61 – Reizen Afrika, tips voor uw reis naar Afrika, menukaart
Eindelijk – onze nieuwe website is in de lucht! Systematisch opgebouwd en met meer dan 90 reizen ter inspiratie en informatie. U kunt zoeken op route, op land en/of op thema(‘s). “Alle combinaties zijn mogelijk…” en we zijn nog steeds bezig met het plaatsen van reizen in Oost-Afrika.
Maar het blijven natuurlijk slechts reizen. Maatwerk en persoonlijke aandacht staat bij ons nog net zo hoog in het vaandel als dik 20 jaar geleden toen we begonnen met Out in Africa.
Laatste tips voor de gelukkigen die bijna naar Afrika vertrekken:
Reist u naar Zuid-Afrika met kinderen van 17 jaar of jonger, vergeet dan niet te voldoen aan de strenge regels voor reizen met kinderen. Hierover heeft u als het goed is al informatie ontvangen.Voor de meeste landen in Afrika (ook de kleintjes zoals Swaziland) dient uw paspoort nog tot 6 maanden na de vertrekdatum (uit dat land) geldig te zijn. Gaat u alléén naar Zuid-Afrika dan is de vereiste geldigheidsduur maar 30 dagen na vertrek. Geldige reisdocumenten zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Check de Reisinformatie per land die u bij de factuur ontvangen heeft.Vergeet niet: uw pinpas in te stellen voor gebruik buiten Europa. Het is trouwens op steeds meer plaatsen in Zuid-Afrika mogelijk om met de pinpas af te rekenen net als hier. Het heet daar een “debit card”. Probeer het, maar reken er niet te veel op. Neem uw creditcard ook mee, ken uw creditcard pincode, en altijd een beetje cash achter de hand houden. Het is en blijft Afrika…Hoe verleidelijk het soms ook is – voer geen dieren, zelfs geen vogels. Ook niet onbewust (dus voedsel achterlaten of verkeerd weggooien). De dieren worden er tam van en ze worden dan onvermijdelijk irritant voor volgende bezoekers en daarna kunnen ze een regelrechte bedreiging worden. Dan is de enige oplossing nog: afschieten. Zo hard is het helaas. Onlangs was er een incident in Krugerpark met een hyena. Een dergelijke situatie ontstaat mede omdat eerdere kampeerders hun afgekloven braaibotten de duisternis ingooien waardoor de hyena’s komen schooieren dichtbij de kampeerterreinen en hun normale angst voor mensen kwijt raken. Het is helaas niet ongebruikelijk voor met name Zuid-Afrikaanse kampeerders om dit te doen, maar het hoort niet.
De stroomvoorziening is normaal goed maar onderbrekingen komen voor. Neem voor alle personen in uw gezelschap een zaklantaarn mee. Dat geldt helemaal als u gaat kamperen.
Loop niet op blote voeten. Bijna overal zijn doorns en er zijn ook schorpioenen en af en toe andere stekende beestjes. Slippers zijn handig maar niet met zacht rubberen zool – doorns gaan daar dwars door heen. Wat betreft beestjes met heel veel poten. De millipede (dus duizend pootjes – foto links) komt veel voor en is onschuldig. Vreemd genoeg heet hij in het Nederlands een miljoenpoot! En in het Zulu heet hij een shongololo. De centipede (dus honderd pootjes – foto rechts) kom veel minder vaak voor maar steekt wel. En deze heet dus bij ons de duizendpoot… Vergeet de namen, ze zien er echt anders uit, zelfs zonder tellen zie je het verschil wel. |
En zet uw auto of tent niet onder een sausage tree… die veroorzaken deuken/gaten… |
Uit eten in Zuidelijk AfrikaDingen die je zoal op de restaurantkaarten kunt tegenkomen:Pap = korrelige of pureeachtige bijgerecht gemaakt van maismeel. Dit is het stapeldieet van veel locals.Chakalaka = saus die er vaak bij gegeten wordt van uien, tomaten en pepers.Bunny Chow = opengesneden half brood met kerrievlees (thuisgerecht van mensen uit Durban waar veel mensen wonen van Indiase afkomst).Surf & Turf: populaire combinatie van vlees (biefstuk) en vis (garnalen of inktvis).Malvapudding: toetje namelijk zoete/karamelachtige sponzige cakeButternut = pompoen“Banting-friendly” = geen koolhydratenBuffalo wings = nee, niet van buffels, maar kippenvleugels (gekruid)Bobotie = nationaal gerecht met vooral gehakt en kerrieBraai = barbecueMonkey gland (letterlijk: apenklier) = heeft niets met apen te maken gelukkig, maar is een zoetige saus bij hamburgers e.d.
Wat betreft dranken:
Populaire bieren zijn Castle, Hansa, Black Label en Windhoek. Probeer ook bieren van kleine brouwerijen (vraag om local beer van micro breweries), bijvoorbeeld Jack Black. Een ander populair drankje, vooral bij jongeren, is Savannah Dry (een cider). En bij de sundowners over de savanne bevelen we de ‘good old’ gin & tonic aan. Bekende wijnen zijn Boschendal, Zonnebloem, Nederburg, Simonsig, Delheim, Groot en Klein Constantia, Spier en Bellingham. Probeer ook iets minder bekende landgoederen als Beyerskloof, Paul Cluver, Graham Beck, Rijk’s, Porcupine Ridge en Creation. Iced Tea is heel populair en Liquifruit is vruchtensap (bijv. appel, lichi, bosvruchten). Ook kunt u vragen om zogenaamde cordials, dus een siroop met water of limonade, bijvoorbeeld passion fruit & lemonade of lime & soda. Probeer het! En wellicht een goed idee om de eieren bij het ontbijt nog even toe te lichten – globaal zijn er 5 manieren van bereiden: Fried egg = gebakken ei. Sunny side up = niet te lang gebakken. Well done = langer gebakken en soms omgekeerd (turned-over) Poached = gepocheerd Scrambled = roerei, dus met melk Hard or soft boiled egg (hard of zachtgekookt ei), of medium… Omelet (spreekt voor zich) – vulling bijvoorbeeld ham, ui, tomaat, kaas, champignons En heel soms kunt u struisvogeleieren eten, vooral in de Kaap. Eén struisvogelei = ca. 23 kippeneieren… |
Heeft u Afrikaplannen voor het najaar of voor 2017, dan horen wij graag van u! Het meest populair voor het najaar zijn rustige routes door Zuid-Afrika (naar bekende en minder bekende delen), combinatiereizen Namibië +Botswana, kortere reizen naar Botswana – soms gecombineerd met Kaapstad. Ook de Seychellen is een prachtige en zonzekere bestemming. |
Baie groeten van Ross Aitken en team |