiereiland is een vakantieparkje met meerdere grote huizen met 2, 3 of 4 slaapkamers. Dit is een leuke bestemming op korte afstand van onder meer Kaap de Goede Hoop, de pinguïns, de vele stranden aan beide kanten van het schiereiland en de Botanische Tuinen van Kirstenbosch. U bent wat verder weg van het centrum van Kaapstad (ca. half uur rijden) maar het is wel rustiger en ook goedkoper dan in het centrum – ideaal voor prijsbewuste families die geen budget willen stoppen in luxe (als ze toch de hele dag op pad gaan).

Strand Zuid-Afrika (5)

Winter in Zuid-Afrika ziet er zo uit…

In het verre noorden van het land, richting Zimbabwe, zijn de Soutpansbergen. Dit is het gebied van Zuid-Afrika’s kleinere stammen, de Venda en Tsonga culturen. Met name de Venda staan traditioneel bekend om hun goede handelsgeest en bijzondere nijverheid en kunst. Wilt u daar meer van zien met uw groep dan zijn er enkele familiehuizen in de buurt van Makhado (voorheen Louis Trichardt). In de omgeving kunt u wandelen, fietsen of tochten maken, met of zonder gids en eventueel deelnemen aan workshops met lokale artiesten. Er is een hele lijst van tours en programma’s die u kunt doen. De lodge is ook zeer kindvriendelijk. Een leuk en relatief goedkoop adres in een deel van het land waar het toerisme nog niet zeer ontwikkeld is.

In de KwaZulu-Natal Drakensbergen zijn enkele familiehuizen beschikbaar met prachtig uitzicht in een gebied met heel veel wandelmogelijkheden. Daarnaast kun je er spannende activiteiten doen, zoals mountainbiking, quad biking, paardrijden en boomtoptochten. Verder is het mogelijk om (op een niet-toeristische manier) een lokaal dorp en school te bezoeken. Dit is een ideale plek voor actieve groepen met kinderen vanaf een jaar of 10 en de iets minder actieve “oudere jongeren” kunnen heerlijk een boek lezen op het terras met één van de mooiste uitzichten in Zuid-Afrika.

Tafelberg

Het meest populair zijn de grotere huizen in de Nationale Parken, bijvoorbeeld in Krugerpark en in het Umfolozi-Hluhluwe natuurreservaat. Dit gaat vaak om voormalige huizen van rangers en andere parkpersoneel die zijn omgebouwd tot mooie verblijven voor gasten. U heeft dan meerdere slaapkamers en een woonkamer, vaak een eigen terras en veel privacy. In sommige gevallen krijgt u er een kok/conciërge bij die de boel schoonhoudt en de maaltijden kookt – als u dat wilt. En die natuurlijk een vraagbaak is voor alle vragen van groot en klein. Deze huizen zijn zeer dun gezaaid en ook bij de Zuid-Afrikanen zelf zeer populair. Dus, nogmaals, VER van tevoren boeken is nodig.

Bij dergelijke groepen is het natuurlijk helemaal mooi als u een accommodatie boekt op basis van “exclusive use” d.w.z. dat uw groep de enige gast is op die locatie. Wij zoeken dan lodges en guesthouses met het benodigde aantal slaapkamers/bedden en leggen dit zodanig vast dat er geen andere gasten meer bijkomen. Indien het een safari locatie betreft heeft dit het bijkomend voordeel dat de wildritten kunnen worden aangepast aan de groep (dus kleine kinderen kunnen dan vaak gewoon mee) en dat u sowieso minder beducht hoeft te zijn op eventuele “overlast” van spelende kinderen, bijvoorbeeld in het zwembad.

Zuid-Afrika

Het rijk alleen voor uw eigen groepje

Voorbeeldroutes met grotere kinderen

Voorbeeldroutes met kleinere kinderen

Wisselkoers

De nog altijd ingewikkelde economie binnen de EU (Brexit, Griekenland), de ietwat onzekere situatie in de USA (Trump) in combinatie met het curieuze beleid van President Jacob Zuma van Zuid-Afrika leidt tot een constant gezwalk van de wisselkoers Euro/Dollar/ Zuid-Afrikaanse Rand. De Namibische Dollar is 1 op 1 gekoppeld aan de Rand dus die zwalkt mee. De trend is echter ongunstig voor ons in Europa: de Rand is eerst een stuk sterker geworden, toen iets afgezwakt maar nog altijd ca. 10% duurder dan vorig jaar. Dat is voor het eerst in jaren en het betekent dat sommige reissommen iets gaan stijgen, helaas. Was de Euro sterker geworden dan waren de reissommen gedaald.

Swaziland (7)

U kunt minder kopen met uw Randen

Namibie druk – boek op tijd

Met name Namibie is dit jaar drukker dan ooit. Er zijn veel problemen met beschikbaarheid in vaste accommodaties in de maanden juli tot en met november. Gaat u (deels) kamperen dan lukt het beter, maar ook dan zijn juli en augustus echt bijna helemaal vol. Met name de kampeervoertuigen zelf zijn bijna “op”.

Het is natuurlijk niet voor niets dat dit land zo populair is. De natuur is prachtig en “druk” betekent alleen maar dat guesthouses en huisjes vol zijn. Voor de rest blijft het een zeer rustig en zeer leeg land (er wonen minder dan 2 miljoen mensen) met prachtige landschappen, veel cultuur, enkele prima safari plekken, verder enigszins avontuurlijk maar toch veilig genoeg. De stilste periode is december tot en met juni. De zomer (december – maart) is heel erg warm, dus als beste maanden (qua weer en minder druk) bestempelen wij april tot en met juni.

Wilt u volgend jaar naar Namibie dan is het niet gek om nu al contact op te nemen, of anders ca. een jaar of 11 maanden voor de beoogde vertrekdatum.

Drukte in Namibië - Sossusvlei - Door het zachte zand de duinen op

Drukte in Namibië ziet er zo uit.

Reizen naar Namibie

Reizen naar Namibie en Botswana

Baie Groete

Ross Aitken en team