Gedoe over autoverzekeringen? Niet bij Out in Africa!

Er is in de pers regelmatig aandacht voor problemen met autohuur op uw vakantiebestemming. Wanneer u uw van tevoren geboekte huurauto ophaalt blijkt er van soms alles niet verzekerd, is er een hoog eigen risico en moet u ter plekke beslissen over aanvullende verzekeringen met de nodige kosten. Dit komt vooral ook voor wanneer u op websites boekt met de allergoedkoopste tarieven. Een lage prijs betekent addertjes onder het gras wat betreft verzekeringen en andere huurvoorwaarden. Het geeft stress en onduidelijkheid en betekent uiteindelijk toch weer meer kosten dan waar u op gerekend had.

2005-1 IMG_0341 (Custom)

Wij krijgen er ook vragen over, maar bij ons is er geen gedoe bij aankomst. Wanneer u een normaal voertuig huurt (dus geen kampeervoertuig) is de verzekering al prima geregeld, met nul eigen risico en allerlei opties reeds afgedekt (bijvoorbeeld schade aan banden, ruiten). Wanneer u een kampeervoertuig huurt heeft u van ons duidelijke informatie ontvangen over de verzekeringssituatie. Ofwel het eigen risico is ook al nul net als bij de normale voertuigen. Ofwel u heeft de keus om dit ter plaatse nog te regelen en de kosten daarvan zijn bekend. Ofwel u sluit via ons een speciaal hiervoor ontwikkelde Afkoop Eigen Risico verzekering af via de Europeesche. Deze laatste is goedkoper dan die van de lokale verhuurder, maar ter plaatse wordt u dan wel behandeld alsof u alleen een basisverzekering heeft. Dit betekent onder meer een hoge borgsom en eventuele schade kunt u pas regelen wanneer u weer thuis bent.

Let op: waterschade is nooit gedekt. De bedoeling is dat u gewoon nooit door diep water rijdt…

Minder bekende dieren: de kameleon

Wetenschappers zijn geïnteresseerd in redenen waarom kleine dieren vaak meer kunnen (bijvoorbeeld hoger springen, harder rennen, zwaardere dingen dragen etc.) in relatie tot hun lichaamsomvang dan grote dieren. Zij ontwikkelen soms heel andere manieren om te presteren. Een voorbeeld is de kameleon.

2005-1 IMG_0631 (Custom)

Het blijkt dat het normaal samentrekken van spieren om een beweging te maken zoals wij doen minder effectief is dan de oprolmethode die de kameleon heeft ontwikkeld om te kunnen jagen/eten met zijn tong. Als hij een prooi in het vizier krijgt rolt hij eerst zijn tong langzaam op zoals een strak opgedraaid elastiek. Daarna ‘laat hij hem los’ met duizelingwekkende snelheid en vangt daarmee het insect. Onderzoek toont nu aan dat de kracht die hij daarmee ontwikkelt tot wel 3 x groter is dan een beweging door spierkracht met normale samentrekking. Het blijkt zelfs dat de kameleontong de meest explosieve spier is van alle reptielen én zoogdieren.

En hoe kleiner de kameleon, hoe groter de kracht. De minikameleon Rhampolean Spinosus (5 cm groot) schiet zijn tong uit tot 2,5 cm zijn eigen lichaamslengte en ontwikkelt een kracht van 14 kilowatt per kilo tong. Het vermogen van een Formule-1 wagen is slechts 0,93 kilowatt per kilo. Wellicht kan het team van Max Verstappen hier nog wat mee…

En verder is de kameleon natuurlijk ook interessant omdat hij van kleur verandert als camouflagetechniek! Hoewel hij bijna overal in Afrika voorkomt is hij daarom ook behoorlijk moeilijk te vinden.  Traditionele Zulu’s hebben overigens groot respect voor kameleons, of zijn er zelfs bang voor. Zoals altijd kennen zij precies de eigenschappen van dieren en zij zijn ervan overtuigd dat de kameleon speciale krachten heeft en met zijn “bliksemtong” mensen kan neer slaan.

Prive Safari (4)

Luxe kerstreis Botswana

Door een annulering hebben wij plaats voor een prachtige fly-in safar in de Kerstvakantie. De reis start op 25 december in Maun, het safaricentrum van Botswana. De volgende dag begint u diep in de Okavango Delta in de lodge MOREMI CROSSING. Deze privé safari lodge is bereikbaar via een prachtige vlucht in een klein chartervliegtuigje. Het Okavango moeras is een uitgestrekt en ongerept natuurgebied en wordt gevoed door de Okavango rivier. De rivier waaiert uit waardoor moerassen gevormd worden om daarna in het zand van de Kalahari woestijn te “verdwijnen”.

Okavango Delta - Mokorotocht

Vanuit het hoofdgebouw van de lodge heeft u een prachtig uitzicht over de Boro rivier met daarachter Chief’s Island. Er zijn luxe safaritenten, elk met een eigen houten privé dek, toilet en (buiten)douche. Er is ook een zwembadje voor de afkoeling en het gehele kamp is groen en schaduwrijk door talrijke prachtige bomen. De safari-activiteiten bestaan uit boottochten op de rivieren en kreken, afgewisseld met bush wandelingen. Tevens worden er fraaie mokoro(kano) tochten gedaan, voor de liefhebber. Het is bijzonder om in absolute stilte door zo’n prachtig natuurgebied te glijden.

Kalahari, leeuwen, safari, wildrit

Daarna vliegt u chartervliegtuigje door naar SANGO SAFARI CAMP, een kleinschalig bushkamp langs de rivier de Khwai, op de grens van het Moremi Game Reserve. Dit is een droger gebied en  één van de meest wildrijke gedeeltes van het Okavango ecosysteem. Sango heeft comfortabele tenten met eigen toilet en bushdouche buiten (“bucket shower”). Verder zijn de centrale gedeeltes, o.a. een boma en bar, schaduwrijk en sfeervol. Het kamp ademt nog de authentieke safarisfeer van vroeger – het is kleinschalig en intiem. Wildritten (ook ’s avonds in de privé concessie) en wildwandelingen zijn de belangrijkste safari activiteiten en zijn inbegrepen.

Tenslotte door naar VICTORIA FALLS SAFARI LODGE, een prachtig gelegen en in Afrikaanse stijl ingerichte lodge in Zimbabwe, op ca. 5 minuten rijden van dorp Victoria Falls (gratis busje rijdt u heen en weer). De Victoria Watervallenzijn één van de zeven wereldwonderen. Lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya oftewel “De Rook Die Dondert”. Deze legendarische Afrikaanse bezienswaardigheid wordt gevormd door de machtige Zambezi rivier die zich honderden kilometers een langzame weg heeft gebaand door het landschap en dan plotseling, op een punt waar de rivier bijna 2km breed is, met gemiddeld 454 miljoen liter water per minuut, in de diepe kloof stort.

2009-4-8.2 IMG_1355 (Custom)

De lodge kijkt uit over het Zambezi National Park en heeft een drinkplaats voor de deur (voor dieren). Naast zwembad, bar en een goed restaurant in de lodge zelf is een ander hoogtepunt het nabij gelegen Boma Restaurant, een Afrikaans spektakel waar u bijvoorbeeld eland, kudu, wrattenzwijn (heerlijk), krokodil (soort kip smaak) en natuurlijk krokante mopane wormen kunt eten… De lodge kan allerlei activiteiten organiseren waar VicFalls inmiddels om bekend staat o.a. kanotochten op de Upper Zambezi (rustig), white water rafting (spannend), helicopter vluchten, micro-light vluchten, golfen, etc. Op 4 januari vliegt u terug naar huis.

Kostenindicatie € 3.400,00 per persoon, exclusief lijnvluchten, inclusief alle overnachtingen, chartervluchten, transfers, alle maaltijden, activiteiten en toegangsprijzen in Moremi Crossing en Sango, ontbijt in Victoria Falls. Wilt u niet de hoofdprijs betalen voor vluchten op 24 december en 4 januari dan kunnen we een stukje erbij bedenken aan het begin en/of einde van de reis.

Ondertussen op kantoor

Zijn we druk met de laatste regelingen voor klanten die in juli en augustus weg gaan.
Bent u dit jaar laat met zomervakantieplannen dan lukt het ons nog steeds wel om een mooie reis te organiseren in Zuid-Afrika, Mozambique, Zambia en Tanzania.  Namibie en Botswana zijn “vol” in juli en augustus, en ook september en oktober zijn al druk.

We zijn bijna klaar met onze nieuwe website en helaas zal dan onze nieuwsbrief ook van uiterlijk veranderen.

We horen graag van uw reisplannen!

Baie groeten van Ross Aitken en team