KwaMbili Lodge - Close encounter olifant

Beste mensen,

Wij zijn in de bush in Zuid-Afrika  (nou ja, niet allemaal, de meesten zijn gewoon op kantoor :-).  Het is hier een feest van licht, zon, warmte – met af en toe bewolking en de hier zo geliefde regen. Het resultaat is een weelderige zomer bush – het krioelt letterlijk van het leven.  Alle bomen zijn groen, de acacia’s en baobabs bloeien, evenals talloze andere bomen, struiken, en grassen.  Bijen, kevers, vlinders vliegen van plek naar plek. Vogels tierelieren dag  en nacht en we worden steeds beter in het herkennen van hun verschillende “calls”.  Zodra er een onweersbui voorbij is, komen er ineens  waterschildpadjes tevoorschijn die van plas naar plas rennen en zo hun territorium verleggen. De impala jonkies blijken even lange benen te hebben als hun moeders, zodat de leeuwen niet makkelijk kunnen zien welk lid van de kudde het meest kwetsbaar is. De roofdieren krijgen het hele jaar door welpen, dus ook nu,  en we hebben het geluk dat er in de omgeving een luipaardmoeder is met 3 welpen van een maand of 4.  Geweldig om ze  te zien spelen, likken, drinken en dan – net als een mensenbaby – plotseling in een diepe slaap te zien vallen.

De mestkever is een harde werker

De ranger oppert dat ons leven af en toe lijkt op dat van een mestkever (dung beetle). Deze bezige beestjes zijn constant bezig om grote ballen mest (poep) te rollen (50-80 maal zo zwaar als de kever) en die door de bush te duwen op zoek naar een goede plek voor het nageslacht. En dat is geen makkelijke opgave aangezien zij continu te maken krijgen met obstakels als stenen, planten, grassen, boomwortels  en – vooral – met veel “heuveltjes”.  Zelfs het oversteken van een autospoor levert al minimaal 4 heuvels op. De kever duwt en duwt en doet zijn uiterste best om de bal over de rand van de heuvel te krijgen.  Maar als hij er bijna is rolt de bal weer naar beneden en kan hij weer opnieuw beginnen…  Uiteindelijk lukt het hem meestal wel, onder zachte aanmoediging van alle mensen aan boord van het wildrit voertuig, en daar ligt alweer een nieuw obstakel in het verschiet… het is inderdaad net een mensenleven.

2005-3-img_1358

Er zijn meer dan 700 soorten mestkever alleen al in Zuid-Afrika dus ze zijn zeer succesvol als soort.  Met het opruimen van poep verminderen zij het aantal  vliegen en parasieten.  Zij werken de grond om zodat zaden beter tot bloei komen. Rijdt dus nooit over olifantenpoep heen – er kunnen wel 1600 mestkevers  nuttig bezig zijn in een hoop olifantenpoep.

Mocht u een mestkever tegenkomen die een bal voortduwt met een tweede kever erop, dat klopt. Dat is het vrouwtje dat bezig is om eitjes te leggen in de bal, terwijl het mannetje voortduwt.  Zij wordt ook meegezeuld en blijkbaar wordt ze nooit draaierig. Veel rangers zeggen dat de kersverse ouders sterven als de mestbal eenmaal begraven is en de eitjes veilig kunnen uitkomen. Maar daarover kunnen wij niets terugvinden in de literatuur…

2009-1-00-img_7260

Toerisme naar Namibie blijft groeien

Toerisme naar Namibie blijft groeien in een rap tempo – inmiddels werkt zo’n 5% van de werkende bevolking in toerisme gerelateerde banen. Maar in een land met een werkloosheid van ca. 30% ziet de regering graag dat dit aantal verder groeit.  Je kunt niet zeggen dat het in Namibie merkbaar druk is, in tegendeel. Het land kenmerkt zich door prachtige open en vooral lege landschappen. In Namibie wonen ca. 2,3 miljoen mensen ofwel  3 personen per vierkante kilometer (in Zuid-Afrika 44 en in Nederland 408). Maar met met anderhalf miljoen bezoekers per jaar is er bij de bekendste attracties, zoals Etosha en de Sossusvlei, onvoldoende accommodatie voor reizigers. Dit leidt tot een hoop gedoe en gepuzzel  voor Afrikaspecialisten zoals wij – vooral als u reist in de maanden juli tot en met (half) november.  De oplossing is om buiten deze maanden te reizen, vooral april tot en met juni zijn goede maanden.

Sossusvlei - Panorama uitzichten

Kan dit echt niet, dan kiezen veel klanten voor een combinatiereis.  Bij Out in Africa kunt u kamperen afwisselen met vaste accommodatie. Op die manier slaan we twee vliegen in een klap: op de drukkere locaties zijn meestal nog wel kampeerplekken beschikbaar dus die kunnen we gewoon in het schema inbouwen. Verder blijft de reissom binnen de perken omdat kamperen goedkoper is dan verblijf in vaste accommodatie (daarmee bedoelen we huisjes, lodges, guest farms, B&Bs, etc.). Naarmate u meer kampeert wordt de reissom lager, dat is vooral aantrekkelijk voor gezinnen.

En dan nog een tip. In de stillere maanden, maart tot en met juni, zijn de kampeervoertuigen goedkoper. In deze periode is het dus een goed idee om zo’n  4×4 kampeervoertuig te huren, en zelf als u dan toch regelmatig in vaste accommodatie slaapt komt u qua budget op ongeveer dezelfde prijs uit als met een combinatie van uitsluitend vaste accommodatie en een normale huurauto (zonder 4×4).  Ingewikkeld ? Wij zijn er voor om te adviseren wat voor uw situatie de beste oplossing is.

2012-yosta-khuste-2

Wij wensen u een zeer voorspoedig 2017 en graag horen wij in een zo vroeg mogelijk stadium van uw Afrikaplannen!

Baie Groete

Ross Aitken en team